Zichar János

Polgármester

Nyírcsászári

szszb 30 tk Zichar János.jpgTősgyökeres família Nyírcsászáriban a Zichar családé. Ezt a vezetéknevet kevesen viselik, szegről-végről mindenki rokona egymásnak. A polgármester akkurátusan, ám nagy ívet rajzolva vázolja fel a település jelenét és jövőjét. Ugyanolyan precizitással és felelősségteljesen teszi ezt, akár mozdonyvezető korában, a legapróbb részletekre is gondosan ügyelt. Emberek ezreinek élete, forintban ki sem fejezhető vagyontárgyak biztonsága függött az ő döntésétől mindennap.

Munkáscsaládba született, 1966. április 7-én Nyírbátorban. Édesanyja lánykori nevén Meggyesi Erzsébet, 75 éves. Több mezőgazdasági, élelmiszeripari cégnél dolgozott a környéken. Az édesapa, Zichar János hivatásos gépkocsivezetőként kereste a 4 tagú család kenyerét. Élete derekán, mindössze 50 évesen kapott agyvérzést, amelyen akkor még nem tudtak segíteni. Így a két gyermek, János és Zsolt felnevelése az özvegy anyára hárult. Büszke lehet tanult, felnőtt fejjel diplomázott, közmegbecsülésnek örvendő polgármester fiára, Jánosra. A saját családjában is két gyermekük született: nejével, lánynevén Veres Magdolnával már kamasz diákok boldog szülei. Bence 18 éves, a mátészalkai Baross Szakközépiskolába jár, rendőrtisztnek készül. Dóra 17 éves, másodikos a szalkai Esze Tamás Gimnáziumban. Épp most tette le sikerrel a német nyelvvizsgát.

Zichar János az általánost helyben, a szakközépiskolát Debrecenben végezte. 1984-ben érettségizett a Landler Jenő Közlekedési Szakközépiskolában. Még meg sem száradt a tinta az oklevelén, amikor a MÁV-nál helyezkedett el és hamarosan mozdonyvezetőként dolgozhatott. Pár év múlva Dunaújvárosban gépész műszaki szakoktatói diplomát szerzett.

Időközben – fiatal felnőttként – látta, miként lehet egy településen élhetőbb körülményeket teremteni. Elhatározta, hogy ő is kiveszi a részét a helyi közéletből és önkormányzati képviselőnek választották. Több bizottságban, – például ügyrendi, pénzügyi – is tevékenykedett. A képviselő testületben pedig fontos ügyekben mondhatta el véleményét és járult hozzá a település fejlődéséhez.  1994-től minden választáson bizalmat szavaztak neki, s amikor 2010-ben jelöltette magát polgármesternek, a helybeliek igen mondtak a terveire. Az 1270 lelkes község hétköznapjai azonban soha nem látott izgalmakat is hoztak számára.

Szerencsére, túljutottak egy nagyon nehéz időszakon, amikor bankokkal egyezkedett a fizetési határidőről, beszállítókkal tárgyalt, kifizetetlen számlákat talált, és tartozások jutottak a tudomására. Mára fellélegeztek és nyugodt szívvel mondhatja, hogy konszolidálta az önkormányzat pénzügyeit. Ez azért is stratégiai fontosságú, mert a hivatal a legnagyobb munkaadó a faluban. A 2010-2014 közti időszakban vettek traktort, betonkeverőt, láncfűrészt , pályázat révén , vegyes tüzelésűre cserélték az iskola gázfűtését. Több millió forintot takaríthatnak meg évente ezzel. 2011-ben, szintén pályáztak a Nyírbátor-Nyírcsászári közti, 10,8 kilométernyi kerékpárútra. Sok a biciklis munkába járó, kell nekik a biztonság. Felújították az óvoda tetőszerkezetét, mert az előző renoválásnál ez elmaradt. Folyamatban van a művelődési ház rekonstrukciója. Ezt az 53 millió forint értékű programot a Nyírcsászári Ifjúsági és Sportegyesület végzi. Lesz itt teleház, külön klubhelyiség a civil szervezeteknek, itt helyezik el a községi és az iskolai könyvtárat, a nagyteremben pedig koncertet, bált, színházi előadást tarthatnak. Hamarosan térfigyelő kamerákat szerelnek fel, s a 10 milliós beruházás a közbiztonságot szolgálhatja.

Két város, Nyírbátor és Mátészalka között, mégis, sok tekintetben városi szintű szolgáltatásokat nyújt az önkormányzat a helyben élőknek. A következő ciklusban energiatakarékosra cserélik az intézmények fűtését, a napenergiát hasznosítják. Az iskola fűtését még mindig lehetne modernebbre váltani. Még 2014 nyarán felújítják az orvosi rendelőt, a szolgálati lakással. Három belterületi mellékutat leburkolnak, és a meglévőket is korszerűsítik. A helyi közmunkások számát tavaly télen is gyarapították.  Most 24-en kapnak így állandó jövedelmet. Nyírcsászáriban a munkaképes korúak közül – aki akar – mindenki dolgozhat! Azért egy zöldmezős beruházáshoz kb. 150 főnyi szabad munkaerőt tudnának átcsoportosítani.

Az Európai Unió tagjaként számos előnyt jelent, hogy közel a másik Eu-s tagország, Románia. Érthető, hogy nemcsak a családok járnak át egymáshoz, hanem az önkormányzat is testvértelepülési szerződést kötött Varsolccal 2011-ben.  A két falu vezetői és lakosai kölcsönösen meghívják egymást a falunapra, a jelentősebb rendezvényekre, még a nyugdíjasklubok is élénk együttműködést valósítanak meg. A Kárpátalján levő Nagymuzsajjal 2013-ban kötöttek hasonló szerződést.

Mennyire hasonlít a polgármester és a mozdonyvezető hivatása! – jut eszembe még egyszer.  Zichar János egyik percben 400 millió forintos beruházásról tárgyal, másik percben türelmesen meghallgatja a panaszost: szóljon már a sógornőjének, zárja be a kaput, mert a kutya átszalad hozzá is… Megtalálni a hangot mindenkivel, munkálkodni a közjón, lehetőleg közmegelégedésre – ennyi a titok, amelyre a polgármester minden nap emlékezteti magát, amikor a hivatalba indul.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése