Kallós Angéla

Igazgatóhelyettes, az Év Pedagógusa

Nyíregyháza

kallosa.jpgKallós Angéla vagyok, 1976. augusztus elsején születtem Budapesten. Hogy miért ott? Családunknak érdekes története van. Édesapám budapesti, édesanyám a beregi Gulácsról származik. Eltérő értékrend, eltérő életforma, eltérő nézetek találkozása. Mégis ebből a teljesen ellentétes, de nagyon szerető és szerethető közegben olyan neveltetést, boldog kiegyensúlyozott gyermekkort kaptam, ami egész életemre meghatározóvá vált.

Édesanyám egyszerű családból származik. Szüleinek, nagyszüleinek Gulácson szatócsboltja volt illetve mezőgazdasággal foglalkoztak, majd az ötvenes években költöztek be Nyíregyházára. Édesanyám és szülei a dolgosság, a szorgalom, a becsületesség, az egyszerűség, a családszeretet jelképei voltak, értékrendemnek meghatározói. Anyukám könyvelőként dolgozott nagyvállalatoknál, és küzdötte fel magát szorgalmával, igyekezetével a ranglétrán.

Édesapám anyai ága az Ilkovics család. Dédnagyapám, Ilkovics Izidor 1925-ben nyitotta meg első saját üzletét Budapesten, a Nyugatival szemben. Akkora sikere lett, hogy később az egész épületet megvásárolta és abban saját konzerv- és likőrgyárat, valamint mosodát üzemeltetett. Korának vendéglátós géniusza volt, technikai vívmányaival és ma is irigylésre méltó üzletpolitikájával. A család jó anyagi körülmények között élt, apai nagymamámat úrinőnek nevelték. A II. világháború és az államosítás vetett véget a sikertörténetnek, de a családi anekdoták, néhány emléktárgy, és a fényképek fennmaradtak. A nagymamámmal eltöltött nyári szünetek élménye, és talán a gének sodortak a vendéglátás felé.

Nyíregyházán a Sipkay Barna Vendéglátóipari Szakközépiskolában érettségiztem 1994-ben. Kiváló tanáraimnak köszönhetem, hogy a Vendéglátóipari Főiskolán először vendéglátó menedzser felsőfokú szakképesítést szereztem. Az volt az álmom, hogy gyerekekkel is foglalkozzak, ezért a Vendéglátóipari Főiskola vendéglátó szakoktató 2002-ben diplomáztam. Édesapám gépjárművezető oktató volt, türelmét, emberszeretét tőle örököltem. Közben ikerlányaim születtek, és visszaköltöztem Nyíregyházára.

2002-ben kerültem jelenlegi munkahelyemre a Bencs László Szakiskolába. Ebben az iskolában hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, tanulási nehézséggel, iskolai kudarcokkal küzdő gyerekek tanulnak. Vendéglátó szakoktatóként kezdtem dolgozni. A gyerekekhez igazított, személyre szabott módszerekkel családias, barátságos légkört teremtettünk. Gyakorlati oktatásvezető, majd intézményvezető helyettes lettem. Iskolánk kereskedelem, vendéglátás, építészet területén folytat szakiskolai képzést, kezdetben a felzárkóztató oktatásban bázisiskolai rangot kapott, most pedig a HÍD II. képzés kijelölt intézménye. A tantestület és a vezetőség rugalmassága, nyitottsága révén élen jártunk a pályázatírásban: így 2008-ban új telephelyen, a volt Vay Ádám laktanya területén kialakított épületkomplexumot vehettük birtokba, ahol a megyében, de talán a régióban egyedülálló infrastruktúra áll a szakképzés rendelkezésére. A képzési profilunkba vágó 2 pincér kabinet, 2 tankonyha, 2 ruházati eladó szaktanterem, 2 élelmiszer eladó szaktanterem, kőműves tanműhely, festő,-mázoló tapétázó tanműhely áll rendelkezésre. A modern felszereléseket, berendezéséket hosszú évek pályázati munkájából hoztuk létre, melyet azóta is fejlesztünk.

Munkám változatos és sokrétű. Az oktatás mellett a 3 szakmacsoport szakképzésének munkájának irányítása, kapcsolattartás a munkahelyekkel, kamarával. Vizsgaszervezés, jogszabályi környezet folyamatos változásainak nyomon követése. Munkám elismeréséül, még 2005-ben a tantestület véleménye alapján az „Év pedagógusa” lettem.

Édesanyám mindig a tanulásra és a szorgalmas munkavégzésre buzdított. 2010-ben szereztem második diplomámat, a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Karának Közoktatás vezető szakirányán. Sajnos, ezt már sem édesanyám, sem nagyszüleim nem élhették meg. 2011-ben édesapám is elhunyt. A szeretteim elvesztése pár év leforgása alatt még eltökéltebbé tett. Az édesanyámtól átvett vállalkozásban vendéglátással, szakmai vizsgáztatással is foglalkozom. Részt veszek szakmai szakértői munkában, vizsgafeladatokat készítek és lektorálok, de írtam már munkafüzetet, vagy készítettem a moduláris képzéshez kompetencia leírásokat, lektoráltam szakmai könyvet, tanítok felnőttképzésben.

Szabadidőben szívesen kertészkedem, vagy zumbázok. Lányaimnak is szeretném átadni a családi mintát: tanulás, szorgalom, munka, melynek mindig megvan a gyümölcse.

Jelenleg harmonikus családi életet élek párommal és lányaimmal. Eszter állatorvos, Boglárka magyar irodalommal, vagy drámával foglalkozó felnőtt szeretne lenni. Mindketten a Vasvári Pál Gimnáziumban tanulnak majd tovább ősztől.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése