Ónodi Margit

Gyógyszertárvezető,

Máriapócs

szszb_17-142_onodi_margit.jpgHazánk keleti felében, az Európa-szerte ismert katolikus kegyhely szép kisvárosában, Máriapócson dolgozik egy határozott fellépésű, emberszerető asszony, Ónodi Margit, akit a megyeszékhelyen, ezerkilencszázhatvanhárom június 25-én anyakönyveztek. Szülei ma már a nyugdíjasok megszokott mindennapi életét élik. Testvére, Tibor, halászként teremti elő családja mindennapi betevőjét, Tiszalökön. Margit fia, Roland, hétéves, aki Nyíregyházán jár iskolába, német nyelvtagozaton.

Ónodi Margit a tiszalöki Teleky Blanka Gimnázium diákjaként érettségizett ezerkilencszáznyolcvanegyben. Kétévi munkálkodás után került a Szegedi Orvostudományi Egyetem gyógyszerészeti karára, ahol szorgalmas és kitartó tanulást követően 1989 februárjában diplomázott.

A hivatás megszokott szakmai trendjének megfelelően Ónodi Margit is a megye egyik kis városában, Ibrányban kezdte megszerzett tudásának gyakorlati alkalmazását. Helyettesítő gyógyszerészként dolgozott Záhonyban, Dombrádon, Nagyhalászon, Demecserben, Vásárosnaményban.

A gyógyszertárvezető asszony ezerkilencszázkilencvenegytől kezdődően, három éven át dolgozott Szajkó Marika mellett Nyíregyházán. A követelményeknek megfelelően a kellő gyakorlat megszerzését követően tette le szakvizsgáját gyógyszerügyi szervezés témaköréből.

Ónodi Margit a megszerzett rutin birtokában egy éven át megbízott vezetőként irányította a kállósemjéni patika munkáját. Így került 1995-ben Máriapócsra, ahol aztán decemberben részt vett az egészségügyi intézmények privatizációjában, azaz bérbe vette az önkormányzati tulajdonú épületben kialakított gyógyszertárat. 2002-ben megvette az épületet, amit még az évben fel is újíttatott.

A kezdetekre visszaemlékezően mondja el, hogy az egész stáb hasonlóan fiatal volt, mint ő, így könnyen illeszkedett be közéjük. A patikába betérő emberek hamar tisztelni kezdték szakmai tudásáért, emberségéért, s azért, mert mindenkihez volt egy-egy kedves, vigasztaló mondata. Ónodi Margit szerint az emberek akkoriban csak indokolt esetben szedték a gyógyszereket. Sajnos, a mai helyzethez hasonlóan, akkor sem sok gondot fordítottak a betegségek megelőzésére, a helyes táplálkozásra, az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözködésre.

A magisztrális készítmények aránya, a gyáriakéhoz képest jelentősebb, a termékválaszték, pedig szélesebb volt. A szükséges gyógyszereket egy-két hetenként lehetett megrendelni az egyetlen szállítótól, a gyógyszertári központtól. A korszakra jellemezőek voltak az időskorral, a magas vérnyomással együtt járó elváltozások, a gyerekeknél az idényjellegű hasmenéses, illetve meghűléses megbetegedések.

A gyógyszertárvezető asszony a patikájában ma közel négy-ötezerféle gyári készítményt tart rendszeresen. Örvendetes tény az, hogy ezekből öt százalékot tesznek ki a homeopátiás szerek, amik a „hasonlót a hasonlóval” elv alapján gyógyítják a megcélzott betegséget. A visszatérő betegforgalom haszna az, hogy egyre gyakrabban hangzik el: „Azt kérem, amelyik a szomszédomnak használt, mert akkor nekem is fog…”

A máriapócsi gyógyszertár a szomszédos Pócspetri, Kisléta és Ófehértó lakosságát is kiszolgáló intézmény. De nem kizáró ok, ha valaki távolabbról érkezve kívánja a receptjén szereplő készítményt kiváltani.

Ónodi Margit gyógyszertárvezető asszony úgy látja, hogy napjainkban egyre emelkedő számot mutat a pszichikai, a szív- és keringési-, az érrendszeri-, a légúti- és a gyomorral kapcsolatos megbetegedések számadatai. Ezek mellett nem elhanyagolható azok száma sem, akik a mára divatossá vált antidepresszáns szereket nap mint nap kénytelenek fogyasztani. A településen több százan rendelkeznek közgyógyellátási igazolvánnyal, akik számára a szükséges készítményeket kedvezményes áron biztosítják.

A régebben problémásnak tartott gyógyszerrendelési gyakorlat mára a múlté lett. A ma működő PharmaChom, a Hungaropharma, a Phoenix mint nagykereskedők, ha kell, akár naponta kétszer is kiszállítják a kért termékeket.

A gyógyszertár vezetője és a városban dolgozó családorvosok között a mindennapi munkakapcsolat olyan, amilyennek két, hasonló céllal dolgozó, gyógyító ember között lennie kell. Mindenki teszi azt, ami a hivatása, s mindezt azért, hogy a közös kapcsolat – a beteg ember – minél hamarabb a gyógyulás útjára léphessen. Sokszor gondolt már arra, hogy ha újra kezdhetné, megint gyógyszerész lenne.

Ónodi Margit a jövőben szeretné tovább képezni magát a homeopátiás szerek alkalmazásában, mélyebben megismerve azokat. Kevéske szabad idejét a kisfiával tölti, akit szeretne e szép hivatás felé irányítani. A nagyszülők hétvégi látogatása is rendszeres programjuk.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése