Sipos Sándor

Nyugállományú határőr alezredes,

Nyírbátor

szszb 23 tj Sipos Sándor feleségével Ircsivel.jpgAzon kevés határőr tisztek egyike, aki a tisztavatástól nyugállományba vonulásáig, több évtizeden keresztül ugyanannál a csapatnál hűségesen szolgált.

Sipos Sándor nyugállományú határőr alezredes, aki 1944. május 10-én született Tiszalökön. A középiskola elvégzése után – 1962-ben érettségizett – az Egyesített Tiszti Iskola határőr szakán kezdte meg tanulmányait. Hadnagyként avatták 1966-ban, amelyet követően a Nyírbátori Határőr Kerület kiképzőbázisára került szakaszparancsnokként. Első tiszti beosztása meghatározta hivatásos határőr tiszti pályáját, hiszen néhány rövid megszakítástól eltekintve kiképzőként tevékenykedett aktív idejében. A következő év késő tavasza a kerületparancsnokság hadműveleti alosztályán találja, de három hónap múlva már újra a kiképzésen – ráadásul a tisztesiskolán képezheti ki a jövő határőreinek alparancsnokait.

Szűk másfél évig belekóstol a végek életébe a szatmárcsekei őrsön szolgálva, de hamarosan visszatér az ő szeretett kiképző bázisára. Itt különböző posztokat ellátva magasabb beosztásokba került, majd 1974-ben beiskolázzák a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára.

Az egyetemi diploma megszerzése után ismét Nyírbátorba osztják be, a hadműveleti-kiképzési, majd a határügyi-kiképzési alosztályra főelőadónak. Igaz ugyan, hogy itt is foglalkozik a kiképzéssel, de nem a gyakorlatban. Szíve pedig odahúzza. Végül 1982-ben már mint a kiképzőbázis törzsfőnöke, a parancsnok első helyettese mehet át a kerület parancsnoki épületével szemben, az alakuló tér túloldalán lévő bázisra. Négy esztendő múlva, 1986-ban pedig kinevezik a kiképzőbázis parancsnokává. A kiképzőpályán munkáját lelkesedéssel, növekvő hozzáértéssel, és egyre sikeresebben végezte. Ebben közrejátszott pedagógiai végzettsége, tapintata és elvitathatatlan emberszeretete is, mely végigkísérte hosszú pályája folyamán.

Tapasztalati gyarapodása, majd magasabb szintű tanintézményekben szerzett tárgyi tudása kamatozódott fokozatosan az ott végzett munka során, amely az általa felnevelt, segített, fejlesztett katonapedagógus munkatársai révén kimagasló eredményeket mutatott fel. Parancsnoksága alatt a Nyírbátori Határőr Kiképzőbázis a Határőrség kiemelkedő, többszörös kiváló kiképzőcsapatává vált. Több tízezer fiatal határőr felkészítése során a sokrétű, nehéz, követelménytámasztó képzés és gondoskodó nevelőmunka eredménye következtében vezetése alatt nem fordult elő bűncselekmény, öngyilkosság, sem baleset. Több mint kettőszáz bonyolult lövészet került levezetésre rendkívüli esemény nélkül. A kiképzőegység mindamellett állandóan részese volt a határőrizeti tevékenységnek, csapaterős feladatokban való részvételnek, tűzoltási, biztosító munkának. A pápa látogatása alkalmával a nagy csapat olyan helytállást tanúsított, hogy minden egyes katona elismerésben részesült.

Sipos alezredest a teljesítmény-, eredménycentrikusság jellemezte. Mestere volt az ösztönzésnek, mely során a maximumot érte el beosztottainál. Érzékeny volt munkatársai gondjai, fejlődése, előmenetele iránt. Közel száz hivatásos állományú került megérdemelten munkája, erkölcsi tartása, tehetsége során magasabb beosztásba vezetése alatt. Példamutató volt alakisága, az ünnepélyes katonai eskük impozánsak voltak. Megyeszerte elismerésre méltóan szerepelt a csapat katonai rendezvényeken, ünnepi alkalmakkor. A kiképzőbázis részese volt városi, határszéli, gazdasági, társadalmi rendezvényeknek is. Felesége közreműködésével, aki pedagógus, az egység fiataljai eredményesen vettek részt az ifjúság nevelésében is.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a rendkívüli jelentőségű tényt, emberi hozzáállást, hogy személyes és közösségi munka, ráhatás eredményeként a bázis állománya évente ezer liter vért adott önkéntesen. Megérdemelt köszönetet kaptak érte. Utolsó szolgálati éveiben ügyeleti szolgálatot, készenléti, biztonsági rendszer teljes átdolgozását bízta rá az elöljáró, amelyet ügyeleti alosztály-, majd osztályvezetőként mintegy pályája hattyúdalaként szervezett meg a hivatásos állományra való áttérés alkalmával.

Nyugdíjasként kamatoztatta ismereteit, tapasztalatait. A Bethlen Gábor Szakképző Iskolában megalapozta a határrendészeti fakultációt, majd részt vett a helyi gimnázium esti tanulóinak oktatásában. Ezt követően megválasztották önkormányzati képviselőnek, a Szociális, Egészségügyi Bizottság elnökének.

Ircsivel, a városszerte ismert pedagógussal, 1971-ben kötött házasságot. Frigyükből Satya 1972-ben született, aki unokákkal édesítette meg szülei mindennapjait. Sipos Sándor nyugállományú alezredes élete párjával vállvetve küzdötte végig a hosszú, nehéz pályát, az ő támogatása és a családi háttér nélkül az eredményes életút nem lett volna teljes.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése