Bujdosó László

Polgármester,

Geszteréd

szszb_11-90_bujdoso_laszlo.jpgA Dél-Nyírség egyik szép kis települése Geszteréd, amelynek polgármestere már harmadik ciklus óta Bujdosó László. Az itt élő kétezer ember a rendszerváltozás óta eltel egy évtized alatt rájött arra, hogy a szűkebb környezet dolgaival és saját családjuk jólétének megteremtésével léphetnek előbbre. Mostanában az a tapasztalat, hogy a politikától elfordulnak. Nem tesz jót a közmegítélésnek az a sok visszás ügy, amelyet a tömegtájékoztatás jóvoltából naprakészen ismernek a helybeliek is.

Bujdosó László Geszteréden született 1947. március 3-án. Édesapja, Bujdosó Ferenc, a termelőszövetkezetben dolgozott, sajnos, már nem él. Édesanyja, lánykori nevén Molnár Magdolna, szintén a termelőszövetkezetben dolgozott. Ma már nyugdíjas. Három testvér osztozott a szülők szeretetén, Jolán Csepelen dolgozik, Katalin az Arany Szablya Szövetkezet Gyógyért raktárában tevékenykedik. A felesége, Kókán Anna, könyvtárosként, majd a közigazgatásban dolgozott. Évek hosszú során ápolták az idős, beteg szülőket.

A nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumban ezerkilencszázhatvanötben érettségizett Bujdosó László. Utána két év katonaság következett, és nevezetes napon, 1967. november 7-én alhadnagyként szerelt le. Minden bizonnyal meghatározó öt esztendő következett az életében, mert a balkányi OTP-fiókban dolgozott. Itt megismerkedett a pénzforgalommal, a hitelkihelyezés szabályaival, és egy sor más, fontos kérdéssel. Ennek a tudásnak polgármesterként óriási hasznát veszi, mert szinte egyedülálló az a jelenség a települések között, hogy Geszteréd hitelfelvétel nélkül oldja meg feladatait!

Ezerkilencszázhetvenkettőben a geszterédi Virágzó Föld Mezőgazdasági Szakszövetkezetben majd a különböző szövetkezetek egyesülése után ezerkilencszáznyolcvannyolcig ezen a szakterületen fejtette ki a tudását. 1989. január elsejétől áthívták a geszterédi községházára. Időközben 1990 februárjától megválasztották tanácselnöknek. Néhány hónap múlva, a rendszerváltozás első választásán pedig a helybeliek rá szavaztak mint polgármesterre. Azóta folyamatosan Bujdosó László kapja a legnagyobb bizalmat.

Ez nem a véletlen műve, hisz soha nem fejlődött annyit a község, mint az elmúlt években. Megvalósították a gázberuházást, a távközlést, új egészségügyi központot avattak gyógyszertárral együtt. Tavaly lett kész az iskolabővítés, utakat, járdákat építettek. Még a városokkal összehasonlítva is kiemelkedő az az eredmény, hogy valamennyi utat szilárd burkolat fedi.

Még a munkahelyteremtés ad folyamatos gondot és elfoglaltságot. Számos próbálkozás után úgy tűnik, hogy az Arany Szablya Szövetkezet egy olasz partnert hoz a faluba. Ugyancsak derűlátásra ad okot, hogy a debreceni székhelyű Fabó Kft. mezőgazdasági és gyümölcsfeldolgozó üzemet hűtőtárolóval együtt telepít ide. A helyben megtermelt almát, meggyet, szilvát, bodzát dolgoznák fel, és a magasabb feldolgozottsági fokú terménynek bizonyára jobb piacot találnának.

A szántóföldi termesztésben korábban meghatározó szerepet játszó dohány visszaesett. Helyette fólia alatt paprikát, paradicsomot, uborkát termesztenek a gazdák. A primőr áruknak igen nagy a kereslete a városi piacokon.

Bujdosó László már utalt rá, hogy a politika iránti érdeklődés lanyhult. Bár a választásokon az arra jogosultak hatvan–hetven százaléka vesz részt, és ez az átlaghoz képest magas arány. Ám mégis az a tapasztalat, hogy kevesebben mennek el az országgyűlési képviselői fogadóórákra. A polgármester által tartott közmeghallgatáson előfordult, hogy kétszázan is elmondták gondjaikat, problémáikat. Az utóbbi időben hatvan–hetven ember jelenik meg. Ez persze felfogható úgy is, hogy a helybeliek elégedettek a település fejlődésével, egyéni problémáikat pedig hivatali úton tudják orvosolni, s ezért nem szükséges egyenesen a polgármesterhez fordulniuk.

Ciklusonként egyre nehezebb a közélet irányítása – ez a véleménye a polgármesternek. Nagyon sokat nyom a latban, hogy kiket választanak meg a helyi képviselő-testületbe, s azon belül is ki kap bizalmat az alpolgármesteri teendők ellátására. Bujdosó László azt az alapelvet fogalmazta meg magának, hogy folyamatosan megfeleljen az elvárásoknak. Ez alatt egyaránt érti a kormányzat, a törvény szabta kereteket és lehetőségeket, valamint a falubelieknek a vele szemben támasztott elvárásainak is meg akar felelni.

Szabadidejében is meglehetősen sokat dolgozik Bujdosó László. Számtalanszor viszi haza a megoldást sürgető iratokat, sok a szakirodalom, a jogszabálygyűjtemény, amelyet akár órára készen kell ismernie. Sokféle rendezvényt szerveznek az önkormányzatok tisztségviselői számára, ezek közül a legfontosabbakon mindenképpen részt akar venni. Mint mondja, az információhiány lemaradást jelentene akár egy pályázatról, akár bármi másról.

A szellemi fáradságot fizikai munkával piheni ki, ezerkétszáz négyszögöles kertjében szőlőt, gyümölcsöt termeszt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése