Fodor János

Polgármester,

Nagykálló

szszb_04-184_fodor_janos.jpgMegyénk egyik legrégibb és legérdekesebb települése Nagykálló. Ennek a kisvárosnak nemcsak múltja, és jelene, jövője is van. Ismerik ezt a települést széles e hazában, sőt határainkon túl is. Kereken másfél évtizede Fodor János vezeti a települést. Közmegelégedésre. A tanácsi rendszerben Biri volt a társközség, így osztoznia kellett az ottaniak gondjaiban és örömeiben. 1989-ben ismét város lett a nagyközségből, s azóta városi polgármesterként végzi nehéz, de szép közéleti munkáját. Figyelmet érdemel, hogy a tizenöt év alatt négyszer szavaztak neki bizalmat az itt élő emberek. Legutóbb a sok versenytárs ellenére kétharmados szavazati többséget kapott…

Szép ez a város, de főleg a környéke. A városközponttól kőhajításnyira lévő Harangod a tiszta tavával, az akácot cipelő homokdombjaival, a földből ki-kibúvó ürgéivel, a fából művészien felépített tánccsűrrel vonzza a turistákat, a pihenni vágyókat. A belváros műemlékei, történelmet idéző építményei ugyancsak turistacsalogatók.

Ám ennek az írásnak az elején ne a régmúlttal, s a turizmussal foglalkozzunk, hanem azzal: mivel gyarapodott ez a település a röpke másfél évtized alatt. A teljesség igénye nélkül soroljuk, hogy harminchárommillió forintos költséggel környezetvédelmi beruházást hajtottak végre, bevezették a szervezett szemétszállítást, kiépült a korszerű szennyvízhálózat. Megépült a két tannyelvű gimnázium a kollégiummal együtt.

A polgármesternek meg kellett ezért harcolnia. Ugyanis három település akart magának ilyen iskolát. Jó ez az iskola a városnak és a megyének egyaránt. Volt olyan év, hogy kilencvennyolc településről jöttek ide tanulni a diákok. Két nyelven is tanultak, közben vitték, öregbítették Nagykálló jó hírét. Épült aztán általános iskola és óvoda. Telefonnal jól ellátott a település. Jelen írás megszületésének évében, ’95 végén befejezik a „telefonosítást”, ekkorra várhatóan minden igényt ki tudnak elégíteni. Az útviszonyok javultak, de az úthálózattal nem teljesen elégedett a polgármester. (Bizonyára a lakosság sem.) Ami a jövőt illeti: most épül az újabb tizenkét tantermes általános iskola, 1996-ban várható az átadása.

A közelmúltban, pontosabban 1995 őszén egy pályázaton 50 ezer Ecu-t kapott Nagykálló és környéke. Ebből a nemzetközi pénzből a volt bíróság épületében kezdte meg működését egy szolgáltató központ. Fodor János mint a Dél-Nyírségi Területi Fejlesztési Társulás elnöke nyilatkozott e témáról. Így: „A nagykállói Kállfo Jóléti Szolgálat Alapítvány a Dél-Nyírségi Fejlesztési Társulás (nyolc település önkormányzata) támogatásával, valamint a térségben működő egészségügyi és szociális intézmények, karitatív, civil szervezetek együttműködésével létre kívánt hozni nagykállói központtal egy Szociális Rehabilitációs Módszertani Tanácsadó és Szolgáltató Központot. Az intézmény egy hálózat központja, amely a térségben működik. E térség lakosságának huszonöt százaléka valamilyen fokon egészségkárosodott, fogyatékos. Az új humánintézmény ezeken a rászoruló embereken kíván segíteni.”

Vázlatosan jegyezzük fel az utókor számára ennek az aktív polgármesternek az életútját. Huszonegy évig banktisztviselőként dolgozott, ért a pénzügyekhez, és ennek hasznát veszi a polgármesteri székben is. A végzettségét illetően tanító, agrármérnök és közgazda. A felesége pedagógus. Az egyik fiuk a nyíregyházi főiskolán német-orosz szakos hallgató, köztársasági ösztöndíjas! A másik fiuk Németországban egy textilgyárban dolgozik, ő német lányt vett el feleségül.

Itt említjük Nagykálló német testvérvárosát, Metzingent. Egy magyar és német nyelven íródott prospektusban ez olvasható: „1992. október 3-án Metzingen és Nagykálló közt testvérvárosi szerződést írtak alá. Magyar részről Fodor János polgármester írta alá a szerződést. A barátság, az együttműködés jegyében egy fiatal metzingeni textilmérnök egy évre átvette a nagykállói könnyűipari üzem technikai vezetését.”

Külön kis bekezdésben hozzuk az utánunk jövők tudomására, hogy most két híres díszpolgára van a városnak: Kállay Kristóf és dr. Misky László.

Saját újságja is van a településnek, amely 1995 szeptemberében arról tudósított, hogy százéves az egykori megyeháza szép épületében lévő elme- és ideggyógyintézet, az egykori Magyar Királyi Országos Tébolyda.

A gondosan szerkesztett Nagykállói Útikalauz bemutatja fényképen az Ínségdombot, Simonyi óbester emléktábláját, a Korányi-emlékházat, a Rákóczi-tornyot, a művelődési központot, ahol Ratkó József költő is dolgozott.

Az egyik kép alatt pedig ez a szöveg olvasható: „Görömbei Péter református lelkész kertjében bemutatják Kodály Zoltánnak a Kállai kettőst.” (A híres táncot.) 1985 óta a zenei élet is része Nagykállónak. Annak a városnak, amelynek méltán van jó híre.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése