Földesi László

Polgármester,

Nyírgelse

szszb_14-162_foldesi_laszlo.jpgNyírgelsének gazdasági, szociális és földrajzi szempontból is különleges a helyzete. Az itt élők többsége a földből akar, illetve tud megélni. Az eléggé nagy a nyírgelsei határ viszonylag kevés jó földdel rendelkezik. A csendes kis falura az elöregedés a jellemző, már épül is az idősek bentlakásos otthona. A nyírgelsei léüzem és hűtőház régen messze földön híres volt, az utóbbi pár évben hírhedtté vált, mert az akkori tulajdonosa sok-sok embernek és néhány cégnek nem fizetett. Mostanában azonban örülnek a nyírgelseiek és a környékbeliek, mert új tulajdonosa van a hűtőháznak, az új tulajdonos fejleszt, beruház, munkahelyeket teremt.

A szerény jelenről és a jónak ígérkező jövőről Földesi László polgármester adott átfogó tájékoztatót. A jellegzetes nyírségi falut akácerdők, akácfasorok övezik. Ezerkétszázharmincan élnek itt, pár száz méternyi távolságra a Mátészalkát Debrecennel összekötő kövesút mentén. A kövesúttal szinte párhuzamos az a vasútvonal, amely az említett két várost összeköti. Nyírgelse tehát a közlekedés szempontjából jól be van kapcsolva az ország vérkeringésébe. Mégis kissé elzártnak tűnik. A hírközlés és az informatika szempontjából hátrányosnak mondható a település. Mindössze „dobozos” telefon van, néha napokig nem működik a fax. Számítógépek vannak, de az internetes rácsatlakozás még hiányzik. Így az új évezred elején elmondhatjuk, hogy Nyírgelse nincs jól összekötve az országgal, a világgal.

Az önkormányzat vezetői hiába sürgetik a monopolhelyzetben lévő Matáv-ot. A község jegyzőnője levelet írt a távközlési nagyvállalat vezetőinek, nem is válaszoltak e levélre. Talán majd az új cég felpezsdíti itt az életet, Nyírgelse többet hallat magáról, a jó telefonnak és az internetnek is ide kell érkezni és nemcsak a település lakói miatt, hanem azért is, mert az új cégnek külföldi kapcsolatai lesznek, exportálni fog.

Az új cég, a kft. mostanában átalakítja, bővíti a léüzemet, a hűtőházat. Új profilt honosítanak meg, víziszárnyasok feldolgozásával foglalkoznak majd. Vagyis a környéken, a szomszédos Hajdú megyében is felvásárolják a libát, a kacsát. Vágóhíd, kopasztás, feldolgozás, csomagolás, szállítás, export. Ez az üzem távlatokban 250–300 embernek ad majd munkát. A cég jelentős iparűzési adót és építmény adót fizet az önkormányzatnak, gyarapodhat az önkormányzat kasszája. Kell is, hogy gyarapodjon, azért is, mert évente az önkormányzat 22–24 millió forintot fizet ki szociális célokra.

Az is jó lenne, ha több központi támogatás csordogálna Nyírgelsére.

Miből is élnek itt az emberek? Jelentősebb földterülete csak 2–3 családnak van. A többiek pár hektáron gazdálkodnak. (A falugazdásztól tudjuk, hogy 548 hektár szántófölt tartozik Nyírgelséhez.) Az emberek mindenféle növény termesztésével próbálkoznak. Uborka, paprika, meggy. Egy család dinnyézik. Ám mint szerte a megyében, itt is bajok, nehézségek vannak a felvásárlással, az értékesítéssel. A földből igazán jól megélni, vagy meggazdagodni nem lehet. S akinek földje nincs és a közeli Nyírbátorban nem kap munkát, az esetleg jelentkezik közhasznú munkára. A közhasznú munkán foglalkoztatott nők többnyire szociális feladatokat látnak el, a férfiak környezetvédelmi munkán is vannak.

Földesi László 1991-től főállású polgármester. Azóta sok mindennel gyarapodott a település. Kiépült az alapvető infrastruktúra. Iskolai tanterem és tornaterem épült. Teljesen új művelődési házat kapott a község 1994-ben. Az új házasságkötő teremre is büszkék lehetnek az itteniek. Bővült a polgármesteri hivatal. Számítógépet kapott az orvosi rendelő, a polgármesteri hivatal és az iskola. Számos utcát szilárd burkolattal láttak el. Korszerűsítették a közvilágítást. A szennyvízhálózat és a csapadékvíz-hálózat kiépítése még hátra van. Az önkormányzat szeretné bővíteni az óvodát. Az orvosi rendelőnél anya és csecsemőgondozási célra a létesítményt toldaléképítéssel szeretnék megvalósítani.

A község központjában tető alá került az idősek bentlakásos otthona. A magukra maradt idős emberek nem szeretnének elköltözni innen, ezért döntött az önkormányzat az építés mellett. Saját erő, pályázati pénz és ajándék képezi az építkezés forrását. Az otthon is munkahelyeket teremt, később bővíthető lesz az épület. A műszaki átadásra várhatóan augusztus 20-án kerül sor. 2002 őszén veszik birtokukba az otthont az idős emberek.

Itt említjük, hogy az Angliában élő dr. Karászi Kulin János nyugdíjas repülő vezérőrnagy a község szülötte és Nyírgelse díszpolgára. Kulin úr 4 millió forintot ajándékozott az otthon építéséhez. Földesi László kőművesként, építész technikusként, művezetőként és építésvezetőként sokfelé épített megyénkben és megyén kívül is.

Felesége Kovács Margit a polgármesteri hivatalban dolgozik. Iker fiaik vannak: László határőr, Sándornak vegyesboltja van Nyírgelsén. Mindkét helyen van egy-egy unoka. Földesi László mint általában a nyírgelseiek mezőgazdasági munkával foglalkozik a családjával együtt. Törődik a község jövőjével. Teljes életet él.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése