Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Berei Mihály
Tulajdonos igazgató,
Nyírmihálydi
Made in Nyírmihálydi. Ez a felirat is lehetne azokon a szépen csomagolt konzerveken, befőttes üvegeken, amelyek a nyírmihálydi konzervgyár futószalagjáról kerülnek a raktárakba, majd a szállító járművekbe. A hazai piac mellett a szélrózsa minden irányába eljutnak ezek az ízletes termékek. Több földrészen keresik, fogyasztják a Nyírmihálydiban tartósított zöldségeket, gyümölcsöket. Az ízlésesen címkézett üvegek, vitaminok változatos ízek hordozói. Ezek a termékek Keletre is, Nyugatra is viszik a magyar mezőgazdaság és a magyar feldolgozóipar jó hírét.
Köszönhető mindez egy jól működő családi vállalkozásnak, de főleg Berei Mihály tulajdonos-ügyvezető igazgatónak. Berei úr az utóbbi pár évben kétszer is bizonyította, hogy nemcsak jó szakember, hanem válságmenedzser is. Fejlődő pályára állította, bővítette ezt a gyárat, 2004 tavaszán, pedig megmentette a végleges lepusztulástól az egykor szebb napokat látott, híres nyírlugosi konzervgyárat. Az egyik újságban ezt olvashattuk 2004 tavaszán: – a nyírmihálydi konzervgyárban május 15-ig tart a szezon. Ekkor két hétre leáll a termelés, ez idő alatt elvégzik a műszaki átállást. A nyári szezontól úgynevezett háromvonalas technológiát vezetnek be a gyárban. Jó, hogy itt alig van holt szezon, a tavaszi hetekben vegyes savanyúságot, csemegekukoricát készítettek és feldolgozták a céklát.
A nyírmihálydi Napkert Konzervipari Kft. megvásárolta a nyírlugosi konzervgyárat. Eladó és vevő április 21-én is tárgyalt az ügyben Nyíregyházán. Termelésfelfutás és a munkaügyi központ közreműködésével létszámbővítés várható a nyírmihálydi üzemben. Jó hír ez a szabolcs-szatmár-beregi és a hajdúsági mezőgazdasági termelőknek is. A gyár tulajdonosai úgynevezett vevői szerződéseket kötöttek. A kft. ügyvezető igazgatója, Berei Mihály arról informált: a pénzügyi gondokkal küzdő nyírlugosi konzervgyár megvásárolt épületeiben raktárbázist és csomagoló üzemet alakítanak ki. A kft. a nyírlugosi önkormányzati kht.-tól kibérelte az öntözéses uborkaföldet, itt idén 500 tonna uborkát akarnak termelni alapanyagnak. Tavaly korszerűsítették, bővítették a nyírmihálydi gyárat, idén egy hűtőtárolót építenek a gyárudvaron és gépeket is vásárolnak. Tavaly 17 ezer tonna konzervet termeltek Nyírmihálydiban, idén a terv szerint 25 ezer tonnát fognak termelni. A múlt évben átlagosan 150 volt a kft. létszáma, idén átlagosan 250 embert akarnak és tudnak foglalkoztatni.
Ízléses, szépen mutat az a prospektus, amely a gyárat bemutatja. Találó az elnevezés: Napkert. Ötletes volt a keresztapa (vagy keresztanya). Az alapanyag termelési helye Szabolcs és Hajdú megye. Ez a térség kvázi összefüggő nagy kertnek számít, és sok itt a napsütéses órák száma. Ha a prospektusban látható üvegek tartalmát nézzük, összefut a nyál a szájunkban.
Nos, ezt olvastuk a prospektusban: „a Napkert Kft. családi vállalkozásként 2001. január 18-án alakult, két magánszemély gazdasági társaságaként. Az üzem Debrecentől és Nyíregyházától 40-40 km-re található, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye találkozásánál – 100 km-re az ukrán határtól – Nyírmihálydiban. Fő profilunk a zöldség és gyümölcs konzervipari termékké való feldolgozása és kereskedelme. A termeléshez szükséges nyersanyagok termeltetése és beszerzése az üzem 60 km-es vonzáskörzetében történik. A késztermékeink előállítása a mintegy 15 ezer tonna/év gyártókapacitású korszerű üzemünkben történik.
A termékeink közül a meggy- és cseresznyebefőttet, a csemegeuborkát elsősorban a nyugati piacon értékesítjük, míg a paradicsomos terméket és az egyéb savanyúság késztermékeket a FÁK-országokban, igazodva a meglévő, hagyományos igényekhez, ízekhez. A kft. által gyártott főbb termékek: zöldborsó, magozott meggy, cseresznye, szilva, alma, körte, barackbefőtt, csemegeuborka, paradicsom saját és ecetes lében, natúr lecsó, negyedelt és csík pritaminpaprika, vágott vegyes savanyúság, vegyes darabos savanyúság, ecetes alma, pfefferóni, cseresznyepaprika, partimix 2003-tól ISO-minőségbiztosítási rendszert működtetünk, HACCP-módszert alkalmazunk. Kiegészítésként elmondhatjuk, hogy újnak mondható termék a káposztával töltött paprika.” Új formaüveggel, új ízesítéssel és fűszerezéssel jelent meg a gyár, ezek a termékek keresettek Amerikában, Kanadában és Ausztráliában is. Három TÉSZ-szel, és 15 integrátorral vannak kapcsolatban. A magyar konzervipar teljes skálájával rendelkeznek.
Berei Mihály vegyésztechnikusként dolgozott a világhírű Nyíregyházi Konzervgyárban, tanult az Élelmiszeripari Főiskolán, közgazdasági ismereteket is elsajátított. 1988-ban a nyírlugosi konzervgyár vezetője lett, 1993-ban negyed magával Hajdúsámsonban konzervgyárat hozott létre. A nyírmihálydi gyár 2003 tavaszától működik családi vállalkozásként. A felesége a vállalkozásban dolgozik, csak úgy, mint a két lánya. Mindkét lány diplomás, egyik angolul és oroszul, a másik németül és angolul beszél. E családi vállalkozásnak kicsi a múltja, de nagy a jövője.
(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Hasonló
Nyisztor Ferenc
Kremniczky Károly
Csont Attila
Zichar János
Őz Zoltán
Dr. Marozsán Károly és Maro...
Dr. Szabó Sándor
Jánvári Tibor
Papp Bertalan
Tamás Ferenc
Csoma Zoltán
Kaliba András
Dr. Szabó Sándor
Béres Gábor
Küzmös Mihályné
Bulátkó Kornél
Dr. Balázsy László
Nagy Sándor
Balla Istvánné
Dzsudzsák Balázs
Az út
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése
Emlék
Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése
Csend a sziklák tövében
Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető világunk tele van meglepetéssel, olyannyira, hogy belefér bármilyen szokatlan torz, pszicho, sci fi, csak rettentsen! Nehéz elhatárolódni, nehéz kimaradni, így azután egyszer... Tartalom megtekintése
Rekviem-féle egy pót-nagyapához, és az ő Erdélye egy évszázadához
Tata nyáron mindig a garázs tetején ült. Ült és nézett le az utcára, élvezte a nyarat, az árnyékos szőlőlugasban, ami teljesen befutotta a garázs lapos tetejét, árnyas kuckót formálva. Ha... Tartalom megtekintése