Mizsák István

Jegyző,

Nyírbogát

szszb_07-140_mizsak_istvan.jpgBizonyára megyei rekordnak számít: Mizsák István kis híján három évtizede irányítja az államigazgatási munkát Nyírbogáton. Hosszú ideig vb-titkárként dolgozott, a rendszerváltás óta jegyzőként tevékenykedik ebben a fontos nagyközségben. Igen nagy az élettapasztalata, a szakmai rutinja. Két diplomája van, plusz még több szakmai tanfolyam elvégzéséről szóló „jogosítvány” fémjelzi felkészültségét. A szabolcsi és a szatmári térség számos településén letette a névjegyét. Nehéz lenne számba venni, hogy munkája során mi mindent tett a falvak, a községek fejlődéséért. Napjainkban nemcsak Nyírbogáton, hanem a közeli Nyírmihálydiban is ellátja a jegyzői teendőket. Egy jellemző példa tevékenységére: 1997-ben közbenjárásával mindkét település pályázat útján iskolabuszt kapott.

A pályázatok elkészítése kollektív munka. Ám csak az nyer, amelyik megfelel a szakmai követelményeknek, előírásoknak, s kellő indokkal igényli a támogatást. Nos, neki is nagyban köszönhető, hogy 1997-ben Nyírbogát 5,8 millió forintot kapott pályázat útján kerékpárút megépítésére. Hosszú lenne a nyertes pályázatok listája. Az elmúlt években központi támogatással sokat fejlődött a nagyközség. A jegyző úr nemcsak szemlélője, hanem egyik szervezője, mozgatója volt itt a fejlődésnek az elmúlt három évtizedben. Élnek még emlékezetében a nádfedeles házak, a sáros utcák, a hátrány kézzel fogható jelei. Most pedig korszerű, vonzó település Nyírbogát Szatmár és a Hajdúság útvonalában. Hiányérzete annyi, hogy a helyi művelődési ház még nem eléggé korszerű, szerinte elkelne itt egy kis fejlesztés.

Pár évtizeddel ezelőtt még nem gondolta, hogy ide sodorja a jó sorsa. Igaz, nemcsak a munkája, a családja, az élete is ide köti hosszú évek óta, s régóta nyírbogátinak vallhatja magát. Itteni lánnyal kötötte össze az életét, ide nősült, s neki a házasság köteléke szent. A jó családi életet, az előbbre vivő, a nyugodt munkát biztosító családi hátteret fontosnak tartja. Egyébként a nagy világégés kellős közepén, 1941-ben Nyírcsaholyban látta meg a napvilágot.

Megyénk egyik jó hírű iskolájában, a mátészalkai mezőgazdasági technikumban érettségizett. A mérlegképes könyvelő szakképesítést is megszerezte. Indíttatásának, alapiskoláinak köszönhetően jól ismerte a mezőgazdaságot, a falusi életet. A csengeri járási tanácson ezért is dolgozott pénzügyi főelőadóként. A környékbeli téeszek pénzügyi támogatását intézte. Történelmi távlatból is láthatjuk, hogy milyen fontos, meghatározó lehetett a munkája. A határ menti szatmári falvakban a szó szoros értelmében az élet sűrűjében mozgott.

A naptár ezerkilencszázhatvankilencet mutatott, amikor az igazgatásban átszervezések voltak. Ide fújta a szél a helyi tanács végrehajtó bizottsági titkárának. A boldog békeidőben, amikor még jól gurult az ország szekere, 1971-ben beiratkozott a Tanácsakadémia nappali tagozatára, két év alatt, ahogy illik, el is végezte. Temérdek munka mellett levelező úton diplomát szerzett az Államigazgatási Főiskolán. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán kapott másoddiplomát. (Kevés híján negyedszázada annak, hogy ide nősült. Hogy telik az idő! – sóhajt fel a deresedő hajú jegyző.)

Gyümölcsöző közéleti munkájáért több elismerés mellett megkapta a Munka Érdemrend ezüst fokozata kitüntetést. Nemcsak itt fejtette ki áldásosnak mondható tevékenységét. Tizenhárom esztendeig Nyírgelse is ide tartozott, a közös tanács vb-titkári teendőit látta el. Középkorúak és kissé már idősek emlékezhetnek rá a környéken: volt vb-titkár Nyírbélteken, Nyírlugoson, Encsencsen, sőt Nyírcsászáriban is.

A vb-titkárok és a jegyzők az anyakönyvvel is foglalkoztak, illetve foglalkoznak. Mizsák István is úgy van ezzel, hogy a bölcsőtől a koporsóig figyelemmel kíséri az emberek életét. Sok-sok boldogító igen után nyilvánította a fiatalokat házastársakká. Kedves emlékei közé tartozik, hogy egy helybéli pár azt kérte: este 9 órakor, inkognitóban adja össze őket. Megtörtént.

Arra is szívesen emlékszik, hogy a nyírmihálydi polgármester (akivel napjainkban is együtt dolgozik) és a menyasszonya előtte fogadott egymásnak örök hűséget. A nyírmihálydi polgármesterhez még két emléke fűződik. Ezekre derűsen így emlékezik: „Az első vadászatomon egy nyulat lőttem. Kremniczky Károly avatott vadásszá, élethűen ütött a bottal, kékre verte az alsó felem. Egyszer egy önkormányzati küldöttséggel vele voltam Franciaországban, Monacóban. Karcsi a szemem láttára a vendégkönyvön keresztül a monacói herceget meghívta Nyírmihálydiba. A herceg látogatása még késik.”

A jegyző úr felesége pénzügyi előadó a helyi gameszben. Krisztina lányuk az idősek házában dolgozik. Ildikó lányuk a miskolci egyetemen bölcsész-hallgató. A legkisebb, Enikő a nyíregyházi Zrínyi Gimnáziumban tanul. Mizsák István körül zajlik az élet…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése