Lehoczky Péter

Alpolgármester,

Nyírbátor

szszb_15-132_lehoczky_peter.jpgSok minden érdekli, sok mindennel foglalkozik, sok embernek használ. Gazdag szakmai és emberi tapasztalatok állnak mögötte. Ő Lehoczky Péter, Nyírbátor általános alpolgármestere, az MSZP megyei alelnöke. 2003-ban különösen közszereplője lesz a városnak, hiszen idén ünnepli Nyírbátor a második várossá válásának 30. évfordulóját.

A méltó megünnepléshez, az ünnepségsorozat lebonyolításához egy bizottságot hoztak létre, amelynek vezetője az alpolgármester. Olyan rendezvények lesznek itt tavasztól késő őszig, amelyek túlnyúlnak a város határain. Hazai és külföldi művészek és vendégek jelennek meg a városházán és a főtéren lévő parkban. A terv szerint a városháza épületére harangokat szerelnek, bevezetik a harangjátékot. A nagyobb helyi vállalkozók a harangokat magukénak vallhatják, tábla hirdeti majd nevüket. A tábláért, a reklámért természetesen jótékonykodnak a vállalkozók a város javára.

A jubileumi ünnepségsorozat bizonyára tovább öregbíti majd Nyírbátor jó hírét. A jó kulturális rendezvényeiről eddig is híres volt Nyírbátor. A város nemcsak a történelméről, a zenei életéről és a kis színházáról híres. Az is közismert, hogy sok itt a hátrányos helyzetű szegény ember.

A szociálpolitikai munka szervezése és irányítása is feladat az alpolgármesternek. A pályázati pénzek megszerzésében is jeleskedni akar. Érthető, hiszen kicsi a saját erő, sok mindent pályázati pénzek felhasználásával lehet majd megvalósítani. A foglalkoztatásra, a munkahelyteremtésre is gondolnia kell. Az alpolgármester a múlt év végén részt vett a Bátortrade Kft. biogáz üzemének és baromfifeldolgozójának avatásán. Ismeri az Unilever Kft. folyamatban lévő nagyberuházását, amely ugyan nem jár létszámbővítéssel. A következő néhány évben nem várható nagyüzem ide telepítése, ezért az önkormányzat a kis- és középvállalkozásokat fogja támogatni.

Közismert, hogy dr. Veres János, Nyírbátor új polgármestere országgyűlési képviselő, a Parlament költségvetési bizottságának alelnöke, tehát elfoglalt ember, gyakran szólítja őt a kötelesség a fővárosba. Itt, a kisvárosban, pedig a feladatok az általános alpolgármesterre hárulnak.

Ő tart napi, pontosabban folyamatos kapcsolatot a lakossággal. A fogadónapokon, a különböző értekezleteken, testületi üléseken és a helyszíneken, kint az élet sűrűjében találkozik az emberekkel. Az önkormányzat egyik testületi ülésén nem rég például téma volt a köztartozások rendezése. A helyi rendelet szerint, ha az érintett szegény nyírbátori lakosok vállalják a tartozásuk 25 százalékának kifizetését, a 75 százalék kifizetését az önkormányzat intézi.

Szívet melengető, hogy az önkormányzat gondoskodik a legszegényebbek téli tüzelőjéről is. Az alpolgármester a hosszú és kemény tél közepén szerződést írt alá a pócspetri faipari üzem vezetőivel. A szerződés értelmében az üzem 20–20 mázsa fát szállított 160 szegény nyírbátori családnak. A szociális lakások, a bérlakások, az átmeneti otthonok megteremtése és fenntartása is fontos önkormányzati, illetve alpolgármesteri feladat.

Külön figyelmet, külön bekezdést érdemel a romaprogram. Nemzetközi Phare-támogatással a nyírbátori cigány közösségi házban integrációs programot indítanak. Három témakörben indul a program: a közösségi ház fejlesztése, a nyírbátori roma fiatalok sajátos felzárkóztatása, romanológia integrációval egybekötve. Mindhárom programra konzorciumokat hoztak létre a helyi szervezetek, intézmények bevonásával. A konzorciumokat támogatja a Budapesti Gyógypedagógiai Főiskola is. Az alpolgármester a szerteágazó feladatát azért is tudja ellátni, mert jól ismeri Nyírbátort és jól ismerik őt a nyírbátoriak.

A rendszerváltás óta folyamatosan tagja a helyi képviselő-testületnek. A pénzügyi, a közszolgáltatási, valamint az ifjúsági és sportbizottságban is dolgozott. 2002 őszén a választókörzetében rá szavaztak a polgárok, szavazatok alapján került be a testületbe. Veres Jánossal régóta jól együtt dolgozik, ezért is lett ő az általános alpolgármester.

Lehoczky Péter erős testalkatú, szakállas férfi. Valaha kézilabdázott. Érdekes az életútja. Békéscsabán született ezerkilencszázötvennégyben Budapesten műszaki főiskolán szerzett diplomát. Dolgozott a híres Nyíregyházi Mezőgép Vállalat központjában, majd a vállalat nyírbátori gyáregységének vezetőjévé nevezték ki. A nyírbátori kábeltévé irodavezetőjeként és műsorkészítőjeként is ismertté vált a városban. Egy ideig a városi sportegyesület elnöke volt.

A feleségével együtt énekel a városi kórusban. Szívesen emlékszik rá, hogy rövid ideig az Inform Média Kft.-ben is dolgozott. A felesége pénzügyi végzettségű, a lánya németül beszél, és a szállodaiparban dolgozik, a fia még főiskolás. Az alpolgármesternek két hobbija van: az éneklés és a számítógépezés. Együtt énekel, együtt gondolkodik a nyírbátoriakkal, a számítógépén pedig rálát a világra.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése