Farkas Zsolt

Vezető menedzser,

Balkány

szszb_02-58_farkas_zsolt.jpgA választékos eleganciával öltözött fiatalember a ma tipikus menedzsere. Sötét ruha, fekete cipő, az ing, nyakkendő, zokni árnyalata is passzol. Akár fogadásra is indulhatna, ő azonban ügyfélhez megy. Mint mondja, az üzleti világban a másik megbecsülése, tisztelete nemcsak a stílusban, hanem a megjelenésben is tükröződik.

Hosszú utat tett meg a miskolci Farkas Zsolt, amíg a gépjavító üzemmérnökből egy osztrák pénzügyi tanácsadó cég vezető menedzsere lett. De a mai harmincas generáció tagjai már a saját bőrükön érezhetik a rendszerváltozást. Akik nem tudtak az újfajta szemléletmóddal megbarátkozni, az elvesztett munkahelyet, a biztos jövedelmet pótolni, azokat hátára kapta a forgószél. Akik viszont nem estek kétségbe a kényszerű állás- és életmódváltás miatt, tág horizont nyílt előttük. Közéjük tartozik Farkas Zsolt is.

Miskolcon született 1958. január 25-én. Édesapja Farkas Vince, a Borsodi Élelmiszer-kereskedelmi Vállalat osztályvezetőjeként vonult nyugdíjba. Édesanyja Kiss Emma, a hernádnémeti iskola élelmezésvezetője. Bátyja, Béla rendőr százados a miskolci tiszthelyettesi kiképző iskolán. Zsolt az általánost Hernádnémetiben, a középiskolát a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban járta ki. 1976-ban érettségizett, majd egy év katonaságra hívták be, mint előfelvételis egyetemistát Kalocsára. Elit alakulatnál szolgált.

Az angyalbőr levetése után végre azzal foglalkozhatott, amit apró gyerekkorától imádott. A műszaki kérdések, a forgó, mozgó alkatrészek mindig is vonzották, érdekelték. Ezért jelentkezett a miskolci egyetem gépészmérnöki karára. Másfél év után azonban a nyíregyházi mezőgazdasági főiskolán folytatta tanulmányait, s végül gépjavító üzemmérnökként vehette át diplomáját 1982-ben.

− Belevetettem magam a munka sűrűjébe. Barátaimmal olyan munkahelyet kerestünk, ahol mindhárman kapunk állást. A Balkányi Állami Gazdaság fogadott bennünket. Én a takarmánykeverő üzemvezetője lettem, rögtön az indulásnál − idézi fel a kezdetet Farkas Zsolt.

Az állattenyésztéssel komolyan foglalkozó gazdaságban a takarmánykeverő is fontos volt, de legalább ilyen lényeges az energiafelhasználás. A nyolcvanas évek közepén már jobban kellett figyelni a költségek alakulására. Ezért Zsolt elvégezte a felsőfokú energetikusi tanfolyamot és utána a gazdaság energetikusa lett két évig. A változtatás szükségszerűsége egyre nyilvánvalóbbá vált, felajánlották neki: a takarmánykeverőt kft. formában működtesse. A privatizálás azonban darabjaira szedte szét a közös gazdaságot és 1994 januárjában Zsoltnak is felmondtak.

Tizenkét év szakmai gyakorlattal, és élénk műszaki érdeklődéssel mit tehet a fiatal, ha elveszti a biztos állást? Sok mindent. Zsolt másodállásban néhány éve kapcsolatban állt egy osztrák pénzügyi tanácsadó céggel, s úgy döntött: vállalkozóként főállásban folytatja ezt a tevékenységet. Nem egészen egy év alatt egy csoportot bízott az ambiciózus fiatalemberre a cég, a teljesítmény alapján vezető menedzserré küzdötte fel magát. Biztosításközvetítés és marketing-tanácsadás a cég profilja.

− Évtizedek szemléletét kell megváltoztatnunk, hiszen eddig a hazai piacon a biztosításra fordított kiadás kútba dobott pénznek számított, ha nem történt semmi. Érthető, hogy az emberek szeretnék az így befektetett pénzüket tőkeként működtetni. Legyen meg a biztonság, de anyagilag se járjanak rosszul. Az eddigi gyakorlat szerint a biztosítási formákat tukmálták rá az ügyfélre, a mai felfogás szerint az állampolgár igényeinek megfelelő biztosítási, befektetési formát keressük meg és azt közvetítjük számára a cégünkkel kapcsolatban álló biztosítók ajánlatai közül. A segítés szándéka vezet bennünket, mert az elégedett ügyfél a legfontosabb a számunkra.

Zsolt annak örül, ha a személyes siker a szűkebb környezet elismerésével párosul. Tervei közt szerepel a menedzserdoktori diploma megszerzése. Eddigi munkáját aranytollal ismeri el a cég.

A felesége röntgen és műtős szakasszisztens a megyei kórházban, Réka lánya 9, Ákos 6 éves. A család akkor elégedett, ha kirándulnak a természetbe, imádják az erdőt, a hegyet, a vizet. A szabad idő egy részében almát termeszt a barátaival, mert úgy érzi: fogadott hazája, Szabolcs az itt megszokott életformát, nevezetesen a gazdálkodást is elvárja tőle.

A közügyek iránt nemcsak érdeklődik, hanem Balkányban a helyi és a környékbeli vállalkozókkal többször szervezett majálist gyermek- és felnőtt programokkal, kerékpárversenyt az iskolásoknak. Mint mondja: ő már a szabolcsi homokdombok közt tudja elképzelni a családja boldogulását. A lehetőség itt is megvan, de a gondjaira bízott emberek iránti felelőssége talán nagyobb, mint másutt lenne. Az otthon biztonságát ez adja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése