Karóczkai Istvánné

Jegyző,

Balkány

szszb 25 ia Karóczkai Istvánnékicsi.jpgÉrkezésem fogadtatásáról Szent István intelmei jutnak eszembe: „Szeretett fiam, jövendő utódaim reménye, kérlek, hogy a jóságot mindenkor és mindenben szem előtt tartva ne csak családodhoz, rokonságodhoz, főembereidhez, a gazdagokhoz, a szomszédaidhoz és országod lakosaihoz légy jóságos, hanem az idegenekhez is, és mindenkihez, aki hozzád érkezik”. Ezt a századokon átszivárgott hagyatékot érzem, mikor Balkány jegyzőnőjével, Karóczkai Istvánnéval hivatalában beszélgetek.

Barátságos, meleg, barna, biztató te­kintetétől fesztelenül és otthonosan ér­zem magam. Elmondja, hogy hivatását nem tisztségnek, hanem szolgálatnak tekinti. Ügyfélfogadási rendjébe hajlékonyságot és rugalmasságot enged, hivatalán kívül is szabad őt megszólítani, de a kontaktus felvételében sem restelkedik: mindig ad alkalmat a hozzá fordulóknak, hogy gondolataikat megoszthassák, vagy keresi a lehetséges kapcsolódási pontokat. Az intézmények és egyházak vezetőivel való kapcsolattartásban is jelentős részt vállal. Szolgálat ez valóban, a szülőföld szolgálata, a szülőhely szeretete, a lélek szerint, melyet a kölcsönösség bölcsője ringat, hiszen szeretik őt is az emberek, a munkatársak. Leánykori nevén Tóth Erika, Balkány szülötte ő. 1958. szeptember 7-én jött e világra, szülei nagy örömére és vigasztalására is. Korán, már ötévesen vigasztalnia kellett édesapját, aki mezőőr volt, édesanyját, Má­té Máriát, akik 19 éves bátyjának hirtelen halála miatt szomorúságba estek. Mégis gazdag gyermekkorra emlékezhet. Arra a sajátságos hangulatra, amit édesanyja otthona jelentett.

A balkányi gyermekkor és általános iskola után 1972–76-ig a nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban tanult és érettségizett. Államigazgatási foglalkozása is ebben az évben kezdődik a Nagykállói Járási Hivatalnál, itt volt tanácsi gyakornok 1978. júniusig. A továbblépéshez, a fejlődéshez szükség volt az Államigazgatási Főiskola elvégzése, mely időszak alatt nemcsak szakmai diplomát szerzett, hanem az élet nagy eseményein is próbatételre került: 20 évesen, esküvője előtt egy hónappal elvesztette édesapját, aki 61 évet élt. Az élet azonban megy tovább, folytatni akarja útját. Erika elfogadta a szerelmet, meglátta az egészséges, erős életet, és pompás, gyönyörű asszony lett belőle, kinyílt rózsa, melyre ráhullt a harmat, két gyermek, Enikő és Csaba édesanyja lett. Igazi család lettek.

Férjével szakmailag is erősítették egymást. Ő a nagykállói járásban adóügyi főelőadóként kezdett. Az egészségügyi központnál gazdasági vezető, a polgármesteri hivatalnál településfejlesztési főelőadó volt.

2008. március 17-én bekövetkezett halálával azonban szembe kellett néznie Erikának és a családnak.

Az erős és biztos alapok azonban mindkét gyermekük életét mederben tartják. Enikő angol–történelem szakos tanári végzettséggel Nyíregyházán a Sky-Travel utazási iroda dolgozója, aki egy unokával, a ma kétéves Szegedi Zsomborral örvendeztette meg. Férje, Szegedi Tibor, földmérő.

Másik gyermeke, Csaba még családalapítás előtt áll, munkája azonban ehhez biztos anyagi hátteret jelent, hiszen a Gazdálkodási Főiskola elvégzésével a CBA Expo-csemege üzletlánc vezető helyettese.

Karrier és család. Ez a mai asszonyok, a mai családok nagy feladata. Ennek a két elemnek a helyes arányát, a helyes mértékét megtalálni, eltalálni. Karóczkai Istvánnénak családi élete gondozása, gyermekeinek nevelése, iskoláztatása közben nem szűnt igyekezete önmaga fejlesztéséért.

1986-ban igazgatásszervezői diplomát szerzett, és a Balkányi Nagyközségi Tanácsnál szabálysértési főelőadóként 1990-ig tevékenykedik. 1990-től  ’96-ig a Művelődési és Ifjúsági Csoport vezetője. 1996 májusától részfoglalkozású jegyző Nyírgelsén, mellyel párhuzamosan aljegyző Szakolyban 1998-ig.

1998-tól főállású jegyzője Nyír­gelsének 2008. június 15-ig, de Balkány közéletétől ez idő alatt sem szakadt el, mert 1998–2002-ig helyi képviselőként munkálkodott az időközben várossá minősült településen. 2008. június 15-től Balkány város főállású jegyzője. Pálosi László polgármester hazahívta, hazahívták a tekintetek, hazahívta minden: bizalom, emlék, szeretet, fű, fa, lomb, virág… és nyolcvannyolc éves édesanyja biztató szavai:  „Erő, egészség legyen, a többit az Isten megadja”.

Az Istennel való kapcsolatáról vallja Erika, hogy a nyugodt, békés élethez el kell fogadni az Isten rendeléseit, és ebben a mély meggyőződésében Szent István királyunk további intelmei is megerősítik: „Azután meg légy lélekben erős, hogy jó sorsod ne tegyen túlzottan elbizakodottá, a balszerencse pedig ne sújtson a porba!”

Karóczkai Istvánné, Erika bízik abban, hogy szolgálatával hozzájárul szülővárosának megtartó erejéhez, és minél több fiatal számára itt lesz a világ közepe. Ennek megvalósulásáért Ady szavait idézi: …„nem kívánom senkitől, hogy csodás, nagy dolgokat tegyen, de joggal elvárom mindenkitől, hogy mindig ember legyen!”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése