Kelemen Dániel

Alpolgármester, mentőirányító

Nyírcsászári

szszb 30 tk Kelemen Dániel 400.jpgA képet szemlélve senki sem gondolná azt, hogy az egyiptomi Szfinx „barátja”, Kelemen Dániel 2012 Karácsonyán többszörös csigolyatöréssel járó autóbalesetet szenvedett. A kórházi ágyon fekve minden bizonnyal ezerszer lepergett lelki szemei előtt a tragédia filmje. A rosszat szerencséjére jó követte. A benne lakozó – mindenkinek segíteni – akarás életútját más irányba vezette tovább. Korábbi, dolgos építőipari éveit hátrahagyva 1987-ben mentőápoló lett Nyírbátorban. 1991-ben a nyíregyházi Zay Anna Egészségügyi Gimnázium és Szakképző Intézet falai között szakirányú képzettséget szerzett és az OMSZ mentőápolója lett. Balesetéből felépülve került át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Oktató Kórháza mentőirányítói közé, ahol jelenleg is dolgozik.

Az egészségügyben megszokott 12/24-es munkarendben telő napok, amik rendszeresen inkább „sűrűbbek”, mint lazák, nem hagyják ellustulni az embert. A munka dandárja általában az évszakok és az időjárás változásait követő időszakra tehető. Ezek mellett, jól körülhatárolható „kifizetési napok” eseményei is adnak munkát az éppen akkor dolgozó mentőirányítóknak. A keményfából faragott riportalanyunknak a megnövekedett terhek nem okoznak igazán fejfájást. A műszak után, a jól végzett munka kellemes érzésével a lelkében ül fel gyerekkori szerelme – motorkerékpárja – nyergébe. Hazaérkezés után egy kis pihenés, segítés a barátnak, ismerősnek. Majd irány a Polgármesteri Hivatal, a „második munkahely”, ahol Zichar János polgármesterrel egyeztetik a közös feladatokat. Ők ketten jól muzsikálnak, mert ez ideig szó nem érte a ház elejét. Mindkettőjük jó kapcsolatteremtő képességére van szükség az ügyes-bajos dolgok megnyugtató rendezése érdekében. Kelemen Dániel alpolgármesteri hitvallását így foglalja össze: első és legfontosabb a közösségi érdek mindenkori szem előtt tartása. Második a jó munkamegosztás.

A településen, annak ellenére, hogy nem tartozik a legnagyobbak közé, mindig akad tennivaló. Mindennapos a közterek tisztán tartása, rendbetétele úgy, hogy abban hiba ne legyen. Hasonló feladatot jelent a parkosítás, a község útjainak saját erőből történő karbantartása, javíttatása. Előre tervezett teendők között szerepel az óvoda tetejének cseréje, a Művelődési Ház felújítása, az orvosi rendelő fejlesztése. E körbe tartozik még a vasútállomáson peron – és esőbeálló készítése. Az eddig felsorolt és meg nem említettek megoldásához azonban némi anyagiakra is szükség van. Hangjában nem kis büszkeséggel mondja, hogy János – a polgármester – jól sáfárkodik a rábízott vagyonnal. Az ötéves együtt dolgozásuk ideje alatt nullára csökkentették a hitelállományukat, oly módon, hogy maradt fedezet a szükségessé vált fejlesztésekre és az egyéb feladatokra is.

A megyében köztudott, hogy nagyon sok település vezetése élt és él a testvértelepülési szerződéskötés lehetőségével. Így tettek Nyírcsászáriban is. A település vezetése a Szilágy megyei Varsolccal ápol jó kapcsolatot. A 2011 óta élő kötelék folyamatosan bővült a különféle rendezvények sorával a határ itteni, illetve a túlsó oldalán egyaránt. Napjainkra már egyre több baráti közösség is létrejött az erdélyi és az anyaországi családok között. A már „működő” rendezvények mellé még szeretnének újabbakat kapcsolni, többek között ez is az egyik jövőbeni feladata a vezetésnek. Mindezt csak azért, mert az embereknek igénye van az ilyenekre.

Szakmájába vágó rendezvény a községben az iskolások elsősegélynyújtó napja, ahol a lelkes kisdiákok – és az érdeklődő felnőttek is – elsajátíthatják az alapvető teendőket és fogásokat egyaránt. Mosolyogva mondja el azt, hogy a máriapócsi kegykép restauráláshoz szükséges oda-vissza szállítása alatt ezernyi víz- és vérhólyagot szenvedőt kezelt, miközben szinte hegynyi mennyiségű kötszert kellett felhasználnia.

A megállapodott, életével elégedett ember szűkszavúságával beszél önmagáról, családjáról, magánéletéről. Kelemen Dániel 1957. májusában született Tyukodon, abban a faluban, ahol „a falunak városa van” /Szalmaváros/. Korábbi felmenői Nagyecsedről származóak. Édesanyja, Szűcs Ida 76, édesapja, Kelemen Dániel 52 évesen hunyt el. Korai halálában bizonnyal szerepe lehetett a „málenykij robot” nevű kórokozó okozta szövődményeknek… Testvére Irén 53, öccse, 51 éves. Lajos öccse 22 évesen elhunyt. Felesége, Zúró Ilona, nyírderzsi születésű. Esküvőjüket 1979-ben, Nyírderzsen tartották. Házasságukból két lányuk született. Hortenzia 1980-ban, húga, Alíz 1982-ben. Elsőszülöttjük kórházlátogató. Testvérhúga pedagógus. Szüleiket két-két unokával örvendeztették meg. Hortenziáéké a lányos vonal: a 11 éves Emília és a 7 éves Rebeka Sára. Alízék a 6 éves Borbálával és a 4 éves Ágostonnal tették szélesebbé a családi tablót.

A mentőirányító – alpolgármester második hobbija a pecázás, amire bármikor kapható.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése