Fejes Zsolt

Jegyző,

Nyírcsászári

szszn_12-126_fejes_zsolt.jpgNyírcsászári. Egy település Nyírbátortól néhány kilométerre, amelynek neve egyre ismerősebben cseng a megye határain belül, de azon túl is. Megannyi programmal, történéssel igyekszik felhívni magára a figyelmet a község, amely elkerülhetetlen a Mátészalka felől a hajdú megyeszékhelyre, Debrecenbe tartó átutazó számára. Tragacsderby, országosan is elismert, önkormányzati tagokból álló amatőr színjátszó csoport vagy szabadtéri színpadot, halastavat sem nélkülöző szabadidő centrum. Bármelyiket említhetjük, mind-mind Nyírcsászárihoz kötődik. Az itt élő embereket szolgálja, s a falu hírnevét öregbíti.

Megvalósításukban elvitathatatlan érdemei vannak Fejes Zsoltnak, a település jegyzőjének, aki ahogy mondja, munkájában azt szereti legjobban, hogy lehetősége van megvalósítani az elképzeléseit. A következő sorok segítségével Fejes Zsoltot ismerhetik meg. Ezerkilencszázötvennyolcban született Nyíregyházán, az általános iskola elvégzése után a helyi építőipari és vízügyi szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Az érettségi és a szakképesítés megszerzése után a Kartográfiai Vállalatnál helyezkedett el földmérőként. Nyolcévi munka után a nyírbátori városi tanácshoz került, műszaki ügyintézőnek. Időközben megismerkedett későbbi feleségével, Gyenes Katalinnal, aki ezerkilencszázhetvenkilencben kötött házasságuk után saját szülőfalujába, Nyírcsászáriba csábította. (Éppen idén húsz éve, hogy a Fejes család Császáriba költözött.)

Ezerkilencszáznyolcvankilencben lakhelye után munkahelyéül is Nyírcsászárit választotta, ahol ugyancsak műszaki ügyintézőként tevékenykedett. Mindemellett a közéleti munkában is élen járt. Tanácstagként, majd önkormányzati képviselőként dolgozott a településért. A kilencvenes évek elején úgy döntött, felvételizik az Államigazgatási Főiskolára, s az ott szerzett ismereteket majd a falu vezetőségében kamatoztatja.

A főiskola befejezése előtt egy évvel, ezerkilencszázkilencvennégyben Túristvándiba hívták jegyzőnek, s elfogadta a kínálkozó lehetőséget. Másfél évig dolgozott Bolla István polgármester jobbkezeként a Túr-parti településen. Fejes Zsolt azonban nemcsak a hivatali munkát végezte el, s végzi el a mai napig, hanem igyekszik aktív részese lenni az adott település közéletének, hozzájárulni annak fejlődéséhez. Túristvándiban nyári diáktábort hoztak létre a Kende-kúriában, ami jelenleg is működik.

– Szívesen gondolok a Túristvándiban töltött időre, de leginkább annak örülök, hogy a tábor által a közreműködésemmel sikerült némi bevételhez juttatni a szerény anyagiakkal gazdálkodó községet – emlékszik vissza.

A jegyzősége alatt történt, hogy a víz annyira alámosta a híres vízimalmot, hogy az majdnem a pusztulását okozta. A vízügyi szakember azonban időben észlelte a problémát, s szaktudását latba vetve, a közmunkásokat bevonva hozzákezdtek a probléma megszüntetéséhez. Másfél év után – elfogadva Hudák Mihály, Nyírvasvári akkori polgármesterének hívó szavát – búcsút intett Túristvándinak. Vasváriban három évig dolgozott.

– Szerencsés időszak volt, számos pályázatot írtunk és nyertünk meg a polgármester úrral, amelyek segítségével lehetőség volt jelentős fejlesztéseket megvalósítani.

A Nyírvasváriban töltött idő utolsó évében Piricsén vállalt helyettesítést, majd a választások után Piricse önkormányzatához igazolt, ahol egy évig dolgozott Hatvani Gyula polgármester mellett. 1999 óta Nyírcsászári jegyzőjeként munkálkodik.

– Fodor Zsolt polgármester invitálására szívesen mondtam igent. Úgy gondoltam, éppen itt az ideje, hogy a saját falumért, az itt élő emberek boldogulásáért tegyek valamit – indokolja meg döntését.

S úgy tűnik a polgármesterben jó partnerre talált. Kettejük habitusa kiválóan kiegészíti egymást. Míg a falu első emberének szárnyaló fantáziája, egyedi ötletei vannak, a jegyzőnek a gyakorlati megvalósítás az erőssége. A közös munka eredménye a falu minden polgárát szolgálja. Ma már hat civil szervezet működik (aktívan!) az ezerháromszáz lelkes településen. Az elmúlt évben felújították a most már színvonalas előadások befogadására is alkalmas kultúrházat, szabadidőparkot létesítettek, folyamatos a parkosítás és az önkormányzati épületek felújítása, karbantartása. Sikerült megvalósítani legfőbb célkitűzésüket, miszerint gyarapítják az önkormányzat vagyonát. A faluvezetés a jövőben is nagy hangsúlyt kíván fektetni a saját arculatát biztosító rendezvényeire, amelyek az ország más részén élők előtt is felhívják a figyelmet Nyírcsászárira. Így az idén első alkalommal megrendezett tragacsderbyre, illetve a Zsomi színjátszó csoportra, amelynek alapító és oszlopos tagja azóta is Fejes Zsolt jegyző.

Munkájához a szükséges harmonikus hátteret családja biztosítja, egészségügyi asszisztens felesége, akinek nagyon hálás a türelemért és megértésért, illetve politológia szakos egyetemista lánya, Eszter, akire igen büszke édesapja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése