Cseh Árpádné

Vezető óvónő, főtanácsos,

Nagykálló

szszb 24 tk Cseh Árpádné.jpgGenerációk nőttek fel a keze alatt, ám a hitvallását nem koptatta az idő: Cseh Árpádné, Zsóka, a Nagykállói Egyesített Óvoda és Bölcsőde vezetője ma is azzal az örömteli várakozással szemléli az intézménybe érkező kicsiket, mint amikor először állt a csoport elé. Meggyőződéssel vallja, hogy a gyermek lelkéhez több csatornán nyílik meg az út, de legfontosabb a szeretet. Olyan bizalmat szükséges kialakítani, hogy biztonságban érezze magát az óvodás, és akkor ki tudja teljesíteni a személyiségét. A bizalmi légkör lehetőséget teremt az elfogadásra, hisz életkoruknál fogva a 3–7 évesek még igen érzékenyen és szélsőségesen közelednek a környezetükhöz: vagy teljesen elfogadóak, vagy elutasítóak. Az óvodapedagógus arra törekszik, hogy a családdal együtt nevelje a gyereket. Az óvodai nevelés lényege mit sem változott, hisz a gyermeki lélek rezdüléseire figyelve formálják a személyiséget, hogy a mindinkább önállóvá váló csemete alkalmas legyen a még nagyobb megméretésre, az iskolai kihívásokra is. Mintegy leképezi magának a társadalmat, és az óvodában rögzült értékek végigkísérik őt egész életében. Ezért emeli ki Csehné Zsóka az óvodapedagógus felelősségét.

Egyéni tudását igyekezett a közösség javára fordítani. Vezetői és munkatársai felismerték benne a hozzáértő, elkötelezett szakembert, ezért mind izgalmasabb feladatokkal, és ehhez tartozóan magasabb beosztásokkal számítottak rá. Nagykállóban 1980 óta dolgozik, előbb beosztott óvónő, majd sok éven át helyettesként tette a dolgát. 1992. szeptember 1-jétől vezető óvónő. Megélt néhány koncepcióváltást, intézmény-összevonást, de mindig azon fáradozott, hogy soha ne tévesszék szem elől a legfontosabb célt: a gyermekek fejlesztését, nevelését, személyiségük alakítását.

Az egyik nagy horderejű összevonás a Nagykállói Egyesített Óvoda létrehozása volt. Több óvoda, eltérő fejlesztőpedagógusi elképzelések, más társadalmi, szociális körből érkező gyermekek és azok szüleinek egyaránt jól működő, igényeiknek és elvárásaiknak megfelelő intézményt kialakítani. Tették ezt elkötelezetten az értékek iránt, tudatosan, és az anyagiakat is úgy csoportosították – beleértve a szülői szponzori és a Nagykállói Napsugár Alapítvány támogatását is –, hogy a társadalmi elvárásoknak megfeleljenek. Ehhez kapcsolódik a Brunszvik Teréz Tagóvoda épületének újraálmodása a Szabadságharcos úton. A fa ezerirányú felhasználásával, emberbarát megjelenésével, a tudatos környezet megtervezésével és megvalósításával, európai mércével mérve is maradandót alkottak. Az Ekler Dezső és a Makona Kft. nevével fémjelzett Szivárvány Tagóvoda egyedi színfoltja Nagykállónak. A Hírmondó, a megyei önkormányzat Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézetének a lapja egész oldalon, színes képekben mutatja be az új ruhát öltött intézményt. Itt olvasható, hogy a Brunszvik Teréz és a Szivárvány Tagóvoda egyesítése már 1997-ben megtörtént, két évvel később pedig már a kötelezővé tett helyi program kidolgozását is közösen oldották meg, Több egyeztetés, alkotói vita eredményeként megfogalmazták pedagógiai szemléletüket: „Minden gyermek érték”. A program során a gyermekek tevékenykedtetésére építenek, az egyéni fejlődési ütemet és az életkori sajátosságokat figyelembe véve.

A következő összevonás már a bölcsődét is az egyesített óvodába integrálta. Az Ady Endre utcai bölcsődében két csoport, a Petőfi utcai Szivárvány Tagóvodában öt, a Brunszvik Teréz Tagóvodában hét csoport működik. Kiválóan képzett óvodapedagógusok nevelik a gyermekeket. A Nagykállói Pedagógiai Szakszolgálattal 2007. szeptember 1-jétől vesznek részt az óvodások fejlesztésében. Hangsúlyt helyeznek az egészséges életmódra, a hagyományápolásra, a programjaikra meghívják a szülőket, a családokat is. Csehné Zsóka örömmel emlékszik a családi délutánokra, nyílt napokra, ünnepélyekre, amelyek előmozdították a szülők közösséggé kovácsolódását is. Az a cél, hogy a szülők is találják meg az örömet a gyermekükben, és érzékeljék, hogy az óvoda kiemelkedőt alkot a nevelésben és az ismeretszerzésben. Nem véletlenül ismerte el az óvoda tevékenységét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közoktatási Közalapítvány kuratóriuma, és 2006-ban az Oktatás-Nevelés Eredményességéért Díjat adták át az intézménynek a minőségi munkáért.

Amit és ahogy csinálnak, másnak is célszerű alkalmazni. Ebben az értelemben bázisintézményként működik a nagykállói, és 22 óvoda tartozik ide. Csehné szerint ez a feladat szép megbízatás, felelősség és megtiszteltetés is egyben. Nyitottak a változásokra, naprakész ismeretekkel kell rendelkezniük, és mindezt magas színvonalon átadni a környékbeli óvodáknak.

Zsóka két felnőtt gyermeke, Árpád és Erzsébet nyelvtanárok, már családot alapítottak. Ők és férje teszik teljessé az életét.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése