Felföldi Andrásné

Gyógyszerész,

Balkány

szszb_16-32_felfoldi_andrasne.jpgA tulajdonát képező gyógyszertár nevéhez hűen vigyázza a hozzáfordulók testi-lelki egészségét Felföldi Andrásné, született Fazekas Gizella, akit Orosz Zsófia és Fazekas Pál gyermekeként 1940. október 5-én anyakönyveztek Kótaj községben. Testvérei, Béla és Magdolna, családjaikkal a jól végzett munka utáni pihenésüket töltik. Éva, fiatal kora ellenére követte a szülőket az égi magasságokba. Felföldi András, a férj, mára nyugdíjas gyümölcskertész. Gyermekeik közül az idősebb, Richárd kétgyerekes, családos, mezőgazdasági vállalkozó, Nyíregyházán él. A fiatalabb Róbert, szintén családos, szülész-nőgyógyászként él és dolgozik Nyíregyházán.

Felföldi Andrásné az érettségi vizsgáit a nyíregyházi, sokfelé ismert Kölcsey-gimnáziumban tette le 1959-ben. A jó tanulmányi eredmény sima utat biztosított a számára a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karára, ahol négy évvel később sikeresen szerzi meg diplomáját. Egy évi nyíregyházi munkálkodás után – házasságkötése révén – kerül Balkányba 1965-ben.

Ezt követően két év múlva már a gyógyszertár vezetőjeként dolgozik. Elmondása szerint a privatizáció azon része, ami őt érintette, minden gond nélkül zajlott le.

Visszaemlékezve a kezdeti időkre, mosolyogva említi, hogy a régi épület a mai polgármesteri hivatallal szemben állt. A gyógyszertár felszerelése és berendezése eléggé kezdetleges volt. A folyóvíz-ellátást egy falikút biztosította egészen 1969-ig. Az üzlet a mai helyére egy ingatlan-adásvétel folyamán került 1971-ben. A ma látható épületegyüttes kialakítását tisztán saját erőből már Gizike végezte és végeztette el.

Érdeklődő kérdéseinkre elmondja, hogy eleinte, a mezőgazdasági munka jellegéből eredő betegségekre keresték nála az orvosságot az emberek. Kevés beteg volt, kevés gyógyszer fogyott. Annak idején alig 800 terméket forgalmazott a patika. Napjainkra, a modernné, kimondottan jól felszereltté vált Őrangyal Gyógyszertárban 2500 – azaz a ma forgalmazott gyógyszerek majdnem mindegyikét tartalmazó – termékpaletta adja a választékot. Ebből is érezhető, hogy a mai gyógyszerrendelési szokások nem azonosak a több mint harminc évvel ezelőttiekkel.

Az orvosi létszám növekedése mellett mennyiségében és minőségében is változott a lassan várossá fejlődő Balkány lakosságának a gyógyszerek iránti igénye. Az 1997 óta forgalmazott homeopátiás készítmények a reklámok hatásának eredményeként napról napra egyre inkább közkedveltebbeké válnak. A vásárlók mind többen és többen vannak, és komolyan érdeklődnek, minek milyen a hatása ilyen és ilyen orvosi kezelés mellett. A gyógyszertárban mindenki számára hozzáférhetőek a Patika Magazin és a Baba Magazin aktuális számai, amikből bárki hasznos információkat szerezhet. A mai, rohanó világban már fel sem tűnő szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és az allergiás tünetek kezeléséhez szükséges, nagy hatóerejű szerek mind-mind megkaphatók az Őrangyal patikában, a hozzájuk járó – jó szívvel adott, ingyenes – szaktanácsadással együtt. Gizike kis meghatottsággal a hangjában emlékezik vissza arra, amikor kezdő gyógyszerész korában évi 8–10 esetben nyúlt csak a kábítószeres szekrényke kulcsáért. Ma ez a szám eléri az 50–60-at.

A változások okozta idegi-pszichés megbetegedések az elmúlt évtizedben igen sok embert irányítottak a gyógyszertárba. Sajnos nagyon sokan közülük mára már visszatérők lettek, hisz első kezeléseiket a nagykállói szakrendelésen kapták meg. A modern készítmények ellenére egyre betegebbeknek érzik magukat. Felföldi Andrásné a hozzá fordulók le és felmenőinek legtöbbjét személyesen ismeri, így esetenként az orvos által meghatározott terápiát más, hatékony gyógymóddal is ki tudja egészíteni.

A gyógyszertár vezető-tulajdonosa kérdéseinkre válaszolva említi meg, hogy a hűvös kamrát, a szárító szekrényt a szigorú előírásoknak megfelelően saját maga vásárolta, azért, hogy mindenben eleget tegyen a gyógyszertár működtetését szabályozó előírásoknak. A közel húsz éve együtt dolgozó munkatársai és ő, ha szükséges, a készítményeket saját kezűleg állítják elő. A legfrissebb szakmai hírek és információk megszerzését két számítógép is segíti.

Gizike őszintén beszél arról, amit csinál. Bevallottan szereti a gyógyszerészetet. Ma is hálával gondol azokra a szegedi tanársegédekre, akik egykoron őt is „betoborozták” az egyetemre. Az eltelt évtizedek alatt négy generáció bajait orvosolta, tíz gyógyszerészt és húsz gyógyszertári szakasszisztenst nevelt ki. A tevékenységét az emberek személyes megbecsülésén kívül két Kiváló Gyógyszerész kitüntetés is fémjelzi. Szeretné bővíteni az Őrangyal Gyógyszertárat, szeretné minél többször látni az unokáit. Mindezek mellett még sokat szeretne kertészkedni, munkálkodni mindenki boldogulására. Elégedett az életével, hisz jók a gyermekei, olyanok, amilyenekké nevelte őket.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése