Baracsi Balázs

Vállalkozó, sportvezető

Nyírbátor

szszb 29 tj Baracsi Balázs 400.jpgNagy embernek született. Várható volt, ezért a komplikációk megelőzése végett Debrecenben, a klinikán segítették érkezését. A napvilágot 4,5 kg-mal látta meg 1984. július 26-án Baracsi Balázs későbbi vállalkozó, sikeres sportvezető, közéleti személy.

Nyírbátorban az 1.sz. általános iskolában sajátította el az alapvető ismereteket.  Már itt erősen kötődött a sporthoz. Tagja volt nem csak az iskola, de a Nyírbátori Football Club gyermekcsapatának is.

Szakközépiskolába a közeli Mátészalkára járt, itt érettségizett, majd Miskolcon jogi tanulmányokba kezdett. Két évet végzett el a jurátusoknál, amikor szeretett édesanyja halála miatt hazatért. Szükség volt rá a virágkereskedéssel foglalkozó családi vállalkozásnál, amely 2005-ben temetkezési vállalkozással teljesedett ki. Előbb ennek az ágnak a vezetését vette át, majd a teljes vállalkozás irányítása rá hárult. Ő a Baracsi Temetkezési Szolgáltató Kft. Tulajdonosa és vezetője. Rátermettségéről a temetőben létrehozott fejlesztések ékesen beszélnek. Felújították az iroda épületét, szociális blokkot építettek, új sírkert részt nyitottak, új utakat alakítottak ki, építettek, miközben a régieket felújították. Térfigyelő rendszerrel tették biztonságossá az egész temetőt, felfektették az elektronikus sírhelynyilvántartást, de új kerítést is építettek. A fejlesztéseket szoros együttműködésben a város képviselő-testületével és önkormányzatával, hathatós segítségükkel sikerült véghezvinni.

A vállalkozáson túl édesapjával – aki többször volt edzője a nyírbátori labdarúgóknak – a sport területén is szoros volt a kapcsolata. Balázs mindig a csapat körül forgott, ha a gyermekcsapatból kinőve nem is játékosként. Inkább a szervezés, a szakirányítás fogta meg, az iránt mutatott érdeklődést, külső segítségként, több mint lelkes szurkolóként. Bizalmat kapott 2010-ben, négy évre a Nyírbátori Football Club Sportegyesület elnöki teendőinek ellátására kérték fel.  Határozott célokat fogalmazott meg a ciklusra: a megyei I. osztályból egy szinttel feljebb jutást, nagyméretű műfüves pálya építését. Rövid idő alatt kialakult a vezetőség, nagyszerű segítők. A csapatot folyamatosan erősítik. Arra törekednek, hogy minél több helyi, illetve térségi játékosuk legyen.

A kitűzött célok közül az elsőt a ciklus vége helyett már 2011-ben teljesítették: felkerültek a NB III-ba. Mivel közben átalakult a bajnokság, a klub és a város teherbírásához képest jelenleg ez a maximum, amit elérhetnek.

A kedvező pályázati lehetőségeket jól használták ki, vezetése alatt soha nem látott infrastruktúrális fejlesztések valósultak meg – messze meghaladva a kitűzött célokat. Kis és nagy műfüves pályával rendelkeznek már, megtörtént az öltözők felújítása és bővítése, edzőtermet alakítanak ki, autóbuszt, felszereléseket vásároltak, kerítést építettek a sportpálya köré, a műfüves pályához új lelátó készült.

Még ennél is fontosabb, hogy egyre többen, mintegy kétszázan sportolnak az egyesületben. A „nagy” (felnőtt) csapat mellett a 2012-es megyei bajnokságot nyert 15-20 fős női, valamint hat utánpótlás – U9, U11, U14, U15, U17, U21 -, kispályás Futsal csapat működik, de az 5-7 éves gyerek, valamint az öregfiúk csapata is népszerű.

Ami még hátra van, hogy a főpálya melletti lelátó is elkészüljön a ciklus végéig. Ha pedig bizalmat kap, szeretné folytatni a következő négy évben is. Mint sportvezető nem csak a saját sportágát, de a városban jól működő kézilabda, asztalitenisz, karate stb. életet is szívén viseli.

Az időközi helyhatósági választásokon független képviselőként bekerült a város képviselő testületébe. A közéletben is szeretne többet tenni a településért, az itt élőkért.

Anyai nagyapja Tarkovics Sándor 40 évig volt a nyírkátai iskola igazgatója, apai nagyapja Baracsi János 20 évig a nyírbátori TSZ elnöke. Édesapja sportvezetői tevékenységén túl a családi vállalkozásba is bevezette. Édesanyja, pedagógus volt, ének-matematika tanár, de mint művészlélek profi virágkötőként a vállalkozásban teljesedett ki. Ők négyen adták példájukkal, életútjukkal azt a hatalmas szellemi örökséget – az emberszeretetet, a közösségért érzett felelősségtudatot és tenni akarást, amit jól kamatoztat ez a csendes, halk szavú fiatalember, aki kemény, határozott, megfontolt vezető.

Sok terve van még a vállalkozással. Szeretné folytatni sportvezetőként azt az utat, amit a sportegyesület elnökeként megkezdett a nyírbátori labdarúgás érdekében. Még többet szeretne tenni a közösségért önkormányzati képviselőként.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése