László Gézáné

A Tókuckó igazgatója,

Nyíregyháza-Sóstó

szszb_18-76_laszlo_gezane.jpgMeleg családi fészek és összetartó munkahelyi kollektíva jelenti László Gézáné született Bocz Irénnek azt a biztos, nyugodt hátteret, amely erőt, energiát ad neki a sóstói Tókuckó fejlesztéséhez, a mindennapi küzdelmek eredményes megvívásához. Otthonról hozta, egy hatgyermekes őri famíliából ezeket az értékeket.

Ma is hálával és szeretettel emlegeti édesanyját, lánykori nevén néhai Kiss Margitot, aki anyai megérzésének köszönhetően a tudás, a tanulás fontosságát hangsúlyozta felnövekvő gyermekeinek. Édesapja, a szintén elhunyt Bocz János kőműves, igen felvilágosult szellemiséget képviselt a családban. A gyermekek közül a legidősebb Margit, aki egész életében a nyírtéti óvodában dolgozik, jó ideje vezetőként. János mezőgazdasági gépszerelő, gazdálkodik a környező földeken. Irénke a harmadik, Árpád és Károly öccsei mindketten víz-, gáz- és központifűtés-szerelők és egy vállalkozásban dolgoznak. Judit élelmiszer-ipari főiskolát végzett, ma ő is vállalkozó.

Ritkaságszámba megy, és nagy elismeréssel beszélnek róla az őriek, hogy a nagycsalád minden gyermekét minimum érettségihez, de inkább diplomához segítette. A már családos gyermekek évente 6-8 alkalommal összejönnek, anyák napjától a halottak napjáig, a hagyományos ünnepekig megadják a tisztelet az élő és már eltávozott családtagjaiknak. Lászlóné férje közel négy évtizede jegyezte el magát az államigazgatással, hosszú évek óta ő vezeti a nyíregyházi polgármesteri hivatal pénzügyi osztályát. Házasságukból két gyermek született, Rita alkalmazott grafikus a Móricz Zsigmond Színháznál és művészettörténetet tanít a művészeti szakközépiskolában. Géza informatikai mérnök, vállalkozó ő is. Felesége Fodor Anita közgazdász.

Irénke Mátészalkán érettségizett az Esze Tamás Gimnáziumban 1970-ben, majd a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán tanítói diplomát vett át. Állást és szolgálati lakást kínáltak az őri születésű lánynak, aki már férjével együtt érkezett vissza a szatmári térségbe. Több településen tanított, meghatározó élményként emeli ki a mátészalkai 5-ös iskola katedráján töltött éveket. 1984-ben azonban – férjét követve – Nyíregyházára költözik és a 20-as, Kórház utcai iskolában kezd tanítani.

Öt év múlva az akkor Sóstói Kultúrpark szabadidőparkjának programjait szervezi, megteremtve egy katedrán kívüli, valódi pedagóguslét alapjait. 1990 és ’92 között László Gézáné szervezte a művésztelepet. Olyan emberekkel találkozott, akik segítségével szélesebb ablakon át tekinthetett a világra. A folyamatos profilbővítéssel, az intézmény technikai körülményeinek javításával teltek az évek. Elérték, hogy 1989 őszén tizenkilenc szobában szállásolhatták el az ukrán, majd a lengyel bevásárló turistákat, éjszakánként (75!) forintért. A bevételből cserélték a függönyt, modernizálták a berendezéseket. Mintegy előkészítették a testvérvárosi kapcsolatokat. Eszperantó találkozótól orvoskongresszusig sokféle rendezvénynek adtak otthont.

A Tókuckó ezerkilencszázkilencvenháromban önálló lett és az első igazgatónak, hat pályázó közül, László Gézánét választották. Mint mondja, azóta is megmaradtak az alapfeladatok, a nyári napközis tábor – négyszer kéthetes turnusokban nyaralnak itt a gyerekek. A szigligeti gyermeküdültetés június közepétől augusztus közepéig, heti váltásban, turnusonként százhúsz gyermeknek és kísérőjének jelent kikapcsolódást. A nemzetközi éremművészeti telep már negyedszázados múltra tekint vissza, és 5–6 héten át találkoznak itt e művészeti ág legjobbjai.

Egyre jelentősebb szerepet tulajdonít a közvélemény a Tókuckónak. Évtizedekkel ezelőtt azok a szülők adták be ide néhány hétre a gyerekeiket, akiknek nem jutott pénz nyaralásra.

A tábornak viszont jó híre kelt, hisz a sóstói tó mellett a sportolásra, népi játékokra, vadaspark-látogatásra és számos más élményre tehettek szert a résztvevők. Az a tény, hogy családi rendezvények helyszínéül választják a Tókuckót, mutatja, hogy a felnőttek körében is elismerést kelt a varázslatos környezet mellett a személyre szóló kiszolgálás és az összehasonlíthatatlanul szolidabb árak. Ma már erdei iskolától és óvodától sportnapig, vallási napoktól vetélkedőkig igen zsúfolt valamennyi, a gyermekek számára jól hasznosítható szünidei nap.

Évszakonként megrendezik az aktualitásokhoz igazodva a Mikulástúrát, a madárkarácsonyt, a medveleső túrát, a föld, a víz napját, ősszel, pedig a Szent Márton-napi megemlékezést. Az őszi betakarítás megünneplésétől a szellemek elűzéséig, a tűzugrástól a Szent Márton lovagjának megválasztásáig esemény- és élménydömpingben lehet része az ide érkezőknek. A Tókuckós Gyerekekért Alapítvány pedig a jó szándékú támogatóknak ad alkalmat a nemes célokra történő adakozáshoz.

Irénke, két végén égetve a gyertyát, szervez, irányít, pályázik, hogy legféltettebb kincsei, a Tókuckós gyerekek otthonuknak érezzék az intézményt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése