Márku György

Ügyvezető igazgató,

Nyírbátor

szszb_08-124_marku_gyorgy.jpgAz éltető víz fontosságát aligha kell hangsúlyozni. Biológiaórákon tanítják: az ember víz nélkül csak három-négy napig bírja ki, élelem nélkül hét-nyolc napig is. Nos, Nyírbátor vízellátásáért és az itteni szennyvíz elvezetéséért a Bátorvíz Kft. a felelős. A cég sikersorozatot könyvelhetett el az elmúlt három év alatt. A kilátások, a tervek is biztatóak. A sikerkovács Márku György ügyvezető igazgató.

A megyei lapban nemrég egy méltató cikk jelent meg. Idézzük: Nyírbátorban tizenegymillió-hatszázezer forintos saját költséggel véget ért a vízhálózat rekonstrukciója és az úgynevezett szivacslabdás hálózattisztítás. A víz minőségét a laboratóriumi vizsgálat igen jónak találta.

Köszönhető ez annak is, hogy az önkormányzattal közös tulajdonban lévő Bátorvíz- Kft. sorozatosan eredményesen dolgozik. A város szennyvíztisztító telepe európai színvonalúnak számít, ezért majd erre a telepre csatlakozik Nyírgyulaj, Ófehértó, Magy, Nyírcsászári és Nyírderzs hálózata is. Az öt önkormányzat már készíti a csatlakozási tervet. A kft. ügyvezető igazgatója, Márku György azt is elmondta: ezerkilencszázkilencvenhatig a betéti társaság veszteségesen üzemeltette a városi vízművet. Ekkor az új vezetés egy hónap alatt káeftévé alakította át a céget.

Azóta sorozatos sikereket érnek el. Ez a melléktevékenységnek, a több lábon állásnak is köszönhető. Nemrég például bővítették a helyi szakmunkásképző intézetet, az új öregek otthonánál a külső közműveket építik. Szaknyelven szólva leszakaszolták a város vízrendszerét negyvenöt akna megépítésével, amely lehetővé tette a hálózat szivacslabdás tisztítását, azóta hiba esetén nem kel a fél város vízellátását korlátozni, elég egy szakasz lezárása. A szennyvíztelep rekonstrukciójának, helyreállításának üteme nemrég véget ért. Ebben az ütemben erdőt is telepítettek, szép környezetet alakítottak ki.

A kft. átvette a városi strand és a kemping üzemeltetését is. Mindkét létesítményt jelentősen fejlesztették tavaly és idén. A tervek közt szerepel egy fedett városi uszoda megépítése is.

Minderről egy kicsit részletesebben, hiszen Nyírbátor egyik fontos városa megyénknek. (A történelmi hagyományok, a turizmus miatt is.) Az említett bt. idején kifogásolható volt a víz minősége, adósságot halmozott fel a vízmű. Most viszont jelentős saját vagyona van a kft.-nek, jó a likviditás. Talán azért is, mert az üzletpolitikát jól alakították ki. A városban sok a munkanélküli és a szerény körülmények közt élő ember. Ha magasra emelnék a tarifát, csökkenne a fogyasztás, ezáltal a bevétel is. Ezért is választották a több lábon állást. Az építkezések, a melléktevékenységek tisztes haszonnal járnak. Külön figyelmet érdemel, hogy a Bátorvíz- Kft. jó híre eljutott a határon túlra, Nagykárolyba is. A nagykárolyiak az ivóvíz-hálózatuk korszerűsítése előtt ide jöttek tanácsokért, tapasztalatszerzésért.

A káefté jó gazdája lett a városi fürdőnek, s ennek hasznát veszik a környező települések lakói és persze a turisták is. A cég a fürdőben átalakította a vízrendszert. Az öltözőket korszerűsítették. Korábban nem voltak sportlétesítmények a strand területén, a kft. épített. Az úszómedence új burkolatot kapott. Az ügyvezető igazgató ezerkilencszázkilencvenkilenc nyarán családjával pihenés, kikapcsolódás és persze szakmai tapasztalatszerzés miatt körbejárta a környék strandjait. A híres tiszaújvárosi strandon is jártak. A tapasztaltak alapján megállapítható: a nyírbátori strand a szebbek és jobbak közé tartozik.

A nyírbátori szennyvíztelepet számítógép-hálózat vezérli. A szennyvíztelep rekultivációjának, helyreállításának első ütemében felújították a csatornákat, olyan környezetet alakítottak ki, amely használ az egész városnak. A kft.-nek 32 állandó dolgozója van, de volt rá példa, hogy 92 közhasznú munkást foglalkoztatott, alvállalkozókat is igénybe vesz. Kivitelező munkát végzett a cég Nyírvasváriban, Máriapócson, most éppen a távoli Aszódon a szennyvízhálózat kiépítésében vesznek részt. Korábban öntözési beruházások megvalósításában is részt vett a cég. A sikerek ellenére a kft. vezetői kissé aggódnak, mert a vízmű vagyonának üzemeltetésére májusban egy helyi vállalkozótól beadvány érkezett az önkormányzathoz. Ez sem részletes feltételeket, sem garanciákat nem tartalmaz. A vállalkozó a bérleti díjat öt évre előre megfizetné, de ha ajánlatát elfogadnák, ez az elért eredmények feláldozását jelenthetné – mondják.

Márku György ezerkilencszáznegyvenhétben született a szomszédos Nyírvasváriban. Nyírbátorban érettségizett, a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola gépész szakán szerzett diplomát. A nyírvasvári, majd a nyírbogáti téeszben szerzett szakmai tapasztalatokat, aztán ezerkilencszázkilencvenhatig a híres nyírbátori tsz-ben dolgozott. A felesége elismert pedagógus, most a harmadik diplomájának megszerzésére készül, két pályázat megnyerésével használt az iskolájának. A fiuk műszaki főiskola, a lányuk a debreceni Kölcsey Ferenc Református Főiskola hallgatója. Nyaranta hazai és külföldi tájakra kirándul a család – jórészt vízpartokra.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése