Mező Sándor

Gépészmérnök, ügyvezető,

Balkány

szszb 24 nl Mező Sándor.jpgEgy balkányi kisiparos, kétkezi munkás a diplomás fiaival jól menő kft.-t hozott létre. Ez a családi vállalkozás szerte e hazában, sőt külföldön is jó hírnévre tett szert. Ennek a vasas üzemnek, a Mezőstahl Mérnöki Iroda Kft.-nek az ügyvezetője Mező Sándor. Az iroda, illetve az üzem Balkány szélén, a Geszteréd felé vezető úton található. Az egykor oly híres Balkányi Állami Gazdaság helyén, szép, csendes környezetben, akácfák, homokdombok közelében.

Mező Sándor modern, dinamikus fiatalember. Irodájának falán bekeretezett dokumentum tanúsítja, hogy ez a cég minőségi munkát végez. A minőségi tanúsítvány önmagáért beszél. Az iroda falán egy világtérkép és három hazai térkép függ. Ez is jelzi, hogy a kft.-nek szerteágazó kapcsolatai vannak. Exportálnak Romániába, az alapanyag egy részét több országból szerzik be.

Találkozásunk, beszélgetésünk idején, 2008 áprilisában a cég technológiai fejlesztésre komplex uniós pályázatot adott be. Ahogy az elnevezésből is kiderül, pályáztak technológiai fejlesztésre, építészeti beruházásra és a vállalati irányítási rendszer bevezetésére. Ha a pályázat nyer (nagy esély van rá, hiszen Balkány hátrányos helyzetű térségnek számít, és ezt a pályázatok elbírálásakor előnynek tekintik), az nem csak egyéni, illetve családi haszon lesz. Hanem társadalmi, sőt nemzetközi is. Ide jó helyre jön az uniós támogatás. A kisváros mellett a környékbeli települések is hasznát vehetik a támogatásnak, hiszen növekedhet a foglalkoztatottak száma, ami nem mellékes a munkanélküliséggel küszködő kisebb és nagyobb térségben.

Mit is készítenek, gyártanak az iroda közelében lévő csarnokokban, üzemekben? Az ügyvezető megfontoltan, ám lelkesen beszélt erről. Elmondta, hogy a fő profil az acélszerkezetek gyártása. A magyar mezőgazdaságnak ipari csarnokokat, raktárakat, trágyatárolókat (utóbbi uniós előírás) gyártanak. Építészeti termékeik is vannak, például lépcsőházi bejáratot, lépcsőházi ablakkereteket is készítenek.

Konkrét példákat is hallottunk. Lajosmizsén ásványvízüzemet építettek. Miskolcon üvegmegmunkáló üzemet hoztak létre. Jó tudni: nem csak a szerkezeti elemeket készítik el, a helyszíneken az összeszerelést, az építkezést is elvégzik.

A romániai üzlet jó úton halad és örömhír: a felmérések, előrejelzések szerint bővítésre, újabb megrendelésekre lehet számítani. Romániai példákat is mondott az ügyvezető. Hangsúlyozta, hogy a szomszédos országban ipari csarnokokat készítettek és készítenek. Tavaly például Besztercén és Aradon raktárcsarnokot építettek. 2008 tavaszán nagyváradi munkára készültek.

Úgynevezett egyéb tevékenységet is folytat a cég. Fémtömegcikkeket is gyárt. Ez pedig nemcsak a cégeknek, üzemeknek, hanem a lakosságnak is használ. A „kisebb megrendelőknek” például ajtók sarkalásához készítenek különböző cikkeket. Fontos, hogy célszerszámok készítése is a tevékenységi körükhöz tartozik. Vagyis maguknak állítják elő, amire a munkák során szükségük van. Tevékenységi körükhöz tartozik még a lemezmegmunkálás, lemezhengerlés is. Ez utóbbi technológia fejlesztésére is szól az áprilisban beadott pályázat.

A pályázat megnyerésétől, a szóban forgó fejlesztéstől függetlenül máris korszerű technika és technológia van a balkányi üzemrészekben. A személyi feltétel – mai szóhasználattal élve a humán erőforrás – is jó. Jól képzett szakmunkások, többszakmás munkások dolgoznak itt. A cég átlagos létszáma 50–60 fő. Sikeres pályázat, illetve fejlesztés esetén létszámbővítésre is sor kerülhet, a nagykállói munkaügyi kirendeltség közreműködésével majd átképzés is lehet.

A megrendelésektől függően is rugalmasnak kell lenni, a szakmunkásoknak néha váltásra, átállásra van szükségük. Már most is van a cégnél olyan munkás, akinek hegesztő és lakatos szakmája van. Nagy szükség van és lesz a minősített hegesztőkre. A cég dolgozói a munkásruhájukon büszkén viselik az M betűt.

Egy kis ipartörténet. Az idősebb, nyugdíjas Mező Sándor 1971-től a lakásán lakatos kisiparos volt, az akkori szlogen szerint a lakosság szolgálatában. A balkányiak és a környékbeliek örömére mesterien művelte a lakatos szakmát. 1991-ben a család betéti társaságot alapított. 1999-ben költöztek az állami gazdaság helyére. 2000-től kft.-ként működik a cég.

Mező Sándor Debrecenben az Ybl Miklós Építőipari és Műszaki Főiskolán építőgépész, majd épületgépész másoddiplomát szerzett. Az édesanyja nyugdíjas fodrász. A felesége németnyelv-tanár. Három gyermekük van: Csenge 13, Boglárka 11, Sándor (vagyis III. Sándor) nyolcéves. Az ügyvezető idősebb öccse, József gazdasági informatikus, ügyvezető társtulajdonos, neje gyógyszerész. A fiatalabb testvér, Gábor a műszaki egyetemen gépészmérnök lett, társtulajdonos, a felesége a kft.-ben pénzügyes. Ez a család jól edzi, formálja az acélt, az embereket és az üzleti életet…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése