Szedlár János

Polgármester,

Encsencs

szszb_08-90_szedlar_janos.jpgNem győzte fogadni a gratulációkat Szedlár János, Encsencs polgármestere, amikor egyéniben másodszor is Európa-bajnoki ezüst-, míg csapatban bronzérmes lett. A helybeliek már megszokták, hogy a falu első számú embere egy különleges sportágat, a háromdimenziós terepíjászatot választotta, másnak ez még szokatlan. Persze ehhez a vállveregetéshez az is hozzátartozik, hogy a falubeliek elismerik a polgármester munkáját, aki az évezred utolsó három évében több mint százmilliós, oktatással kapcsolatos beruházást valósított meg. S az is lényeges, hogy a polgármesteri hivatal a kétezer-egyszázas lélekszámú falu legnagyobb foglalkoztatója, az önkormányzat átlagban ötven-hatvan embernek ad munkát.

A fiatalembert igen kalandos út után választották meg a falu első emberének. Elég ha csak arra gondolunk, hogy Devecserben született, Szegeden érettségizett, majd a nyíregyházi tanárképző főiskolán diplomázott, s a polgármester választáskor már nem Encsencsen tanított, hanem Nyíregyházán a család üzleti vállalkozását segítette.

De menjünk sorjában! A nagyszülei az egyik ágon vándorjuhászok voltak, akik a munka reményében sohasem tudtak huzamosabb ideig egy helyen letelepedni. Igazi nagycsalád jellemzi az ősöket, hiszen édesanyjáék nyolcan, édesapjáék öten testvérek. Ő pedig egyke! Általános iskoláit már Nyíregyházán végzi, majd Orosra költözik szüleivel, ott építenek családi házat. Mivel a szülők orvosnak szánják egyszem fiukat, a szegedi Radnóti-gimnáziumba íratják be Jánost. A Tisza-parti városban a tanulás mellett mindinkább előtérbe kerül a sport, a kosárlabda, a foci, a röplabda, az evezés, szóval minden, ami mozgással kapcsolatos. Talán emiatt is int búcsút az orvosi pályának, s a tanárképző főiskola testnevelés-biológia szakára jelentkezik, sikeresen. Ott a sportágak közül szinte csak a focival és a kosárlabdával foglalkozik, de miután kezébe kapja a diplomát, utóbbi sportággal gyorsan felhagy.

A megyeszékhelytől elég távol, Encsencsen kap tanári állást, s 1988-tól 1995-ig mindkét szakát gyakorolja. Gyorsan feljebb lép a ranglétrán, hiszen a hét évből ötöt igazgató-helyettesként tölt el. ’95-ben rástartol az igazgatói állásra, amit végül nem nyer meg, s emiatt jobbnak látja, ha odébbáll.

Feleségével, aki tankörtársa volt, s az 1989-ben született fiával összepakolja a cókmókját, s Nyíregyházára költözik, ahol a család üzleti vállalkozását segíti. Ugyanakkor megtartja 1994-ben megszerzett mandátumát, s képviselőként ugyanúgy dolgozik tovább, mint addig, s természetesen továbbra is a helyi megyei másodosztályú gárdában focizik.

1997 áprilisában egészségügyi problémák miatt lemond a helyi polgármester, s bár ő két éve már nem lakik a faluban, mégis felkérik, induljon a választáson. Rendkívül szoros csatában két ellenfelét győzi le, s lesz Encsencs polgármestere. Egy évig minden nap kijár a faluba, s csak utána szánja rá magát, hogy helyben családi házat vásároljon, s visszaköltözzön családjával. Az 1998-as választáson ismét indul, ráadásul egyik ellenfele a korábban egészségügyi okok miatt lemondott polgármester, de akkor már szinte csont nélkül nyer, ugyanis függetlenként a szavazatok hetven százalékát kapja. Büszkén meséli a polgármestersége alatt megvalósult újdonságokat, az új százfős óvoda és a négyszáz adagos konyha kialakítását, amelyhez Encsencs huszonnégy milliós támogatást kapott. De már zajlik az iskola átalakítása, hat tanteremmel bővül az intézmény, erre negyvenmilliós támogatás jut. S ezek igen jelentősek a falu életében. Mivel a helyi téesz vegetál, a közeli Nyírbátorban a mamutcégek megszűntek, helyükre kisebb cégek kerültek, a foglalkoztatási lehetőség is szűkül. Helyüket csak részben tudta átvenni a polgármesteri hivatal, amely főleg a közmunkaprogram keretében évi ötven-hatvan helybelit foglalkoztat.

Persze a háromdimenziós terepíjászat története sem mindennapi. 1994-ben a barátjával vásároltak egy-egy íjat és a hozzá való nyilakat. Akkor olyan sporthobbit keresett magának, amelyet akár nyugdíjasként is lehet művelni. Megtalálta! 1997-ben már Magyarország legjobb háromdimenziós íjászaként tartják számon, aki Porecsben az EB-n ezüstérmet szerez. 1999-ben Ausztriában megismétli ezt az eredményt, ráadásul még bekasszíroz csapatban egy bronzérmet. Közben megnyeri az összes hazai versenyt, 1999-ben a nemzetközi összetett viadalon sem talál legyőzőre. Helyi egyesületet is szervez, a Nyíregyházi Terepíjász SE-nek az elnöke, az országos szövetség elnökségi tagja. Minden hét végén pénteken összepakolja a családot, beteszi a csomagtartóba a profi felszerelését, és irány a terep! Hegyek, völgyek, dombok, olyan helyek, ahol kiválóan lehet íjászkodni.

Persze azért nem feledkezik meg a helyi focistákról sem, amikor ideje megengedi, beáll közéjük. Bár még csak 1999 végét írjuk, már szervezi a 2003-as EB-t, ahol reményei szerint nem versenyzőként, hanem versenyigazgatóként jegyzik majd a nevét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése