Molnár László

Rendészeti igazgatóhelyettes,

Nyírbátor

szszb_20-172_molnar_laszlo.jpgMolnár László határőr alezredest, határőrségi tanácsost 2005 januárjában bízták meg, majd július elsejével nevezték ki a Nyírbátori Határőr Igazgatóság rendészeti igazgatóhelyettesi beosztásának ellátására.

Az új igazgatóhelyettes – aki egyben határmegbízott-helyettese a Magyar Köztársaságnak a magyar–ukrán határon és a Nyírbátori Határőr Igazgatóság román határszakaszán – 1961. október 29-én született Vásárosnaményban. Gyermekkorát és általános iskolás éveit Nyírmadán töltötte.

A miskolci Bláthy Ottó Erősáramú Szakközépiskola erősáramú villamosberendezés-szerelő szakát elvégezve érettségi után a moszkvai Határőr Parancsnoki Főiskolán folytatta tanulmányait 1980–1985 között, melyet főhadnagyként végzett el.

Az orosz nyelvet anyanyelvi szinten sajátította el. A magyar mellett kubai és mongol század alkotta a nemzetközi hallgatók csapatát, akik itt sajátították el a határőrizeti tudnivalókat.

Az öt közösen eltöltött főiskolai év sok tapasztalattal, ismerettel gazdagította a házigazdák mellett e két nép kultúrájával, szokásaival való találkozása kapcsán. Félszáz lelket számláló tizenöt kilométeres határszakasszal, a legkorszerűbb jelzőrendszerrel, páncélozott járművel, kisteherautókkal, fényszóróállásokkal, hatalmas tengeri távcsövekkel rendelkező őrsön gyakorolták az elméletben tanultakat. Ilyen nagyságrendű erőre és eszközre szervezték a szolgálatot. A tengeri határok őrizetével a Krím-félszigeten és az akkori Leningrád térségében ismerkedett meg.

Első tiszti beosztása a Nyírbátori Határőr Kerületnél a beregsurányi őrs parancsnokhelyettesi posztja volt, melyet 1985 szeptembere és 1987 márciusa között látott el. A tiszabecsi, majd a beregsurányi magyar határőrőrs először furcsa volt, hiszen itt húsz kilométernél hosszabb határszakaszt fele annyi emberrel és jóval szegényesebb technikával kellett őrizni.

Első parancsnoki beosztása 1987 márciusában a Lónya őrsparancsnoki teendők ellátására szólította. 1988. április 1-jén visszakerült Beregsurányba, immár őrsparancsnokként teljesített szolgálatot. Innen 1992 szeptemberében az igazgatóság állományába, törzstiszti beosztásba került, a határforgalmi osztály kiemelt főelőadója lett, majd 1995. január 15-ével annak vezetésével bízták meg. Ezt a beosztást 2003. augusztus 1-jéig látta el. Ekkor a határőrizeti és a határforgalmi osztály összevonásával, integrálásával megalakult a határrendészeti osztály, melynek élére Molnár László alezredest nevezték ki. Időközben másoddiplomát szerzett a Rendőrtiszti Főiskola igazgatásrendészeti szakán 1991 és 1993 közötti tanulmányai eredményeként. Levelező tagozaton elvégezte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem határrendészeti-védelmi vezetői szakát, 1999-ben kiváló eredménnyel diplomázott.

A szervezeti változást követő új beosztásba helyezésétől, 2003-tól a magyar–ukrán és a magyar–román viszonylat határmegbízott helyettese, 2003. október 23-án határőrségi tanácsossá nevezték ki.

Az anyanyelvi szintű orosz felsőfok mellett ukrán középfokú nyelvvizsgával is rendelkezik.

A kihívásokat keresi, a tettek embere. Szereti átlátni a dolgokat. Szeret tudni mindenről, ami segítheti a jó döntések meghozatalában. Őszinte és őszinteséget vár. Az egymás melletti elbeszélésnek nem híve.

Hivatásának él, saját magára kevés ideje jut. Kedveli, szinte rabja lett a számítástechnikának, de természetesen nem internetfüggő. – Lehet, hogy csak az idő hiánya miatt – jegyzi meg olykor tréfásan. Olvasásban mindenevő, de a II. világháború csatáiról, történéseiről szóló műveket különös csemegeként forgatja. Legnagyobb sajnálatára erre is egyre kevesebb időt tud szakítani.

Külhoni tanulmányai ideje alatt 1983-ban nősült meg. Felesége tősgyökeres moszkvai. Még ebben az évben megszületett László nevű fiuk, aki jelenleg a Debreceni Tudományegyetem Informatikai Karának programozó informatikus szakos hallgatója. 1987-ben született meg Vladimír nevű másodszülött fiuk, aki a nyírbátori Bárthory István Gimnáziumban az idén érettségizett. Apja és édesanyja nyomdokaiba kíván lépni, a miskolci Rendészeti Szakközépiskola határrendész szakán folytatja tanulmányait.

Neje követte férjét a messze idegenbe, az ismeretlenbe. A fiatal asszonyka hamar feltalálta magát, beilleszkedett az itteni környezetbe. A rokonok elfogadták, megszerették már az első pillanatokban. A nyelvi nehézséget is nagyon hamar leküzdötte, kitűnően beszél magyarul. Alig érezhető akcentusa sajátos bájt kölcsönöz szavainak, mondatainak. Magyar állampolgárságát 1995-ben szerezte meg, majd 1996-ban a Nyírbátori Határőr Igazgatóságon kezdett dolgozni közalkalmazottként. Egy év múlva 1997 végén hivatásos állományba került, jelenleg zászlósi rendfokozatban segédelőadóként szolgál.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése