Dr. Petis Mihály

Elnök, ügyvezető igazgató,

Nyírbátor

szszb_14-152_dr_petis_mihaly.jpgPélda értékű lehet hazánkban, sőt határainkon túl is a nyírbátori társvállalkozások összefogása, eredményes működése. Az egymásba kapaszkodó, egymásra utalt, egymást segítő cégcsoport nemrég országos első lett a tejtermelési versenyben, a tél elején pedig felavatták hazánk legnagyobb és legmodernebb biogázüzemét. Elöljáróban ennyi elég is a nyírbátoriak méltatására. A sikersorozat kollektív munka, de nagyban köszönhető dr. Petis Mihálynak, a Bátorcoop Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet elnökének, a Bátortrade Kft. ügyvezető igazgatójának. Egy prospektusban ez olvasható:

„A Bátorcoop Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet a tevékenységeit működtető tíz társvállalkozás vagyonkezelésével foglalkozik. A társvállalkozások mezőgazdasági, baromfi-feldolgozási, biogáz-termelési és építőipari tevékenységek végzésével foglalkoznak. A baromfi-feldolgozó üzem a legkorszerűbb technikájával a legjobb minőségi termék előállítására képes. A biogáz-üzem a hat önálló egység optimalizált egymás mellé építésével és a sorba kapcsolásával jelenleg a világ legnagyobb és legkorszerűbb üzeme. A korszerű technikával rendelkező építőipar magas és mélyépítéssel egyaránt foglalkozik. A referenciaként megépített biogázüzem építési és üzemeltetési tapasztalatainak felhasználásával ingyenes szaktanácsadás mellett teljes körű szolgáltatással (pályázatkészítés, tervezés, kivitelezés, üzemeltetés, finanszírozás) áll a biogázberuházók rendelkezésére.”

Dr. Petis Mihály a fentieket egy kicsit részletezve elmondta: az említett szövetkezet holdingszerűen működik, koordinálja a társvállalkozásokat. A Bátortrade Kft. 2001-ben nyerte meg az országos tejtermelési versenyt. Az Urelgó Kft.-nek is van szarvasmarha állománya. Az Agronyír Kft. feldolgozással is foglalkozik. A Szárnyaskombi Kft. évente 1,5 millió bojlercsirkét nevel. A Bátorcoop mostanában ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját. Az Agronyír évente húszezer tonna szemesterményt termeltet a cégcsoportnak és értékesítésre. A Devlon Építőipari Kft. a körsilók építése miatt speciális körzsalukat vásárolt, ezekkel biztonságos és gazdaságos biogáz fermentorokat lehet építeni. A Raktárbázis Tranzit Kft. minden egység részére árukat, anyagokat szerez be. A Bátortrade Kft. baromfifeldolgozó és biogáz üzemét a szakminiszter avatta fel, számos mezőgazdasági szaktekintély jelenlétében. Avató beszédet mondott dr. Veres János Nyírbátor polgármestere is, aki hangsúlyozta, hogy évtizedeken át az olajfeldolgozó Bóni volt a meghatározó üzem a településen és környékén, mostantól a baromfifeldolgozó és a biogázüzem lesz a meghatározó.

A város és a kft. vezetői hamarosan kapcsolatot teremtenek a környék vállalkozóival az itt élők foglalkoztatása és boldogulása érdekében. A szóban forgó két új üzem megyénk ipartörténetében mérföldkőnek számít. A biogázüzembe világhírű német technikát szereltek be. Említést érdemel, hogy a Bátortrade Kft. együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetemmel, a Nyírségi Kutató Intézettel és a Szegedi Egyetem Mikrobiológiai Kutató Műhelyével. Az együttműködésből újítások, eredmények várhatók. Egy amerikai céggel szerződést kötöttek, ez a cég az úgynevezett emissziós jogot intézi. Ezek után túlzás nélkül elmondható, hogy a nyírbátoriak elősegítik hazánk uniós csatlakozását. Mi is az a biogáz? A szakszerű megfogalmazás így hangzik:

„A biogáz-előállítás az egyik olyan korszerű újrahasznosító folyamat, ahol a felhasználásra kerülő hulladékból három gazdasági előny származik: környezeti ártalom csökkentése, decentralizált energia- és biotrágya-előállítás.”

Teljes a természeti körforgás. Növénytermesztési és állattartási hulladékokat tárolnak a silókban, az erjedés, illetve eljárás során villamos energia és hasznosítható meleg víz is keletkezik. A visszamaradt üledék hígtrágyának számít, ezt kiviszik a szántóföldre és kezdődik egy újabb körforgás. Így illő, hogy az új baromfifeldolgozó üzemet is méltassuk. A feldolgozóban előhűtött hús akár tizenkét napig is eltartható, a hazánkban előállított hasonló termékek eltarthatósága általában három nap. A feldolgozó exportra is termel.

A sikerkovács, a jó családi háttérrel és munkatársi környezettel rendelkező dr. Petis Mihály a a közeli Nyírderzsen született, Nyírbátorban érettségizett, a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát, a doktori disszertációját is itt védte meg. Agrárközgazdász. Dr. Petis Mihályné, a feleség gyakorlott jogász, ő látja el az említett cégek jogi képviseletét, ügyvédi feladatait. A lányuk jogi egyetemet végzett, a fővárosban ügyvédjelölt. Dr. Petis Mihály igazán boldog embernek érezheti magát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése