Zichar János

Polgármester

Nyírcsászári

szszb 30 tk Zichar János.jpgTősgyökeres família Nyírcsászáriban a Zichar családé. Ezt a vezetéknevet kevesen viselik, szegről-végről mindenki rokona egymásnak. A polgármester akkurátusan, ám nagy ívet rajzolva vázolja fel a település jelenét és jövőjét. Ugyanolyan precizitással és felelősségteljesen teszi ezt, akár mozdonyvezető korában, a legapróbb részletekre is gondosan ügyelt. Emberek ezreinek élete, forintban ki sem fejezhető vagyontárgyak biztonsága függött az ő döntésétől mindennap.

Munkáscsaládba született, 1966. április 7-én Nyírbátorban. Édesanyja lánykori nevén Meggyesi Erzsébet, 75 éves. Több mezőgazdasági, élelmiszeripari cégnél dolgozott a környéken. Az édesapa, Zichar János hivatásos gépkocsivezetőként kereste a 4 tagú család kenyerét. Élete derekán, mindössze 50 évesen kapott agyvérzést, amelyen akkor még nem tudtak segíteni. Így a két gyermek, János és Zsolt felnevelése az özvegy anyára hárult. Büszke lehet tanult, felnőtt fejjel diplomázott, közmegbecsülésnek örvendő polgármester fiára, Jánosra. A saját családjában is két gyermekük született: nejével, lánynevén Veres Magdolnával már kamasz diákok boldog szülei. Bence 18 éves, a mátészalkai Baross Szakközépiskolába jár, rendőrtisztnek készül. Dóra 17 éves, másodikos a szalkai Esze Tamás Gimnáziumban. Épp most tette le sikerrel a német nyelvvizsgát.

Zichar János az általánost helyben, a szakközépiskolát Debrecenben végezte. 1984-ben érettségizett a Landler Jenő Közlekedési Szakközépiskolában. Még meg sem száradt a tinta az oklevelén, amikor a MÁV-nál helyezkedett el és hamarosan mozdonyvezetőként dolgozhatott. Pár év múlva Dunaújvárosban gépész műszaki szakoktatói diplomát szerzett.

Időközben – fiatal felnőttként – látta, miként lehet egy településen élhetőbb körülményeket teremteni. Elhatározta, hogy ő is kiveszi a részét a helyi közéletből és önkormányzati képviselőnek választották. Több bizottságban, – például ügyrendi, pénzügyi – is tevékenykedett. A képviselő testületben pedig fontos ügyekben mondhatta el véleményét és járult hozzá a település fejlődéséhez.  1994-től minden választáson bizalmat szavaztak neki, s amikor 2010-ben jelöltette magát polgármesternek, a helybeliek igen mondtak a terveire. Az 1270 lelkes község hétköznapjai azonban soha nem látott izgalmakat is hoztak számára.

Szerencsére, túljutottak egy nagyon nehéz időszakon, amikor bankokkal egyezkedett a fizetési határidőről, beszállítókkal tárgyalt, kifizetetlen számlákat talált, és tartozások jutottak a tudomására. Mára fellélegeztek és nyugodt szívvel mondhatja, hogy konszolidálta az önkormányzat pénzügyeit. Ez azért is stratégiai fontosságú, mert a hivatal a legnagyobb munkaadó a faluban. A 2010-2014 közti időszakban vettek traktort, betonkeverőt, láncfűrészt , pályázat révén , vegyes tüzelésűre cserélték az iskola gázfűtését. Több millió forintot takaríthatnak meg évente ezzel. 2011-ben, szintén pályáztak a Nyírbátor-Nyírcsászári közti, 10,8 kilométernyi kerékpárútra. Sok a biciklis munkába járó, kell nekik a biztonság. Felújították az óvoda tetőszerkezetét, mert az előző renoválásnál ez elmaradt. Folyamatban van a művelődési ház rekonstrukciója. Ezt az 53 millió forint értékű programot a Nyírcsászári Ifjúsági és Sportegyesület végzi. Lesz itt teleház, külön klubhelyiség a civil szervezeteknek, itt helyezik el a községi és az iskolai könyvtárat, a nagyteremben pedig koncertet, bált, színházi előadást tarthatnak. Hamarosan térfigyelő kamerákat szerelnek fel, s a 10 milliós beruházás a közbiztonságot szolgálhatja.

Két város, Nyírbátor és Mátészalka között, mégis, sok tekintetben városi szintű szolgáltatásokat nyújt az önkormányzat a helyben élőknek. A következő ciklusban energiatakarékosra cserélik az intézmények fűtését, a napenergiát hasznosítják. Az iskola fűtését még mindig lehetne modernebbre váltani. Még 2014 nyarán felújítják az orvosi rendelőt, a szolgálati lakással. Három belterületi mellékutat leburkolnak, és a meglévőket is korszerűsítik. A helyi közmunkások számát tavaly télen is gyarapították.  Most 24-en kapnak így állandó jövedelmet. Nyírcsászáriban a munkaképes korúak közül – aki akar – mindenki dolgozhat! Azért egy zöldmezős beruházáshoz kb. 150 főnyi szabad munkaerőt tudnának átcsoportosítani.

Az Európai Unió tagjaként számos előnyt jelent, hogy közel a másik Eu-s tagország, Románia. Érthető, hogy nemcsak a családok járnak át egymáshoz, hanem az önkormányzat is testvértelepülési szerződést kötött Varsolccal 2011-ben.  A két falu vezetői és lakosai kölcsönösen meghívják egymást a falunapra, a jelentősebb rendezvényekre, még a nyugdíjasklubok is élénk együttműködést valósítanak meg. A Kárpátalján levő Nagymuzsajjal 2013-ban kötöttek hasonló szerződést.

Mennyire hasonlít a polgármester és a mozdonyvezető hivatása! – jut eszembe még egyszer.  Zichar János egyik percben 400 millió forintos beruházásról tárgyal, másik percben türelmesen meghallgatja a panaszost: szóljon már a sógornőjének, zárja be a kaput, mert a kutya átszalad hozzá is… Megtalálni a hangot mindenkivel, munkálkodni a közjón, lehetőleg közmegelégedésre – ennyi a titok, amelyre a polgármester minden nap emlékezteti magát, amikor a hivatalba indul.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése