Tóth Jenő

Iskolaigazgató,

Nyírbátor

szszn_12-120_toth_jeno.jpgKihalt nyáron az iskola, hiányzik belőle a jellegzetes zsivaj. A nyírbátori Báthori István Általános Iskola úgy tűnik, kivétel ez alól, hisz a földszinten felállított pingpongasztalnál pattog a kaucsuk labda, a szerencsések játszanak, a többiek várnak a sorukra. Az igazgatói irodába éppen most érkezett vissza Tóth Jenő iskolaigazgató. Az önkormányzatnál számos feladatot, összesítést a nyár elejére hagynak.

A 440 gyermeket nevelő-oktató intézményt családiasnak mondja az igazgató úr. Évfolyamonként két osztályt indítanak, van olyan, amelyikben 33-an voltak az elmúlt tanévben, az átlaglétszám azonban 29. Ami viszont évek óta tapasztalható jelenség, hogy a cigánygyerekek aránya növekszik, most 28 százalék. Az alsó tagozatban még jól ápoltak, gondoskodnak róluk a szüleik, úgy is, hogy figyelemmel kísérik a tanulmányi munkájukat, magatartásukat. A kamaszodás éveiben azonban egyre többük ad gondot az iskolavezetésnek.

Tóth Jenő olcsvai születésű, 1953. november 24-én jött a világra Fábián Vilma háztartásbeli édesanya és Tóth Elek termelőszövetkezeti tag családjában. Testvérei közül Ilona a Karát Fashion vezetője Vásárosnaményban, László technikus. Felesége, Bihari Gyöngyi, pedagógus, az oktatási centrumban dolgozik. Két gyermekük született, Anita német–kommunikáció szakra jár a Nyíregyházi Főiskolára, másodéves ősztől. Ákos a nyírbátori gimnáziumban 2001-ben fejezte be a második osztályt.

A vásárosnaményi gimnáziumban 1972-ben tett érettségi után sikertelen felvételi következett a Budapesti Műszaki Egyetemre. A következő felvételiig segédmunkásként dolgozott az igazgató úr – az akkori társadalmi rendszerben ez volt a legjobb ajánlólevél a felsőfokú tanulmányokhoz, egyáltalán az előrelépéshez. Matematika–műszaki ismeretek szakra felvették az akkor Bessenyei György Tanárképző Főiskolára, Nyíregyházára. A tanulmányok megkezdése előtt – úgynevezett előfelvételisként – teljesítette a sorkatonai szolgálatot Kiskőrösön.

Amikor 1978-ban átvette a diplomáját, Piricsén állt először katedrára. Kilenc évet töltött a kis faluban, immár feleségével, akit 1977-ben vett el. Piricse egy igen aktív pályafutás első állomása volt az életében, hisz itt nemcsak tanított, hanem vezette a matematikai és a természettudományi munkaközösséget. 1987-től az akkor még 2-es iskolának keresztelt, ma a város nevében is szereplő névadóról, a Báthori Istvánról elnevezett iskolának az első számú vezetője.

Különös gondot fordítanak a nyelvoktatásra, jelenleg kizárólag a németet választhatják a gyerekek. Ám azt olyan magas szinten, hogy már az első osztály második félévében ismerkednek az alapokkal, később egyre magasabb óraszámban, míg hetedikben és nyolcadikban emelt szintű oktatásnak minősül a heti 4 óra. De nemcsak az idegen nyelv, hanem a fizika, a matematika, a kémia és a sport is húzóágazat – a gazdasági életből kölcsönzött kifejezéssel. Nagyon büszkék rá, hogy fizikából országos második lett Lengyel László, országos negyedik Tóth János. Sakk országos bajnokságon egyéniben a nyolcadik helyen végzett Ravasz László. A BSC NB II. asztalitenisz-csapatának ez az iskola a bázisa, és az országos 32-es listán hárman is szerepelnek a Báthori-iskolából! Említést érdemelnek még a focisták, akik korosztályukban szépen szerepelnek.

Tóth Jenő igazgató úr nagyon megszerette és elmélyedt a számítástechnikában – el is végezte ezt a szakot a főiskolán. Neki köszönhető, hogy ma 30 Pentium komputeren gyakorolhatnak a kicsik – ők még eleinte játszanak – a nagyobbak már ötödiktől órakeretben, osztályzattal zárnak. Az iskola megtalálható a világhálón, E-mail címe: bathi@ freemail.hu néven bárki kapcsolatot találhat velük.

Létrehozták a Talentum Alapítványt, hogy a tehetséges gyerekeket segítsék tanulmányaikban. De belefér a keretbe a táboroztatás, és más, közcélú, az iskola érdekeit szolgáló feladatvállalás. Június 2-án például jótékonysági bált rendeztek, a tiszta bevételük 400 ezer forint volt.

Folyamatos figyelmet fordítanak a fejlesztésekre. Egy év alatt például teljesen kicserélték a tornaterem berendezéseit, megújult a salakpálya, parkolót létesítenek, taneszközöket vásárolnak, jórészt a megyei közoktatási közalapítványhoz benyújtott pályázaton nyert pénzből.

A szó nemes értelmében gyermekközpontú iskolát akarnak teremteni. Ennek egyik jele az az átjárhatóság, amelyet az igazgató úr nemrégiben úgy szervezett meg, hogy a Hunyadi iskolával együtt közösen indítottak matematikai szakkört. Rang bekerülni a mazsorett csoportba. Már csak azért is fonják szorosabbra az együttműködés szálait a másik iskolával, mert a gyerekek abban a légkörben nőnek fel, hogy más intézmény, számukra érdekes programjába is bekapcsolódhatnak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése