Nyitrai Lászlóné

Vezető főtanácsos,

Nyírbátor

szszb 23 tk Nyitrai Lászlóné családjával.jpgSzabolcs-Szatmár-Bereg megye Közigazgatásáért Díjat vett át Nyitrai Lászlóné, a Nyírbátor polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa a köztisztviselők napja alkalmából 2007 nyarán. Méltóbb helyre talán nem is kerülhetett volna a magas elismerés, hisz a tősgyökeres nyírbátori családból származó asszony több mint 32 éve hűségesen tevékenykedik a közigazgatásban, azt megelőzőn tanított a katedrán.

Földműves szülők, Vágó Ilona (86) édesanya és néhai Tóth István (74) nevelték a munka, a tisztesség, a föld szeretetére. Érdekes egybeesés, hogy generációkon át meghatározó szerepet tölt be náluk a föld. Nővére, Ilona a Földművelési Minisztériumban főosztályvezető. Kisebbik fia, Zoltán jogász, a Földművelési Minisztérium Jogszabály-előkészítő osztályán dolgozik. Hamarosan Brüsszelben gyakorolhatja hivatását, három hónapra szól a szerződése. Az idősebbik fia, László háromdiplomás ifjú szakember: informatikus, villamosmérnök, és mérnöktanári képesítést szerzett. Érdekesség, hogy informatikusként a rettegett bölcsőhalál előrejelzését modellező szerkezetet készített. Felesége, Ferenczi Ágota újságíró–szerkesztő. Nyitrainé Gizike férje, Nyitrai László vegyésztechnikus, évtizedeken át a Bóniban dolgozott, néhány éve pedig egy kft.-t alapítottak: napraforgó-tárolással, -szárítással foglalkoznak.

Nyírbátorban 1968-ban érettségizett Gizike, és Penészleken képesítés nélküli tanárként kezdte hivatása gyakorlását. Ifjonti lelkesedéssel, világmegváltó gondolatokkal, jövőformáló elképzelésekkel szállt csatába „A térképen nem található” Penészleken élők sorsának jobbra fordításáért. Végh Antal, a szociográfia kiváló művelője országos ismertséget szerzett a román határszéli településnek. Gizike – noha érettségi után mindössze fél ponttal maradt le a nappali tagozatról – automatikusan felvételt nyert a nyíregyházi tanárképző főiskola biológia–földrajz szakára. 1973-ban diplomázott, utána két évig Nyírgelsén tanított.

Ma is örömmel emlékszik Jánvári Tibor, az egykori járási hivatal művelődési osztály vezetőjének hívó szavára: tanfelügyelői állást kapott szülővárosában 1975. szeptember 16-ától. Vége lett a tanításnak a katedrán, ugyanakkor elkezdődött egy egészen másfajta közoktatási tevékenység. Álmában azért még gyakran tanította a kisgyerekeket. Még ma is eszébe jut, hogy az egyik penészleki kisfiú a nyolc órakor kezdődő órán már olyan fáradt volt, hogy elaludt. Nem csoda, hisz aznap hajnaltól már egy holdat végigszántott.

A precizitást, a maximalizmust tanulta Jánvári Tibortól 1975–83 közt a járási hivatalban. Annak megszűntével a Városi Tanács Művelődési Osztályán csoportvezetőként, egy év múlva osztályvezető-helyettesként irányította munkatársait Nyitrai Lászlóné. A rendszerváltás 1989-ben a munka átcsoportosítását és racionalizálását is magával hozta. A polgármesteri hivatalban előbb tanácsosként, majd főtanácsosként, újabban pedig vezető főtanácsosként foglalkozik a kultúrával, az oktatással, az ifjúsággal. Hivatásában azt tartja a legszebbnek, hogy saját szellemi terméket állíthat elő, ezek közé sorolja a bűnmegelőzési, az ifjúságvédelmi és az oktatási koncepció elkészítését. Ugyancsak e körbe sorolható egy eredményes pályázat megírása is. Örömmel nyugtázza, hogy a bűnmegelőzési koncepcióval hárommillió forintot hozott a városnak. A drog elleni harcban orvossal, védőnővel, rendőrrel, bíróval, tanárral járta a várost, látogatta a szülői értekezleteket. Sokkoló hatású filmeket vetítettek a drogozó fiatalokról, több százan meghallgatták dr. Gjohni Judit előadását a kábítószerek használatának felismeréséről.

Nyitrainé Gizike, túl az ötvenen, ma ugyanolyan lendületes, sziporkázó, mint pályája kezdetén. 2002-ben megszervezte a három megyét érintő regionális ifjúsági találkozót (RIT), ahol a dolgozó, a tanuló és az értelmiségi fiatalok egyaránt megtalálták a maguk programjait. Számára már nagyobb léptékű a tanév indítása: hivatali szemlélettel Nyitrainé a tankötelezettséget, az iskolaelőkészítést a jog eszközeivel is biztosítja, ám hozzáértő pedagógusként mindig ad még egy esélyt a gyerekeknek, hátha éppen akkor ízlel bele a tanulás gyönyörűségébe.

A karitatív feladatokból is kiveszi a részét, mivel 40 éve a Vöröskereszt aktív tagja, ebből több mint 20 éve a nyírbátori városi vezetőségben tevékenykedik. A Múzeum Baráti Kör tagjaként értékek teremtésével és közvetítésével foglalkozik. Tervei közt szerepel egy értelmiségi klub létrehozása Nyírbátorban. Sok elmaradt olvasni-valót igyekszik bepótolni, és szívének kedves a világjárás, hisz új embereket, másfajta kultúrákat, szokásokat ismerhet meg. Ma is ízig-vérig pedagógus, de nem a katedrán, hanem vezető főtanácsosként a polgármesteri hivatalban tanítja „nem középiskolás fokon” a város egész közösségét.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése