Virágné Pancsák Mária

Üzletasszony

Nyírbátor

szszb 29. tj Virágné Pancsák Mária 400.jpgKedves mosollyal, figyelemmel teli kíváncsisággal fogadja az éppen aktuális feladatot, valamennyit új kihívásként. Mint életében mindig. A megoldás során agilitását csak kitartása múlja fölül, legyen az egy egyszerű csokor készítése, ház építése, új szolgáltatás bevezetése – vagy éppen a család összetartása.

Virágné Pancsák Mária Nyírbátor legrégibb női vállalkozója. Virág, majd virág- és ajándék boltot üzemeltet. Nyíregyházán született, de már akkor Nyírbátorban élt a család. A  2.sz. általános iskola elvégzése után jelentkezett, osztályfőnöke tanácsára, a debreceni vegyipari technikumba. Mivel akkor a legnépszerűbb iskolába tízszeres volt a túljelentkezés, az esélytelenek nyugalmával felvételizett – a legmagasabb pontszámmal vették fel. E miatt tudtán kívül az ottani tanárok irreálisan magas követelményt támasztottak vele szemben. Visszájára fordult a dolog. Az iskolát szerette, de megutáltatták vele a tanulást. Nem volt különleges, „csak” szorgalmas és tehetséges. Sikeres írásbeli felvételije után nem ment el szóbelizni a veszprémi egyetemre. Laboráns lett a nyírbátori BÓNI-ban.  Családot alapított, jöttek a gyerekek: István ’74-ben, Tamás három évvel később. A szintén bónis férje három, a laboránsok két műszakban dolgoztak. Lehetetlen volt összeegyeztetni a gyerekek nevelésével. A szülők kertészkedtek, és mivel a temető mellett laktak, virágüzletet nyitottak,  1979-ben pedagógus napra a szülői háznál. Nem volt akkor tanfolyam, pláne OKJ-s képzés! Autodidakta módon tanulta meg a szakmát. Nyitott szemmel járta a világot, a kiállításokat, szakmai bemutatókat. Szívesen alkalmaz újdonságokat, különleges anyagokat és technikákat, tovább gondolva, de nem lemásolva más munkáját. Sokat segített az otthoni környezet, ahonnan a szépre való törekvése fakadt. Édesanyjától, aki háztartásbeli volt, de szépen varrt. Édesapjától, aki dohányos család 14. gyermekeként többet akarva, úri szabónak tanult Pesten, de nem fejezhette be.

Fejlődött az üzlet, beljebb jöttek a temetőtől. Egy bérelt területen szilárd pavilont építettek, 1984 januárjában már a Szentvér utcán nyitottak. Egy év múlva elvált. A két gyerek nevelése is rá maradt. A bolt és a lakás közötti távolság nagy volt, így elhatározása is: a pavilon helyén építkezik! Alul üzlet, fent pedig lakás. 1995 márciusában tűzték ki az alapot, Mária napra beköltöztek. Rekord gyorsasággal folyt az építkezés. (Mondtam, hogy roppant agilis és  kitartó!)

Nyírbátorban először – már a kis boltban – a virág mellett kiegészítő-, illetve egyéb jellegű  ajándéktárgyakat is kínált a ’80-as évektől.  Vevői köre egyre bővült, kliensei elégedettek munkájával. Nagyobb munkái, a Várkastély nyitó ünnepségére készült dekoráció, melynek néhány darabja még mindig látható pl. az étteremnél. A később kialakított Panoptikum hangulatához már nem illett. Egy hétig készítette éjjel-nappal, de meglett az eredménye. Elvárás csak az volt, hogy száraz, ill. szárított anyagból – szalmavirág, búzakalász stb. készüljön. A másik nagyobb megbízás a kulturális központ átadásához kötődik, majd egy március 15-i ünnepséghez. A legutóbbi a 2013-as Nyírbátori Zenei Napok eseményeire 7-8 csokorra szólt. A városi rendezvényeket felajánlásokkal segíti.

A két fiú felcseperedett, mindkettő építésztechnikusnak tanult a nyíregyházi ÉVISZ-ben. Közös vállalkozást szerettek volna, de mire végeztek, összeomlott az építőipar. Így Virágék Virágüzletében kezdtek tevékenykedni. István tűzoltó lett, de azóta is besegít, Tamás főállásban dolgozik a vállalkozásban.

Marika folyamatosan igyekszik fejleszteni. Vallja, mindent elsőként érdemes megvalósítani! Három évig üzemeltettek egy Virágautomatát / az országban kettő volt!!! /, ezt sajnos meg kellett szüntetni. Weblapot is indítottak, www.viragekviragboltja.hu. 2000-től virágfutár szolgálatot is elkezdtek működtetni. A környéken azóta sincs hasonló. Tagjai a Fleurop nemzetközi virágküldő szolgálatnak. A rendszer révén New Yorkból, Svédországból, Írországból, Angliából, Itáliából, Németországból – nem is szólva a szomszédos államokról stb. is egyre gyakrabban kapnak megrendeléseket telefon, sms., e-mail útján, vagy a weblap segítségével természetesen a számos hazai mellett.

Míg néhány éve még hatan dolgoztak az üzletben, ma már csak Tamással ketten. Érezhető az elszegényedés, a fizetőképes kereslet elhalása. A kisembereknek már semmire sincs pénze, ezért specializálódni szeretnének az igényesebb, az exkluzívabb felé. Mellette pedig több időt tölteni az öt unokával; Zsófival (12), Bencével (10), Lilikével (3), Tamással (9) és Adriennel (7).

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése