Prokob János

Vállalkozó,

Nyírbogát

szszb_07-142_prokob_janos.jpgAz újságok ezerkilencszázkilencvenhét őszén megírták: sajnálatosan csökken a sertésállomány, már 800-900 forintot kérnek egy kiló karajért, hamarosan emelik a sertészsír árát. A krónikás még hozzáteheti: a drága takarmány és az alacsonynak mondható felvásárlási árak miatt csökkent a tartási kedv. Ilyen körülmények között üdítő a hír, amely szerint a nyírbogáti Agro-Fabulus Bt. az OMMI-től megkapta a tenyészkocasüldőt előállító telep minősítést. A bt. tenyészsertés és vágósertés forgalmazásával foglalkozik. Megyénkben egyedinek mondható a nyírbogáti üzem. Ez a kettős tevékenység pedig embernek és Istennek tetsző dolog – mondhatja bárki – mert a betéti társaság javítja a tartási kedvet és az alapvetően fontos húsellátást.

A bt.-t Prokob Jánosné vezeti, de a szervező, a létrehozó, a működtető a férj, Prokob János. Ő mutatta be a jelennek és az utókornak ezt a nem mindennapi vállalkozást. Nyírbogát szélén (Nyírbátor felől) az egykori tsz-telep az Agro-Fabulus „birodalma”. Az elnevezésben az agro nem igényel magyarázatot, a fabulus mesést jelent. Valóban meseszép környezetben, meseszép épületekben működik a vállalkozás. Félkaréjban fenyves erdő veszi körül a telepet. Az új irodaépület előtt szép kerítés húzódik. A felújított istállók szépek, tiszták. A telepet egy borjú nagyságú, mutatós bernáthegyi kutya őrzi.

A rendszerváltás után, a privatizálás ideje alatt nem így nézett ki a telep. A lepusztult istállók vaksi ablakain át fütyült a szél, az udvart benőtte a gaz. (Az istállókat már a patkányok is elhagyták). A felszámolótól a bt. ilyen körülmények között vette meg a telepet Most pedig ideális hely ez egy jól prosperáló vállalkozásnak. Prokob úr itt jegyezte meg: a nyírbogáti önkormányzat vállalkozásbarát, e településen a lélekszámhoz viszonyítva jóval átlagon felüli a vállalkozók száma.

A Prokob család vállalkozó kedve, kockázatot is vállaló szelleme nem új. E család Bogát Kft.-je ezerkilencszázkilencvenben Magyarország második maszek benzinkútját hozta létre.

Annak idején messze földön csodájára jártak e vállalkozásnak, amely egy kicsit megnyirbálta a régi benzinkúthálózat monopolhelyzetét. A Bogát Kft. a hét bő esztendő elteltével is működik.

Ám térjünk vissza a mesés nevű, de nagyon is valóságos betéti társasághoz. Jó ez a nagyközségben azért is, mert tizenkét családfenntartónak, illetve tizenkét családnak ad munkát és kenyeret. A termékek, pontosabban az itteni állatok pedig országos terjesztésben kerülnek forgalmazásra. 1996-tól működik a bt. Azóta benépesítették a telepet. „Most 250 koca a termelőállományunk és évente 4-5 ezer sertést bocsátunk ki a telepről” − idézzük Prokob úr sokatmondó számadatait. A szakemberek már az indulásnál látták, hogy a megyének, az országnak fontos ez a vállalkozás. A Megyei Fejlesztési Tanács ezért is adott a vállalkozáshoz 4 millió 728 ezer forint támogatást. A Megyei Földművelésügyi Hivatal közbenjárására 3 millió 546 ezer forint támogatás érkezett ide. A takarmánybázist a Hortobágy-Nyírmada Takarmánygyártó Kft. biztosítja, ám a bt. a komplexitásra törekszik és létrehoz egy saját szemestakarmány-szárítót. A környéken felvásárolják a szemestakarmányt, ezzel a környék termelőinek is használnak majd, hiszen pénzhez, megélhetéshez juttatják őket.

A betéti társaság a budapesti székhelyű ISV Pannonhibrid Egyesület partnereként működik. Jó hírű országos cég ez. Az ISV kitűnő szakembereinek közreműködésével forgalmazzák az állatokat.

Külön említést érdemel, hogy Hollandiába is szállítottak már innen tenyészmalacokat. A vágóállatok egy részét pedig a Debreceni Hús Rt. és a nyírbátori vágóhíd veszi át. A Nyírbátorban feldolgozott húsból a nyíregyháziak asztalára is kerül. Ami a faját illeti: a magyar nagyfehér lapály F1 van itt állományban. A kocák átlagos fialása 11-12, ám gyakori a 20-as fialás. Rekord, hogy egy koca a közelmúltban 24-et fialt.

Prokob János e nagyközség szülötte. Itt rakta le a tudás alapjait, itt tanult fegyelmet, emberséget a földet művelő emberektől. Mátészalkán a méltán híres Baross Gábor Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. (Az útra indító iskolát máig tisztelve hozta létre a Baross Alapítványt a jól tanuló diákok támogatására. A jótékony cselekedetnél említjük, hogy szponzorálja a lovassportot, pontosabban a fogathajtókat). A Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Nagykanizsai Főiskolai Karán szerzett diplomát 1979-ben. Ezt követően a helyi tsz-ben végigjárta a lépcsőfokokat: volt agronómus, ágazatvezető, majd főagronómus. Letette a névjegyét egy nagy meliorációs munkálatnál is. Szeret vadászni, imádja a természetet. A felesége kertésztechnikus. Szilvia lányuk Nagykállóban a két tannyelvű gimnáziumba jár. János fiuk (III. János) szintén a szalkai Barossban tanul − az alma nem esik messze a fájától…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése