Hatvani Gyula

Polgármester,

Piricse

szszb_08-138_hatvani_gyula.jpgMásodik ciklusát tölti Hatvani Gyula, Piricse polgármestere, aki 1994-ben mindössze 47 szavazattal szerzett többet, mint vetélytársa. A következő választáson, 1998-ban már a másik három riválisa nem szerzett annyi szavazatot, mint ő. Az ötven éven felüli Hatvani Gyula polgármesterré választása előtt egyetlen munkahelyként a Nyírlugosi Termelőszövetkezetet jegyezte, ahová elég rögös úton jutott el. Bár a Hatvani családot igencsak tisztelik Piricsén, mindezt a hatvanas években az akkori hatalom egyáltalán nem vette figyelembe.

Mivel anyai nagyapját kuláknak minősítették, édesapja pedig nem akart belépni a téeszbe, bezárult előtte a továbbtanulási lehetőség. Hiába végzett középiskolásként az országos gyakorlati versenyben a legjobb 10 között, ami automatikus felvétellel párosult a gödöllői agráregyetemre, onnan politikai okok miatt úgymond kicsapták. Még alig kezdődött el a tanulmányi év, amikor szeptember végén jelezték, nem folytathatja a tanulmányait. Nem volt más választása, mint 1962-ben gyakornokként elhelyezkedni a Nyírlugoson, a helyi téesznél. Azért nem olyan fából faragták őt, aki könnyen lemond a továbbtanulás lehetőségéről. Újból jelentkezett, s ekkor a zsámbéki kihelyezett tagozatra felvették, ahol üzemmérnöki végzettséget szerzett.

Három lehetőség kínálkozott előtte: Nyírpilis, Aporliget és Nyírlugos. Mivel az utóbbi téeszt már ismerte, ezt választotta. Gyakornokként kezdte, majd végigjárta a ranglétrát, hiszen növénytermelési ágazatvezető, főagronómus, majd téesz-elnök lett. Utóbbinak 1979-ben választotta meg a tagság, s 1995 decemberéig maradt ezen a poszton.

Elnökként a 16 év mély nyomokat hagyott benne.

– Soha nem tudom elfelejteni ezt a szép időszakot – emlékszik vissza a téesz-időkre a polgármester, aki elsősorban a szövetkezet talpon maradásáért, az emberek számára a biztos megélhetési forrásért küzdött. Számos melléküzemágat indítottak be a stabilitás reményében, így az építőiparit, a borászatit, a gyümölcsfeldolgozót és a szállításit. Az elnök mindig embercentrikus volt, amit a törvényes keretek között ki lehetett harcolni az embereknek, azt mind megpróbálta. Számára a legnagyobb fizetés az volt, ha tudott az emberek gondján, baján segíteni. 1994-ben, a választások előtt, amikor már régóta Nyírlugoson lakott, a piricseiek felkérték, induljon a polgármester-választáson. Bár ugyanezt a felkérést 1990-ben is megkapta, akkor úgy gondolta, a nehéz helyzetben lévő téeszt nem hagyja cserben, nem távozik a süllyedő hajóról. ’94-ben viszont elfogadta a felkérést, s megnyerte a polgármester-választást. Nem hagyta ott azonnal a téesz, hanem 1995 végéig még kijárt Nyírlugosra. Sikerként könyveli el, hogy a termelőszövetkezet azóta is működik 40 taggal.

Bár korábban azt tervezte, hogy Debrecenbe költözik, a szülői ráhatás erősebb volt, családi házat épített, s visszaköltözött Piricsére. Már az első időben sem volt könnyű dolga, mert a faluban szinte semmilyen foglalkoztatási lehetőség nincs. A nyírbátori Bóniban, a Mezőgép-nél, a Csepelnél, a cipőgyárban az embereket elbocsátották, a cégek átalakultak, már nem foglalkoztatnak annyi munkaerőt, mint korábban. Ráadásul a faluban nincsenek nagyobb vállalkozók, akik a Nyírbátorból elengedett piricseieket felvették volna valamilyen munkakörbe. Emiatt a polgármesteri hivatal a legnagyobb foglalkoztató, jelentős a jövedelempótló támogatáson és munkanélküli-segélyen lévő helybeli. A falu lakosainak száma az utóbbi időben szerény növekedést mutat, jelenleg 1892 helybelit számlálnak.

A hivatal egyébként önálló intézményként üzemelteti az iskola mellett az óvodát és az orvosi rendelőt.

– Sajnos a faluban mindennaposak a megélhetési gondok, a létbizonytalanság évről évre nő – mondta a polgármester, és hozzátette: – az elszegényedés megindult, mindez negatívan befolyásolja az emberek hangulatát. A helybeliek főleg dohánytermesztéssel, valamint zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak.

A polgármester keresi annak lehetőségét, hogy a faluban megvalósuljon a gyógynövénytermesztés. Hatvani Gyula szüleitől örökölt 2 hektárt, kárpótlásként pedig 5 ezer forint értékű kárpótlási jegyet kapott, amiből nem vásárolt semmit, eltette a fiók mélyére emlékként. A nyírlugosi téesztől kapott földet nem műveli, odaadta a szövetkezetnek hasznosításra. A 2 hektáron a sertéstartáshoz szükséges takarmányt állítja elő, ugyanis 2 anyakocát és szaporulatát neveli.

Ma már nyugdíjas feleségével, Szondi Kiss Edit könyvelővel, akivel 1967. december 2-án kötöttek házasságot, két lány neveltek fel. Edit biológia-földrajz szakos pedagógus, férjével együtt Tarpán tanít. Jelenleg gyesen van 10 hónapos kislányával, 4 éves fia pedig óvodás. A kisebbik lány, Brigitta szintén pedagógus, vállalkozó férjével Piricsén lakik, nekik 5 hónapos a kislányuk. A polgármesternek a kert és az állattartás mellett a foci a hobbija, a helyi sportklub elnöke, s terveiben az szerepel, hogy a labdarúgás mellett létrehozzák az asztalitenisz-, a sakk- és a kispuskás lövészszakosztályt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése