Mező Gyula

Iskolaigazgató,

Nyíregyháza

szszb_06-68_mezo_gyula.jpgMéltán jó hírű megyénkben és megyénk határain túl is a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátó-ipari, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari Szakiskola. Ennek igazolására álljon itt két beszédes számadat: 1995-ben az itt érettségizettek 43,5 százalékát felvették felsőoktatási intézménybe. Egy évvel később, 1996-ban az érettségizettek 33 százaléka ment főiskolára, egyetemre. (A csökkenésnek anyagi, családi és egyéb oka is lehet.) Bizonyára joggal nevezzük sikerkovácsnak Mező Gyulát, aki kereken húsz esztendeje igazgatja az intézményt. Matematika-ábrázoló geometria szakos tanár, a költő szavaival élve mondhatjuk róla: a kétszer kettő józansága hull rá. Józanul, higgadtan, jó légkörben igyekezett vezetni, ehhez mindig emberszeretet, gyermekszeretet párosult.

A józan paraszti gondolkodást a szülői házból hozta magával. Jó megjelenésű, korát meghazudtoló, cseppet sem parasztos külsejű, inkább intellektuálisnak látszó férfi. Ilyennek született a szomszédos Abaúj megye egyik apró településén, Garadnán. A naptár ekkor 1937-et mutatott. Szinte az utolsó előtti békeév volt ez. Szülei szegényparasztok voltak, e dombos-hegyes vidéken tengették életüket. E keleti vidéken, ebben a társadalmi rétegben szapora volt a gyermekáldás. Heten voltak testvérek. Ő negyedikként látta meg a napvilágot. A szülői ház, az indíttatás meghatározó lett az életében. Kemény munkára, fegyelemre, emberi tisztességre nevelték. Soha nem felejtette el, hogy honnan indult. A földet túrók mellett később Miskolcon megismerhette a munkások életét, később az értelmiségi körökbe sikerült így, vagy úgy beilleszkednie.

Elindult hát Garadna faluból a tanulás, a tudás birodalmába. Miskolcon a híres Földes Ferenc Fiúgimnáziumban szerezte meg a középfokú tudnivalókat. Kissé viharos történelmi időben, 1957-ben érettségizett.

Debrecenbe ment, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karára. A sok embernek nem éppen vonzó matematikát és az ábrázoló geometriát tanulta. 1962-ben szerzett középiskolai tanári diplomát.

Már egyetemista korában valami, pontosabban valaki a megyénkhez kötötte: a felesége. Ezért is szerette volna Vásárosnaményban elkezdeni a tanítást. Ám Nyíregyházára irányították. Jött és hamarosan megszerette a mi szőke városunkat. A nyíregyházi Bessenyei György Középiskolai Kollégiumban kezdte pályáját. Közben óraadó tanárként tanított a Vasvári Pál Gimnáziumban. 1967-ben hivatali érdekből a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese lett. Fordulópontot jelentett az életében 1977. Ekkor nevezték ki a, „Keri” igazgatójának. Eredményes két évtizedre tekinthet vissza. Ez idő alatt indult be a vendéglátó-ipari szakközépiskolai képzés, a külkereskedelmi szakközépiskolai képzés, a két tannyelvű idegenforgalmi szakközépiskolai képzés. Vállalkozó iskola lett: üzemelteti az Ózon panziót, a Vadász házat, a Bencs-Hotelt. Nemes András igazgatása mellett megalakult a Sipkay Barna Közkereseti Társaság, amely hiányt pótol, a felnőttoktatást oldja meg magas színvonalon. A kkt.-ben Mező Gyula képviseli az iskolát.

A Sipkay az utóbbi években országos, sőt nemzetközi hírűvé vált. (A névadó Sipkay Barna író-újságíró volt, korai haláláig a Kelet-Magyarországot szerkesztette.) Az iskola tanulói sok-sok országos versenyt megnyertek. A vendéglátós tanulók Németországban és Franciaországban nagy versenyeken jó helyezéseket értek el. Tagja lett az iskola a világbanki kísérletnek, amelynek fő célja a szakképzés korszerűsítése. A diákok országos döntőjének többször volt házigazdája az iskola, ezek az események mindig öregbítették a Sipkay jó hírét. Szakácstankonyhával, felszolgálókabinettel, cukrászkabinettel és élelmiszerkabinettel is dicsekedhet az iskola. Az itt érettségizett diákok nagy eséllyel indulnak felvételizni a közgazdasági egyetemre és a kereskedelmi és vendéglátó-ipari főiskolára.

Az idegenforgalmi szakközépiskolában a közismereti tárgyakat magyarul, az idegenforgalmi ismereteket, a szállodaismereteket, az idegenforgalmi földrajzot, az idegenforgalmi ügyintézést németül tanulják. Felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványt kapnak azok, akik négyesre, vagy ötösre érettségiznek. A hármasra, vagy kettesre érettségizők C típusú középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt vehetnek át. Az érettségizettek plusz még kapnak egy idegenvezetői képesítést is. A tanári kar 83 tagja jól felkészült és köztiszteletben áll. Évente 1250-1300 diák koptatja itt az iskolapadokat.

Az igazgató úr egyik lánya állatorvos Bábolnán. A másik lánya közgazdász, jelenleg Londonban él. A felesége pedagógusként ment nyugdíjba. Szinte hihetetlen: Mező Gyula is nyugdíjba készül. Nem hobbija a főzés, a vendéglátás, ám kertészkedik. Műveli a darabka földet. Nyugdíjasként sem szakad el az ősi gyökerektől.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése