Kremniczky Károly

Polgármester,

Nyírmihálydi

szszb_04-188_kremniczky_karoly.jpgA fejlődő falu. A választók boldogulásáért fáradozó polgármester. Ilyen és hasonló címeket adhatnánk e kétoldalnyi könyvrészletnek, amely Nyírmihálydiról és annak polgármesteréről szól. Aki öt-hat éve, vagy régebben nem járt ebben a Szabolcs és Hajdú megye határán lévő községben, most elcsodálkozhat. Mert szemmel láthatóak, kézzel foghatóak a fejlődés jelei. Annak ellenére, hogy a rendszerváltás óta egyfolytában pénztelenségre panaszkodnak a helyi önkormányzatok.

Mihálydiban azonban pénzt teremtettek és pénzt hoztak ide. Ennek eredménye a jó úthálózat, a gázvezeték, a korszerű tornaterem, az olcsóbb árut kínáló diszkont áruház, a távhívásos telefon és több más… A külleme is megváltozott a településnek. Szebbé, vonzóbbá teszi a székelykapu, meg a szivárvány minden színében pompázó ezer rózsatő. Kremniczky Károly polgármester még sincs rózsás kedvében, vállán hordozza a település gondjait, még többet akar. Ezért is választották a község díszpolgárává.

E könyvből is megtudhatják az utánunk jövő nemzedékek Nyírmihálydi hosszú történetének egy arasznyi részét. E krónika a magyarországi első szabad választásoktól 1995. augusztus 20-ig szól. Történt pedig, hogy 1990-ben öten pályáztak a polgármesteri székbe. A választók vállalkozó szellemű, dinamikus férfira gondoltak, nagy többséggel meg is választották Kremniczky Károlyt. Nyolc hónapig mindössze havi 2100 forint tiszteletdíjért igyekezett megoldani a község ezernyi gondját. Gond bőven volt, terhes örökséget vett át. (A második szabad választásokon, ’94 végén már nyolcan pályáztak polgármesternek, a „régi” polgármester elsöprő győzelmet aratott.) Nem győzelemként könyvelte el, hiszen nem tündökölni akar, hanem szolgálni akarja a közösséget.

Lássuk, hogy polgármestersége idején mi mindennel gyarapodott a falu. Nos, parkoló épült a temetőben. A központban lévő buszmegállót higiéniai okok miatt áthelyezték. Tornaterem építésére pályáztak, a pályázatot elutasították, de a rámenős polgármester kapcsolatai révén másodszorra elfogadtatta a pályázatot. Így 12,5 millió forintos költséggel felépült a tornaterem, a költség 60 százalékát saját erőből kellett fedezni.

A régi általános iskolát szépen kicsinosították, felújították. A kerítések mentén 3,5 km járdát építettek. Régebben a községháza három színű dróttal volt hevenyészetten körbe kerítve. Rendbe tették a községházát, s a polgármester a nyírjákói református pappal (aki fafaragó művész) pompás székelykaput készíttetett a községháza és az óvoda bejárata elé. Hivatalos úton a francia Riviérán járt a polgármester, s megcsodálta a tengerparti rózsákat.

Azóta ezer rózsatővel szépült a település. Társadalmi munkában rendbe tették a szép környezetben lévő Népek Kertjét. 1992. augusztus 20-ra a polgármester elképzelései alapján népies, a tájba illő nádfedeles színpadot építettek a focipálya közelében.

Azóta minden évben augusztus 20-án és május 1-jén a község apraja-nagyja felvonulva érkezik a színpad köré ünnepelni. Rendbe tették a focipályát, a helység ifjú labdarúgói mindkét megyében szép sikereket értált lokálpatriotizmus is.

A külső gázvezeték megépítése 70, a belső megépítése 43 millió forintba került. Úthálózatot építettek 10,5 millió forintért. Az idősek otthonát bentlakásossá tették, létrehoztak egy fogorvosi rendelőt. Korszerűsítették az óvodát és a kultúrházat.

Vásároltak egy autóbuszt az iskolásoknak, a focistáknak és a lakodalmas násznépeknek. 1994-ben pályázat útján falugondnokot, mellé egy gépkocsit kapott a község. Az áfésztől bérelt helyen diszkont áruházat nyitott az önkormányzat, majd hárommilliós beruházással még egy saját diszkontot hoztak létre. Az építési telkeket beültették gyümölcsfával (alul zöldség terem) a sertést saját épületben dolgozzák fel a napközi konyhájára, ezzel évente kétmillió forintos bevételre tesznek szert. A Dél-nyírségi Közhasznú Társaságnak tagja Mihálydi, így a lakosság támogatást kap állattartáshoz. Szépen faragott széket kapott minden helyi képviselő. Megalakult az asszonykórus és a cigányegyüttes.

Közhasznú munkásokkal erdősít a polgármester 1992 óta. 1996-ban várhatóan százkilencvenegy hektár erdeje lesz az önkormányzatnak. Hét év múlva 118 millió forint bevétel származhat fából! Irigylésre méltó ez a község.

 A polgármester Debrecenben született, de itt nőtt fel. Mátészalkán a mezőgazdasági technikumban érettségizett, majd Szegeden erdészeti technikumot végzett. A Nyírlugosi Állami Gazdaságban erdészként dolgozott, 1985-től fakitermelő kisiparos lett, később autófuvarozásba és más vállalkozásokba kezdett. Lótenyésztéssel is foglalkozik. A hosszú hajú polgármester a Himnusz alatt mindig a szívére teszi a kezét.

Érdekes ember. A felesége pedagógus, egyik lánya főiskolás, a másik középiskolás. Az erdész-polgármester mostanában is fát ültet, vagyis a jövőt tervezi…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése