Bánhegyi János

Határőr ezredes, igazgatóhelyettes,

Nyírbátor

szszb_18-164_banhegyi_janos.jpgKezdő tiszt korában a nyugati határt vigyázta, ez volt hazánk legnehezebb határszakasza. Most, vezető beosztásban a keleti határon, pontosabban uniós határon teljesít szolgálatot. Jelenleg itt nehezebb a szolgálat, főleg a migráció miatt. Ám nem panaszkodik, sohasem kereste a könnyebbséget. Szolgálattal, tanulással, szakmai kapcsolatok megteremtésével és megtartásával telt el eddigi élete.

Ő Bánhegyi János határőr ezredes, határőrségi tanácsos, a Nyírbátori Határőr Igazgatóság rendészeti igazgatóhelyettese. Embert próbáló ez a szolgálat és hivatástudat kell hozzá. Ő állja a próbákat és mélyen él benne a hivatástudat. Magas, jó kiállású férfi, jól áll rajta az egyenruha. Beszélgetésünk elején játékosan, szellemesen sorolta a számokat. Hogy 1952-ben született, most 52 éves.

Húsz évvel ezelőtt jött ide Nyírbátorba és éppen tíz éve annak, hogy kinevezték határrendészeti igazgatóhelyettesnek. A vasfüggöny, az elektromos jelzőrendszer mellett kezdte a szolgálatot, az első 3-4 éve zajos volt. Rajkának és környékének búcsút intett és Békés megyébe, Lökösházára ment, részben azért, mert rokoni szálak kötik ide. Még két dátumot különösen fontosnak tart az életében: 1997-ben, Amerikában, 1998-ban Németországban volt tapasztalatszerző szakmai úton. A Kossuth Lajos Katonai Főiskolán szerezte első diplomáját. Aztán nappali tagozaton elvégezte a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiát. A Rendőrtiszti Főiskola levelező tagozatán is kapott diplomát. 48 évesen tett francia nyelvből középfokú nyelvvizsgát. Tanúja és részese volt annak, hogy az elmúlt harminc évben mennyit fejlődött a határőrség személyi állománya és technikája. Kivette részét a Romániából hazánkat érintő tömeges migráció kezeléséből, a tiszai árvizek elleni küzdelemből.

Ami a családi környezetét illeti. A szolgálathoz jó családi hátteret biztosító felesége a Nyírbátori Polgármesteri Hivatal okmányirodáját vezeti. Két fia van, az egyik orvos, a másik közgazdász szakmérnök és agrármérnök. Szakmai és társadalmi kapcsolatai széles körűek, a határon túlra is kiterjedők. Jó kapcsolata van a rendőrséggel, a polgárőr szervezettel, sok-sok önkormányzattal, például a nyírbélteki önkormányzat tagjaival. Elmondhatjuk: az említett 30 év valóban jelentős fejlődést hozott. Gondoljunk arra, hogy a határőrök sokáig lóháton és kerékpáron teljesítettek szolgálatot. Most hőkamerás gépek segítik szolgálatukat, Záhonyban és Tiszabecsen korszerűen felszerelt motorcsónakon is vigyázzák a határt. Előjáróban még annyit: hat szakmai osztályt irányít a rendészeti igazgatóhelyettes.

Jelenleg, vagyis 2004 májusában, 17 határőr-kirendeltség tartozik az igazgatósághoz, június 15. után már csak nyolc lesz. Mobilabbak lesznek a kirendeltségek. Most a két megye területén 301 km-t tesz ki az igazgatóság határszakasza, bővülés lesz, június közepén a Berettyó folyó mentén 6,1 km szakaszt csatolnak a Nyírbátori Határőr Igazgatósághoz. Hangsúlyozni kell, hogy az igazgatóság jelentős munkaadónak számít. Most 1800 főt, megyénkben ebből 1500 embert foglalkoztatnak, 2-3 év múlva 2100-ra növekszik a létszám. Már ez év augusztusában hét frissen avatott tiszt és 14 határrendész tiszthelyettes foglalja el szolgálati helyét az igazgatóság területén. A személyi állományt említve hangsúlyozni kell, hogy sok a felsőfokú végzettségű és szolgálat mellett most is sokan tanulnak.

Összetett munka a határőröké. Figyelembe kell venniük a menedékjogról szóló törvényt, a nemzetközi egyezményeket. Az igazgatóságnak együttműködési megállapodása van a rendőrséggel, a polgárőrséggel, több civil szervezettel, az erdőgazdasággal, a vízügyi igazgatósággal, a Vadászkamarával a közeljövőben írják alá az együttműködési megállapodást. A migráció, a zöldhatár, az embercsempészet lényege közismert az állampolgárok körében. Azt már kevesen tudják, hogy a határőröknek gyakran olyan emberi dolgokban kell dönteni, amit nem tanítanak a főiskolán, az akadémián. Van például, aki messziről, harmadik országból érkezik, karján kisgyermekkel, a beteg emberekről is gondoskodni kell.

Ázsiai, afrikai országból jön olyan határsértő, aki csak törzsi nyelven beszél, tolmácsot valamelyik egyetemről kell hozni, ha az adott országból van itt egyetemi hallgató. A migráció csökken. Régebben volt olyan nap, hogy 500 ember lépte át illegálisan a határt. Mostanában az is ritkán fordul elő, hogy egy nap alatt százan jönnek át útlevél nélkül. Nemzetközi támogatással, BM-beruházás keretében több építkezés van folyamatban. Fehérgyarmaton épül egy objektum, ide jön át a csengeri határvadász század. A Kölcsén épülő objektumba jön át a tiszabecsi határőrizeti kirendeltség. Záhonyban elkezdték a határőr objektum rekonstrukcióját. Nyírbátorban tart az idegenrendészeti fogda és a nyitott közösségi szállás felújítása. Az épületek EU-s szinten lesznek kialakítva és berendezve. Bánhegyi János ezredes jó személyi állománnyal, jó technikai körülmények közt szolgálhat a következő években.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése