Orosz László

Polgármester,

Piricse

Orosz László IMG_9379.jpgBarabásban érem utol, amikor telefonon időpontot kérek beszélgetésünkhöz. Napokig ott lesz, mondja, ebből gyanítom, egy alkalmi tárgyalásnál alighanem több köti a beregi határszéli községhez.

– Ott születtem, ott éltek a felmenőim, 83 esztendős édesanyámnál voltam a múlt héten – igazolja feltevésem megalapozott voltát. A családsegítő és gyermekjóléti szolgálat vadonatúj épületében fogad, ahol a másnapi farsangra sütnek-főznek, készülődnek. Orosz László egyszerű hétköznapi ruhában is elegáns, megnyerő mosolyú, közvetlen modorú ember. Büszkén néz körbe a meghitt hangulatot árasztó termen. – Apám gazdálkodó ember volt, nagyapám, sőt az ő apja is bírói hivatalt viselt Barabásban – tér vissza a gyökerekhez. Egy lélegzetvételnyi szünetet tart, megigazítja szemüvegét. – „Az első bitón fog lógni a kommunista Orosz!” Jászai Jolánka grófnő fenyegette ezzel a nagyapámat, aki földet osztott Barabásban.

Nem lett igaza, tudom meg a folytatásból, de az anyai ági nagyapja sajnos nem úszta meg. Őt elvitte egy orosz kommunista málenkij robotra, és odamaradt.

A fiatal Orosz László pályaválasztását, és tanulmányait jól érzékelhetően befolyásolta, hogy Berényi nagyapja műszaki ember, az uradalom gépésze volt. Nyíregyházán a Kossuthba jelentkezett, és a szakközépiskolában mezőgazdasági elektromos berendezés szerelő képesítést szerzett. A tiszaszalkai tsz volt az első munkahelye. Tiszaszalka még egy szempontból fontos mérföldkő számára. Itt ismerkedett meg élete párjával, Forgó Katalinnal, aki tanító szakot végzett a nyíregyházi főiskolán. Az akkor még két esztendő kötelező katonáskodás, és néhány, a barabási tsz-ben töltött esztendő után vett nagy fordulatot Oroszék élete.

– Itt, Piricsén nyílt arra lehetőség, hogy a feleségem a helyi iskolában nem csak állást, hanem szolgálati lakást is kapjon – magyarázza miért kerültek olyan messze a barabási hegytől. – Egészen pontosan 1985. május elseje óta élünk itt, tehát bő negyedszázada. Én ’91-ig bejártam a nyírbátori Zöldérthez, ahol műszaki vezetőként dolgoztam. Ott éltem meg a taxisblokádot, de a kispiricsi úton bejutottam a városba.

„Kispiricsi…” Megállítom a mesélésben, de nem bánja. Mosolyogva tesz kitérőt.

– Igen, innen származik a nóta. Sőt megvan a kanális is, mi több, egy kicsit megcsavarva a szót, „Kanál-is fesztivál” névvel rendezünk falunapokat. Egy kis vígság, eszem-iszom a mostani nehéz időkben ránk fér.

A homokvidék beregi polgármestere saját főzésű szilvalekvárjával kápráztatja el közeli és távoli ismerőseit. Képtelennek tűnő, mégis talán ettől igaz történetet mesél, mennyire ködösül a népi kultúrától elszakadt emberek emlékezete.

– Mikor főzöl megint lekvárt, kérdezte az egyik illető. – Hátravetett fejjel, még most is őszinte csodálkozással nevet. – Mintha máskor is volna mit kavarni az üstben, nem csak szilvaéréskor.

A zöldértes évek multán, a rendszerváltás kezdetén Oroszéknak is „rendszert kellet váltani”. Boltot nyitottak a faluban, ami újabb tíz évre nyújtott munkahelyet és megélhetést Orosz Lászlónak.

– Nem szerettem, de lelkiismeretesen csináltam – elemzi az akkori éveket. – A multik érkeztével a kényelmi boltoknak leáldozott.

A család, a két leánygyermekkel otthonra talált Piricsén. Bernadett később közgazdászként végzett, lassan egy évtizede Budapesten dolgozik. Gabriella a Debreceni Egyetemen szerzett bölcsész diplomát. Nyíregyházán egy középiskolában tanít magyart és néprajzot, esti iskolában is oktat. Orosz László az ezredfordulón már képviselőtestületi tag volt, a 2002. évi választás elnyerte a polgármesteri széket. A 2010-ben ismét megerősítették tisztségében.

– Úgy láttam, jobban is mehetnének a dolgok – mondja, amikor megkérdeztem, milyen indíttatásból jelöltette magát.

Keresi a szavakat, úgy érzékelem, nem akar senkit megbántani, különösen így, utólag nem.

– Elég gyengén állt az önkormányzat. Néhány levetett ócska fűnyírót, meg egy öreg szovjet grédert örököltünk. Na, ez az utóbbi örök élet, rendben tartjuk vele a mezei utjainkat.

Telefon szakítja meg a beszélgetésünket. Nyírbátorból, a frissen megalakult Járási Hivatal vezetőjével pontosítják, hogy Piricsei Közös Önkormányzati Hivatal néven folyik tovább az élet a szomszédos községgel, Ömböllyel.

– De azért mi Piricse Község Önkormányzata maradunk – teszi hozzá már felém fordulva. – Gépeket vettünk, már nem kölcsöntraktor húzza a grédert – enged betekintést hétköznapi gazdasági ügyeikbe.

– Nem a szociális földprogramot választottuk, hanem egyszerűen odaadjuk az önkormányzati földeket azoknak, akik ebből szeretnének megélni.

Még egy Orosz, aki „földet oszt” gondolom magamban. Barátsággal szorítja meg a kezemet búcsúzáskor az épület előtt. Oldalra pillantunk, az üres telken álló sárga monstrumra egyszerre mondjuk nevetve: „a gréder…”

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése