Tanyik József

Sajtóreferens, újságíró,

Nyírbátor

szszb_20-178_tanyik_jozsef.jpgTanyik József határőr alezredes a Nyírbátori Határőr Igazgatóság sajtóreferense – a tájékoztatásért felelős kiemelt főelőadója – Kemecsén született 1961. május 29-én. Nyíregyházán nőtt fel, Váci Mihály „szőke városában”. Általános iskolás korában jó néhány tantárgyból vett részt tanulmányi versenyeken, több Olvasónapló pályázatot is megnyert. Középiskolai tanulmányait a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium természettudományi fakultációs osztályában végezte.

Barátaival a Magyar Televízió Szabadegyetem – a mai Mindentudás Egyeteme elődje – sorozatát figyelemmel kísérve tartalmas vitákat rendeztek a legkülönbözőbb témakörökben:csillagászat, geológia, biológia stb. Több alkalommal ide küldött pályamunkáit díjjal jutalmazták.

Már fiatalon vonzódott a természethez, különösen a madarak keltették fel a figyelmét. A Magyar Madártani Egyesülettel ekkor került kapcsolatba. Kutató biológus, zoológus, azon belül is ornitológus szeretett volna lenni, de legalább ennyire érdekelte a katonai pálya is. Végül a legkézenfekvőbb megoldást választotta, hogy közel legyen a természethez, és másik álma is valóra válhasson, 1979-ben a Kossuth Lajos Katonai Főiskola határőr tanszékére jelentkezett, ahol az első évben – az utolsó ilyen évfolyam tagjaként – Szegeden „koptatta” a reptér gyér növényzetét, kúszás közben társalogva a pacsirtával, majd a második évfolyamtól Szentendrén tanult.

Itt – nem fogják kitalálni – a madártani egyesület helyi szervezetével és az Országos Természetvédelmi Hivatallal szoros együttműködésben egy kis madártani csoportot hozott létre. Előadásokat tartottak, természetvédelmi filmeket vetítettek le. Kevés szabadidejükben gyakran a hétvégi „eltáv” helyett hatalmasakat túráztak a Pilisben. A főiskolán beadott pedagógiai témájú pályamunkájával megnyerte a főiskolai tudományos diákköri találkozó I. díját, majd az Országos tudományos diákköri találkozón is hasonló sikert ért el. Ekkor került másodszor közelebbi kapcsolatba a tudománnyal, a tudományos munkával.

A katonai főiskolát kitüntetéses diplomával főhadnagyként fejezte be, majd első tiszti beosztásba Záhonyba került, a határátkelőhely parancsnok helyettesévé nevezték ki. Két év múlva a határőrkerület parancsnokságára illetve igazgatóságára került, ahol törzstisztként több beosztást is betöltött. Időközben, 1992-ben diplomázott a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia nappali tagozatán. Az egyetemi végzés előtt néhány nappal soron kívül őrnaggyá léptették elő.

Tizenegy évvel ezelőtt, 1994 februárjában vette át a tájékoztatási és társadalmi kapcsolatok kiemelt főelőadó beosztást. Az állománytábla módosításai miatt más-más néven vagy éppen külön megnevezés nélkül, de azóta is a Nyírbátori Határőr Igazgatóság sajtóreferense, a tájékoztatási szakterület  „birtokosa”.

Időközben Nyíregyházán újságírói stúdiumot végzett. Alapítástól főszerkesztője volt a Nyírbátor város és környékén megjelenő Nyír-Vidék című kétheti magazinnak, míg néhány év múlva szakmai okok miatt ott nem hagyta a lapot.

A helyi televízió híradójában szerkeszti és vezeti a „Határhelyzet” rovatot. Hat évvel ezelőtt két megyei, neves vezető újságíró felkérésére és szakmai ajánlására a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja lett. Szabadúszó újságíróként, közíróként több helyen is publikál. Írásaihoz, tudósításaihoz saját maga készíti a fotókat, a videofelvételeket. Jó néhány szervezet munkájában részt vesz.

A Magyar Hadtudományi Társaság határőr szakosztály elnökségének negyedik ciklus óta tagja, a nyírbátori szakcsoport titkára. A Magyar Rendészettudományi Társaság és a Magyar Szóvivők Országos Egyesülete alapítói között is ott volt.

Szabad idejében – ami elég kevés – az olvasás, írás mellett barkácsol, madárritkaságaival foglalkozik. Négy kitüntetés, számos igazgatói dicséret és jutalom birtokosa.

A Belügyminisztérium Tudományos Tanácsának elnöke 2003-ban tudományszervezői tevékenységét emlékéremmel ismerte el. A belügyminiszter 2005-ben a magyar sajtó napján a közigazgatási és rendészeti szervek tevékenységének tárgyilagos és hiteles megismertetése terén kifejtett kimagasló munkája elismeréséül emléktárggyal jutalmazta, még ebben az évben a határőrség napja alkalmából „Határőrségi Tanácsos” címet adományozott részére.

Felesége a nyírbátori Báthori István Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat igazgatóhelyettese. Két lányuk van. Eszter tizennyolc éves, a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium IV. éves emelt szintű német tagozatos tanulója. Német nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Német–kommunikáció szakon szeretne továbbtanulni. Diákújságíró, már több cikket is publikált. Zsófia tizenkét éves, hatodikos általános iskolai tanuló.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése