Radványi Istvánné

Gyógyszerész,

Nyírbogát

szszb_07-144_radvanyi_istvanne.jpgVan egy szép, korszerű gyógyszertár Nyírbogát közepe táján, a főút közvetlen közelében. A bejárati ajtaján egy ízléses táblácska áll, rajta ez olvasható: Egészség miatt nyitva. Nyitva áll a gyógyszertár a helyi, a környékbeli és az átutazó betegek előtt. Az egészségeseknek is érdemes ide benyitni, hiszen nemcsak gyógyszerek, hanem gyógyteák s különböző készítmények kaphatók itt. A szó igazi értelmében patikatisztaság látható az épület belsejében. Négy szimpatikus, fehér köpenyt viselő hölgy áll a betérők szolgálatára. Speciális számítógép rögzíti az adatokat, segíti a pénzforgalmat, a bizonylatolást. A parányi irodában korszerű hírközlő eszközök, könyvek marasztalják a tekintetet. Ezt az egészségügyi létesítményt Európa valamennyi településén elfogadnák az illetékesek.

Ez a gyógyszertár a helyi önkormányzaté, Radványi Istvánné magángyógyszerész bérli. Mindjárt hozzáteszi: a gyógyszerkészlet az övé, a beszerzésről, az utántöltésről neki kell gondoskodni. Igazi jó légkörben végezhetik itt a gyógyító munkát. Jó a kapcsolat a helyi önkormányzat vezetőivel és az orvosokkal. A gyógyszergyártás, a gyógyszerészet fejlődő tudomány. A gyógyszerészasszony önképzéssel lépést tart a fejlődéssel, a változásokkal. Mutatta, hogy itt sorakoznak a legújabb szakkönyvek is. A nyugodt, szakszerű munkának megvannak a feltételei. Nem látványos ez a csendben végzett munka. A csendet talán hangsúlyozni is lehet. A gyógyszerészek munkája nagy odafigyelést, koncentrálást igényel, nem lehet tévedni. (Egy tévedés is végzetes lehetne…)

E sorok írója emlékszik: az egyik szatmári gyógyszertárban a hatvanas években kint állt egy figyelmeztető felirat. Így szólt: Hangoskodással ne zavarják a gyógyszerész munkáját. Ez a csendben, látványosság nélkül végzett munka is nyújthat sikerélményt. A gyógyult betegek közül sokan visszajöttek már ide köszönetet mondani. A gyógyulásnak többnyire szemmel láthatók a jelei, köszönet nélkül, az utcán is érezhet a gyógyszerész sikerélményt.

A patika csendjében az intimebb dolgaikat is elmondják a betegek. Tanácsot kérnek és kapnak. Radványiné nap mint nap végez egészségügyi felvilágosító munkát. A gyógyszerésznőnek nemcsak az önkormányzattal és az orvosokkal, a betegekkel, a járókelőkkel, a nagyközség lakóival is jó a kapcsolata. Másképpen nem lenne áldásos a tevékenysége. A betegek gyakran kérdezik itt, például az adott gyógyszer mellékhatásairól. A gyógyszerész türelemmel hallgat és szakszerűen válaszol. Kapható recept nélkül kiadható gyógyszer és sok-sok látványos, ugyanakkor hasznos gyógytermék. Ezek forgalmazása is emberi szóval, bizonyos kapcsolatteremtéssel jár. A gyógyszerésznek nem csak a gyógyításban, a megelőzésben is szerepe lehet. Ám nem kap hálapénzt vagy különös ajándékot, nem igényli. Egy jó szóval, egy mosollyal is ki lehet fejezni a hálát.

A Fehérgyarmat-Mátészalka-Nyírbátor-Nyírbogát-Debrecen útvonal elég forgalmas. Az átutazók is gyakran betérnek ide. De vajon volt-e érdekes vagy híres betege, vendége a gyógyszerészasszonynak? Erre a kérdésre így válaszolt: „Egyszer egy nagy angol gyógyszergyár tulajdonosa járt nálam.” Radványi Istvánné szép életútja dióhéjban: Nyíregyházán született, de vasutas szülők gyermekeként a vasutasvárosban, Záhonyban nőtt fel. Büszke rá, hogy a méltán jó hírű kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett. Érettségi után felvették a Budapesti Orvostudományi Egyetem gyógyszerész karára. Itt ezerkilencszázhatvannégyben szerzett diplomát. Szokta mondogatni, tanulmányai elején javasolták neki, hogy menjen át az orvosi karra. Nem ment, mert nem szerette látni a szörnyű, megrendítő dolgokat… és különben is a gyógyszerészhivatásnak is megvannak a szépségei. Milyen igaz!

Egyetemista korában − mi sem természetesebb − Záhonyban volt gyakorlaton. Megyénk határán, Újfehértón kezdte gyakorolni hivatását friss diplomásként. Két évig dolgozott itt, majd Mátészalkára vitte a jó sorsa. A szatmári városban is módjában állt gyakorolni a szakmát. Emlékezete szerint egy évet dolgozott már Mátészalkán, amikor pályázatot írtak ki a nyírbogáti gyógyszertár vezetői posztjára.

Vágyott ide, pályázatára megkapta az állást, szívesen fogadták be az itteni emberek. Éppen harminc éve annak, hogy megkezdte itt a gyógyító munkát. Sosem felejti el, hogy a kezdeti időkben egy kis magánlakásban működött a gyógyszertár, szegényes körülmények között. Ő meg pár utcával odébb albérletben lakott. Ha kellett, éjszaka is átment gyógyszert kiadni. Azt sem felejti el, hogy Nyírmihálydiba autóbusszal járt át helyettesíteni.

A férje mezőgazdasági vállalkozó. A két lányuk, Judit és Enikő a gyógyszertárban asszisztensjelölt. Az asszisztens Bencsik Andrásné. Ők négyen családias légkörben állnak a betegek szolgálatában.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése