Gégény János

Címzetes igazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-30_gegeny_janos.jpgAnnak a szakmunkásképző intézménynek lehetett több mint két évtizeden át az igazgatója, amelyről azt tartják: itt ringott a megyei szakmunkásképzés bölcsője. Gégény János címzetes igazgatót nagyra tartják abban is, hogy a szakképzés gondolatától a szakmák elméleti és gyakorlati oktatásának módszertanáig jó néhány intézménynek adott példát, divatos szóval élve protokollt arra nézve, hogyan kell jól képzett szakmunkásokat kibocsátani az intézet falai közül. Elgondolásának helyességét serlegek, oklevelek, és érmek garmadája bizonyítja. Tanítványai kimagaslóan szerepeltek az országos szakmai és sportversenyeken.

Gégény János Nyíregyházán született 1937. október 30-án. Édesapja, Gégény János, autószerelő és gépkocsivezető, ma nyolcvannyolc éves. Édesanyja, lánykori nevén Erőss Erzsébet, sajnos már nem lehet szerettei között. Hárman vannak testvérek. Tibor gépészmérnök, Éva pénzügyi vezető. Felesége, Gégény Jánosné Frecska Zsuzsanna, egy nagykereskedelmi cégnél dolgozott, osztályvezető-helyettesként. Két lányuk született. Gabriella mérnök-tanár, Pécsett él a családjával. Férje, Orosz László, építészmérnök, Lívia lányuk tizennyolc, Nándor fiuk tizenöt éves. A kisebbik Gégény lány, Edina, pedagógus, biológiát és kémiát tanít. Mátészalkán laknak szintén pedagógus férjével, Pilling Pállal, és három gyerekükkel: Dávid ötödikes, Márk negyedikes, Dóra elsős.

1956-ban a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd autóvillamossági szakképesítést szerzett, és ebben a szakmában dolgozott 1964-ig. Felsőfokú tanulmányait műszaki és pedagógiai területen folytatta, a Budapesti Műszaki Egyetemen műszaki tanári, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán – kiegészítő tanulmányok után – autógépész-üzemmérnöki képesítést szerzett.

A pedagóguspályát 1964-ben a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban (akkor szakközépiskolaként működött) kezdte el, ahol az elektromos, gépjármű-technikai és a gépész szakokon elméleti szaktantárgyakat tanított. A szakközépiskolában munkaközösség vezetői, majd 1969-től 1976-ig műszaki igazgatóhelyettesi megbízást kapott. Ebben az időszakban jelentős átalakítások és korszerűsítések folytak a Kossuthban, amelyeknek szakmai irányítását Gégény János végezte. Új szaktantermeket, új műhelyeket és laboratóriumokat alakítottak ki. Szaktanárként többször kérték fel tanterv- és tankönyvbírálatra, iskolai és országos bemutató órák tartására. Lektorálta a Gépjármű-villamosságtan szakközépiskolai tankönyvet.

1974–75-ig részt vett a Bánki Donát Ipari Szakközépiskola tervegyeztető munkálataiban, ahol a szakképzés műszaki és pedagógiai elképzeléseit segített megvalósítani. 1976-ban kapott megbízást a 110. Sz. Széchenyi István Ipari Szakmunkásképző Intézet igazgatói feladatainak ellátására. Vezetői munkájában mindig is arra törekedett, hogy az emberi és a munkatársi kapcsolatai a kölcsönös bizalomra, egymás megbecsülésére épüljenek. Ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az iskola arculata a társadalmi, közéleti elvárásoknak megfelelően alakuljon.

A vezetői munka mellett több alkalommal részt vett az Országos Pedagógiai Intézet felkérésére a szakoktatás egy-egy területének vizsgálatában. Tanulmányait publikálta is. 1988-ban pedig a szakmunkásképző iskolák megyei igazgatói munkaközösségének vezetőjévé választották. Nyírbátorban, Fehérgyarmaton, Vásárosnaményban, Kisvárdán Gégény János is részese lehetett a szakképzés elindításának. Azóta elismert vidéki bázisoknak számítanak ezek az iskolák.

A közéletben is igényt tartottak Gégény János kimagasló szaktudására. 1994 és ’98 között a Nyíregyházi Városi Önkormányzat Oktatási Bizottságában külső szakértőként vett részt. Az új ciklusban, 1998-tól is megbízták ezzel a tevékenységgel. Természetesen a szakképzés a területe.

Ma is óraadó a régi iskolájában. Tevékenyen részt vesz a megyeszékhely közéletében, mint az oktatási bizottság tagja. Van két hobbija, a méhészet és a kertészet, amelyre talán most már több ideje jut.

Annak viszont őszintén örül, hogy megkapta munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést 1997-ben. A szaktárca minisztere is elismerte korábban Kiváló Munkáért kitüntetéssel. S nagyra tartja a tanári munkáját minősítő Kiváló Pedagógus kitüntetést is. Szülővárosa igazi elismerését viszont az jelzi számára, hogy címzetes igazgató címet kapott, valamint főtanácsosi cím elismerésben részesítette.

– Én azt hiszem, elégedett ember lehetek – summázta Gégény János. Olyan időszakban kezdhettük el a szakképzés megszervezését, amikor az országnak nagy számú, képzett szakmunkásra volt szüksége. Példát adhattunk ebben más intézeteknek is. Kollégáimmal sikerült olyan munkahelyi légkörben dolgozni, amely alkotó és emberileg, szakmailag kiteljesíthetett mindannyiunkat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése