Busák Jánosné

Ügyvezető igazgató,

Nagykálló

szszb_15-128_busak_janosne.jpgA lakosság körében ismert és elismert cég a Teszovál Kft. A helybeliek jól tudják, hogy kommunális gondjaikkal ehhez a társasághoz fordulhatnak. Busák Jánosné, született Kiss Mária ügyvezető igazgatóval lapozzuk fel a cégtörténelem lapjait. Néhány éve meghatározó szerepet játszik Nagykálló életében a dinamikusan fejlődő Teszovál Kft.

Busákné 1949. április 6-án született Nagykállóban. Édesanyja, lánykori nevén Puskás Anna, a helyi ÁFÉSZ-nél dolgozott, ugyanabban az italboltban, ahol édesapja, Kiss László vezette a kocsmát. Sajnos már egyik szülő sincs velük. Négy testvér osztozott a szülők szeretetén. Marika a legidősebb, Katalin húga családtámogatási osztályvezető-helyettes, Anna az állatparkban főkönyvelő, László öccse vállalkozó. Férje, Busák János a nagykállói Vasipari Kft. helyettes vezetője. Két gyermekük született: Tamás harmincegy éves, ő vezeti a szarvasmarha telepet a Nyírbest-team Kft.-nél. Neje Morvai Margit, kisfiuk, Tamás másfél éves. Ildikó lányuk Berettyóújfalun, a szakközépiskolában tanít közgazdaságtant. Már családos, férje Mihucz Sándor, két kisfiuk közül Márton hét-, László ötéves.

A nagykállói Budai Nagy Antal Szakközépiskolában érettségizett 1967-ben, majd 1968-ban férjhez ment Marika. A tanulást egy percre sem hagyta abba, előbb a Széchenyi István Közgazdasági Technikum kiegészítőjét végezte, majd a 3 éves mérlegképes tanfolyamon szerzett oklevelet. Rövid ideig dolgozott a Bőrdíszmű Kft.-nél, majd 1973-tól a nagykállói Zöld Mező Termelőszövetkezetben előbb a könyvelői, majd a belső ellenőri feladatokat látja el. Szakmai hozzáértésére felfigyelt a Nyírség Termelőszövetkezet is, áthívták üzemgazdásznak. 1990-ben egyéni vállalkozó lett és a több évtizedes alkalmazotti lét után megismerhette a vállalkozói világot is. 1993-ban az Óbester Szövetkezet főkönyvelője lett, majd 2000 júliusától a Teszovál Kft.-nél kamatoztatja tudását. 2002 decemberében nevezték ki ügyvezető igazgatónak

A településtisztaság minden formájával foglalkozik a cég. A lakossági szemétszállítás, a szeméttelep üzemeltetése, a szennyvízszippantás, a szennyvíztelep üzemeltetése, a lakossági közműves vízellátás biztosítása, a strandfürdő üzemeltetése, a temető rendezése – beleértve a temetkezési szolgáltatásokat és a kegyeleti cikkek árusítását is – mellett az építőipari tevékenység jelenti a fő profilt. Közbeszerzési pályázatokon nyernek el komoly megbízatásokat. Stratégiai partnerük és fő megrendelőjük a helyi önkormányzat és ez azért sem véletlen, mert ez a cég korábban költségvetési üzemként működött. Természetes dolog, hogy Nagykállóban az intézmények, kórházak, iskolák óvodák felújítását és egyre gyakrabban az építését is rájuk bízzák. Nem páholyhelyzetből kapják a megrendeléseket, hanem szoros és komoly versenytárgyaláson kell megmérkőzniük a konkurens cégekkel.

Látványos épületekkel gazdagodott Nagykálló a Teszovál munkásainak keze nyomán. 2002 tavaszán elnyerték a Budai Nagy Antal Szakközépiskola új szárnyának építésére kiírt pályázatot és már abban az évben a tanévkezdésre át is adták a 65 millió forintos beruházást. Több év üzleti nyugalmát segíti elő, hogy a pszichiátriai szakkórház három lépcsőben történő átalakítását szintén a Teszovál végezheti el.

Az első lépcső munkálatai már el is kezdődtek, ez huszonkétmillió forintos árbevételt jelent a cégnek. Büszkék a korábbi épületekre is, hisz a városi sportcsarnokot, a Szilágyi István Általános Iskolát, a Makovecz Imre stílusában felújított Szivárvány Óvoda szintén a Teszovál szakembereinek keze munkáját dicsérik.

Már folyamatban van az ISO minőségbiztosítási rendszer kiépítése. Fontos feladatnak tartják a földutak szilárd burkolattal történő ellátását. Ha a jövőben is folytatják a pénzügyi és a gazdálkodási életben történő előrelépést, az önkormányzati megrendelésekre valószínűleg számíthatnak. Ám parancsoló szükséglet, hogy kínálati paraméterben jobbak legyenek a többieknél és a közbeszerzési pályázatokon így tudnak sikerrel szerepelni. Mint arról Busákné Marika örömmel beszél, az a lényeg, hogy a lakosság tudja minden olyan problémával, amely a közművekkel kapcsolatos, a TeszoválKft.-hez fordulhatnak.

Ennek a bizalomnak igyekszik megfelelni a kft. Az állományi létszámban hetvenegy dolgozó szerepel, a szezonban – amely áprilistól októberig tart – százan keresik a kenyerüket a társaságnál. Busák Jánosné szakmai tapasztalata adja az alapot ahhoz, hogy a Teszovál Kft.-nél rendezetten, rendszerezetten menjenek a dolgok. Megrendelésből pedig bőven jut egy prosperáló cégnek, mivel szolgáltatásaik a helybeliek életének mindennapjaihoz kötődnek.

Szabadidejében a családjával, különösen az unokáival szeret foglalkozni Marika. Noha gyermekei Nagykállóban és Berettyóújfalun élnek, igyekszik minél több időt tölteni unokái társaságában.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése