Gazda Sándor

Iskolaigazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-28_gazda_sandor.jpgTöbb mint százéves múltra tekint vissza Nyíregyháza legrégibb szakképző intézménye. 1883-tól képzi a diákokat a ma még Széchenyi István Ipari Szakközépiskola és Szakiskola névre hallgató létesítmény. 1945-ig a város helyi iparának igényeit elégítette ki, maximális sikerrel és közmegelégedésre. Az 1950-es években kezdődött el egy nagyszabású átalakítás, amely azt célozta, hogy a hazai szocialista nagyipar számára képezzenek itt szakmunkásokat, ráadásul tömeges méretekben. A fémipar és az építőipar számított a legjelentősebb szakképzési területnek. Az itt végzett diákok keze munkáját dicséri Tiszaújvárostól Paksig az ország minden nagyobb állami építkezése.

Az iskola képzeletbeli történelemkönyvét Gazda Sándor igazgatóval lapozgatjuk. Az intézmény magán viseli a társadalmi, gazdasági változások és az azokat követő oktatási koncepciók jegyeit.

A 60-as évek végén és a 70-es évek elején újabb nagy átalakulás következett be az iskola életében, hiszen egyre több szakmát oktattak, több ezres tanulói létszámnak kellett volna megteremteni a szakmaszerzés tartalmi és technikai feltételeit. Megérett a helyzet arra, hogy a szolgáltató szakmákat más intézmény vegye át: az akkori 110-esből kivált a 107-es szakmunkásképző intézet.

– Én úgy érzem, érdekes végignézni azt a folyamatot, melyet intézményünk a gazdasági életben betöltött – hallottuk Gazda Sándor igazgatótól. Mindig is valamilyen társadalmi kihívásnak kellett megfelelnünk. Egyrészt az országnak kellett képeznünk nagyobb létszámban szakmunkásokat, másrészt az egyre gyarapodó lélekszámú megyeszékhelyen kellett a fiatalok ezreinek szakmát adni a kezébe. 1985-ben újabb változás következett be az intézmény életében: elindítottuk szakközépiskolát az addig egyeduralkodó szakmunkásképzés mellett. Most pedig nyugodtan állíthatom, hogy a jövő útja az, hogy minél magasabban kvalifikált szakemberek kerüljenek ki az iskolából. Ehhez pedig nemcsak a szakmai tudás, hanem az érettségi is hozzátartozik.

A nyíregyháziak többsége ma is 110-esnek ismeri az iskolát. Jelenleg ezerkétszázhatvanheten tanulnak a nappali tagozaton, háromszázhuszonhatan vesznek részt esti és levelező képzésben. A tantestület létszáma is tekintélyt parancsoló, hisz a hatvannégy tanár mellett huszonhárom szakoktató tevékenykedik, tizenketten kollégiumi nevelői feladatokat látnak el, a technikai feltételek megteremtése pedig hatvannyolc dolgozóra hárul.

A szakiskolában korábban huszonkét szakmát oktattak, ma mindössze tízet. A karosszérialakatos, a központi fűtésszerelő, a szobafestő és mázoló a legkedveltebbek közé tartozik. A szakközépiskolában az épületgépészet, a gépszerelés a vonzó, valamint szívesen jelentkeztek a gépjárművezető és karbantartó szakmára.

A társadalom és a gazdaság változása, fejlődése indította el újabb szakok karrierjét, ilyen például az informatika, amelyet harmadik éve oktatnak. Egy-két éve tanulnak itt azok az autószerelők, akik érettségivel is rendelkeznek majd. A Világbank is komoly anyagi segítséget nyújt, amennyiben ahhoz az iskola megteremti a feltételeket. Két komponensű a támogatás: az úgynevezett A komponens részeként még a tantervet is ez az iskola dolgozhatja ki a szellőző- és klímaberendezés-szerelő szakmára. A B komponens azt tartalmazza, hogy a gépészeket és az informatikusokat az érettségiig kell eljuttatni a 9–12. osztályokban.

– Az élet pedig egyre újabb kihívások elé állítja az intézményt – folytatja az igazgató. 2001-ben indítjuk az épületgépészeti mérnökasszisztens képzést. Ez már felsőfokú végzettségnek számít. Elsősorban az itt végzettekre számítunk, de természetesen az iskola kapui nyitva állnak a másutt végzettek előtt is. Egyébként a 2001-es esztendő további változásokat hoz majd iskolánkba, mivel a tervek szerint teljesen átalakítjuk a szakiskolai képzést. Piaci alapra kell helyeznünk az oktatást. Az egész folyamatnak az a lényege, hogy konvertálható tudással vértezzük fel a tanulókat.

Nagy valószínűséggel sikerrel veszi az újabb akadályt az intézmény. Évtizedek óta igen eredményesen szerepelnek diákjaik a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyeken. Sport és kulturális téren serlegek tucatjait hozták el.

Gazda Sándor igazgató a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett diplomát történelem-földrajz szakon 1980-ban. Az EXPRESS Utazási Irodánál rövid ideig dolgozott , majd a megyei kórház oktatási előadójaként, és 1983. szeptember elsején jött a Széchenyibe. Két évig kollégiumi nevelőként dolgozott, 1988-tól a levelező tagozatot vezette. 1992-től nevelési igazgatóhelyettes, egy éve pedig igazgató.

Felesége dr. Szabó Sarolta muzeológus. Két gyermekük született, Sándor a Krúdy-gimnáziumba jár, közgazdásznak készül, Kristóf harmadik osztályos a Móricz Zsigmond Általános Iskolában. Csekély szabad idejét a családjával tölti, színházba járnak, kirándulnak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése