Kabai Károly

Vállalkozó, alpolgármester,

Nyírbogát

szszb_07-136_kabai_karoly.jpgA Kovácsdinasztia tagja országosan, sőt külföldön is ismert vállalkozó lett. Aztán az egyedinek mondható vállalkozásával kapcsolatban új családi dinasztiát alapított. A terebélyes, sok munkával járó vállalkozás mellett három fontos társadalmi megbízatást is teljesít: alpolgármester, a sportkör elnöke, a gazdasági kamara megyei elnökségének tagja. Ő Kabai Károly, a nyírbogáti Bogát Metál Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Érdekes, sokoldalú ember. Robusztus külseje, ápolt szakálla teszi jellegzetessé. Kezdeményezőkészségének, kapcsolatteremtő képességének köszönheti, hogy közhasznú, környezetkímélő vállalkozást működtethet. Az utóbbi években, évtizedekben Nyírbogát fejlődéséhez is hozzájárult, ezzel ő nem dicsekszik, szerény, visszafogott ember, de a krónikás a tényeknek megfelelően ezt kell hogy leírja, ezt szükséges megörökíteni.

Íme az életútja röviden. Tősgyökeres nyírbogáti, ezen az érdekes településen látta meg a napvilágot. Itt tanulta ki a kovácsmesterséget. Az apja is az volt, a nagyapja is ütötte a vasat, amíg az meleg volt… A régi évtizedekben a kovács mindenes volt a községben, amolyan ezermester. Meghatározó, tekintélyes (többnyire külsőre is) személyiség a település életében. Mostanában reneszánszát élhetné ez a mesterség, ha lenne tanuló, ha az illetékesek szerveznék az ezzel kapcsolatos dolgokat. A mezőgazdasági vállalkozásokban ugyanis újra megjelentek a lovak, a szekerek, szükség van ekevasra is.

Egyszóval az alapszakmája kovács. A szomszédos kisvárosban (akkor még nagyközségben) érettségizett. A sorkatonai szolgálat után a hulladékgyűjtéssel foglalkozó MÉH Vállalat nyírbátori telepén vállalt munkát. Azóta is ebben a szakmában „utazik”. Budapesten több, környezetvédelemmel és hulladékfeldolgozással kapcsolatos tanfolyamot elvégzett. Mondhatni: elméletben és gyakorlatban elsajátította a szakma minden csínját-bínját. Majdnem három évtizede, ezerkilencszázhetven óta műveli a szakmát. A színesfémek szakosított előkészítését ő találta ki és vezette be a nyírbátori telepen. Újításnak is mondhatták ezt a tevékenységét.

Nem sokkal a rendszerváltás után, ezerkilencszázkilencvenegyben vállalkozó lett. A vállalkozása lényegét így lehetne megfogalmazni: környezetvédelem, újrahasznosítás. Többes haszonnal jár ez, van benne egyéni (azoknak, akik otthon megszabadulnak a fölösleges, elhasznált anyagoktól, s még pénzt is kapnak érte), népgazdasági, sőt nemzetközi haszon is. Az alapanyagot az ország minden területéről hozzák ide, sőt a környező országokból is. Gyűjtik itt a papírt, a fémet, aztán szelektálnak, előkészítik az anyagot a kohóknak, egyéb üzemeknek elsődleges feldolgozásra. A színesfémek felvásárlása is a profiljukba tartozik. Export tevékenysége is van a kft.-nek. Németországba, Ausztriába és Olaszországba szállít a cég. Ez a tevékenység országszerte sok-sok embernek anyagi hasznot, jövedelemkiegészítést jelent. Külön figyelmet érdemel, hogy a kft. Nyírbogáton munkahelyeket teremtett. A Bogát Metál nem kevesebb mint harmincöt embert foglalkoztat rendszeresen és ad kenyeret nekik.

A családi vállalkozás egy kicsit részletesebben. A felesége egészségügyi dolgozó volt, de átjött a kft.-be dolgozni. Két lányuk van. Beatrix eredeti hivatása védőnő, de most környezetvédelmi szakmérnöknek készül, a diplomamunkája természetesen a hulladékfeldolgozásról szól majd. A férje, vagyis Kabai úr veje a Zöldlánc Részvénytársaság nyíregyházi telepét vezeti, ő is szakmabeli. A másik lány, Katalin a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett és most levelező úton jogi egyetemre jár. Amikor nem előadást hallgat, vagy nem tanul, az apja vállalkozásában dolgozik.

Kabai Károly a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 4. osztályának elnöke. Ehhez az osztályhoz tartoznak a fémesek, a gumisok, az újrafeldolgozók. Mint osztályelnököt a kamara elnökségébe is beválasztották. Bőven van itt is teendője. Ám a községért kifejtett tevékenysége érdemel nagyobb figyelmet.

Hozzájárult ahhoz, hogy vállalkozásbarát lett az önkormányzat, hogy  jelentősnek mondható fejlődés után javult a lakosság komfortérzete. Már a rendszerváltás előtt is részt vett a helyi közéletben tanácstagként. Ezerkilencszázkilencvenben az önkormányzat tagjává, ezerkilencszázkilencvennégyben alpolgármesternek választották. Az utak, járdák építésénél sok-sok társadalmi munkát végzett, gépeit, szállítóeszközeit adta a munkálatok elvégzéséhez.

Néha karitatív tevékenységet is folytat, támogatja a rászorulókat. Ő a községi sportkör elnöke. A helyi labdarúgócsapat öt tagjának állást biztosított, a harmincöt dolgozó közül tehát öt esténként meg hétvégeken rúgja a labdát, szórakoztatja a közönséget.

Kabai úr kevéske szabadidejében néha beutazik Nyíregyházára színházlátogatásra. A helyi focimeccseken viszont gyakran szurkol: „Hajrá, Bogát!”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése