Nagy Imre

Tűzoltóparancsnok,

Nyírbátor

szszb_19-178_nagy_imre.jpgRitka, mint a fehér holló, ha egy tűzoltó-kollektívát Por Urbe (A városért) díjjal tüntetnek ki. Ez a ritka esemény történt 2003-ban, amikor a nyírbátori önkormányzat képviselő-testülete Pro Urbe díjat adományozott a nyírbátori hivatásos tűzoltóknak. Az elismerés elsősorban a parancsnoknak szól, de természetesen nemcsak neki, hiszen a munkában és a magánéletben jól összetartó kollektíva az, amely az elmúlt több mint egy évtizedben sokat tett a városért és a térségért. Más kollektív elismerést is kaptak a nyírbátori tűzoltók, de erről majd később.

Mindenekelőtt, már az írás elején szóljunk a parancsnokról, aki érdekes, hasznos és népszerű ember. A neve Nagy Imre. 2004 őszén így szólt egy tudósítás a kollektíváról: „A nyírbátori önkormányzat képviselő-testületének október végén beszámol az elmúlt egy év munkájáról Nagy Imre tűzoltó alezredes, tűzoltósági tanácsos, városi parancsnok. A beszámolóban elmondhatja, hogy 2003-ban 412 esetben vonultak ki a tűzoltók. Tovább nőtt a műszaki mentéshez való vonulás. A beszámoló után a honatyák a tűzoltó laktanyában ismerkednek a »lánglovagok« sokrétű tevékenységével. A parancsnoknak lesz miről beszámolni.”

Elmondhatja majd például, hogy a közelmúltban a Nyírerdő Rt. nyírbátori fafeldolgozó telepén tartottak sikeres gyakorlatot, több üzembe helyismereti gyakorlatra mentek. Friss hír, hogy a nyírbátori óvodában hamarosan hagyományőrző tűzoltócsoportot hoznak létre. Nem lehet elég korán elkezdeni, a gyerek figyelmét felhívják a tűzveszélyekre, hagyományos lovasfecskendőket is bemutatnak nekik. A nem túl régi példáknál elmondható, hogy egy totálkáros IFA teherautóból élve mentették ki a sofőrt. Egy másik érdekes példa: a közeli Nyírgelsén beindult a baromfi-feldolgozó üzem, idetartva felborult egy libákat szállító pótkocsi, a ketrecekből kiszabadult értékes libákat összefogták a tűzoltók, aztán felállították a pótkocsit.

Elmondható még: tervbe vették, hogy beszereznek egy „műszaki mentőszert”, ezt a kocsit a közúti baleseteknél használják majd. Későbbi terv, hogy a Debreceni utca végén új tűzoltólaktanyát építenek. Említést érdemel, hogy Nagy Imre a megyei tűzoltó szövetség alelnöke, a Hivatásos Önkéntes Tűzoltók Szövetsége országos vezetőségének is tagja. A Nyírbátori Lions Klubnak, is tagja, amely humánus, karitatív tevékenységet folytat. Egy kicsit bővebben. 2001-ben az országos tűzoltóversenyen a nyírbátoriak az előkelő hatodik helyen végeztek. A 2003-ban megrendezett országos versenyen a szabolcs-szatmár-beregi csapat „dobogós” helyre került, második lett. Az ezüstérmes maroknyi csapatnak két nyírbátori tagja volt.

A kollektív szellem, a bajtársi szellem igazán érvényes Nyírbátorban. Legutóbb 2004 augusztusában rendeztek családi napot. A testület jó híre terjed a városban és a térségben. Nincs létszámhiány, sok fiatalember érdeklődik: miként kerülhetne be a testületbe? Az„egyszál” tűzoltó asszonyról is essék még néhány szó. Ő századosi rangban gazdasági osztályvezető. Az apósa határőr őrnagy volt. Az unokájának a nagyapja tűzoltó volt, az unoka édesapja most is tűzoltó.

Végül, de nem utolsósorban rajzoljuk, örökítsük meg Nagy Imre portréját. Középmagas, dinamikus ember, immár szemüveget visel. Könnyen tud barátkozni, kapcsolatot teremteni. Nem magának való, a kollektív szellem híve. Lojális a mindenkori polgármesterhez, önkormányzathoz, nem a politikát, hanem a szakmát, a hivatást helyezi előtérbe. A Lions Klub sokat tett már például a beteg gyermekekért, a jótékonysági bálok bevételéből is támogatják a rászorulókat. (A felesége is tagja a klubnak.) Évente soros elnököt jelölnek ki a klub élére, az egyik évben ő látta el az elnöki teendőket. Nyíregyházán kezdte a tűzoltómunkát, a tiszti iskola elvégzése után Vásárosnaményban teljesített szolgálatot. 1993-ban helyezték Nyírbátorba, azóta közmegelégedésre itt teljesít szolgálatot. Munka mellett szerzett diplomát a nyíregyházi tanárképző főiskolán. 2001-ben, a nagy árvíz idején Fülesd térségében irányította a tűzoltókat és nem csak a nyírbátoriakat. A munkája mellett videózott, fotózott, megörökítette a küzdelmes védekezést, mentést.

Árvízi munkájáért Bátorság Érdemjelet kapott. Ismerik és tisztelik a magyar–román határon túl is. A nagykárolyi és szatmárnémeti tűzoltókkal van jó kapcsolata. A parancsnoki szobában és a garázsban az elődök tárgyi emlékei láthatók. (Bő 120 éves a nyírbátori tűzoltóság.) A látványos sisakok mellett a kazaltűz oltásához szükséges szerkezet is látható a gyűjteményben. Jó pár évvel ezelőtt napokig tartó tűz volt a Bóniban, az olajgyárban. A tűz elleni gigászi küzdelemben a parancsnok sisakja megsérült. Ez a sisak is a gyűjteményt gyarapítja.

Nagy Imrének, ha kialszik majd élete tüze, a fiatalabbik fia viszi majd tovább a hagyományokat, a fiú Nyíregyházán tűzoltó. Lehet, hogy kialakul egy dinasztia.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése