Káplár Jánosné

Vezető óvónő,

Szakoly

szszb_15-174_kaplar_janosne.jpgElképzelhetetlennek tűnt negyedszázaddal ezelőtt, hogy az óvónő készüljön a napi foglalkozásokra. Akkoriban csupán gyermekmegőrzést vártak az intézménytől a szülők, ma pedig egyre nagyobb igényeket támasztanak az óvodával szemben. Már meg sem lepődnek az óvodapedagógusok, ha a gyerekek a Naprendszerről, a számítógépről vagy a mobiltelefonról kérdezik őket. Káplár Jánosné, született Kerecsen Mária, a szakolyi óvoda vezetője arról beszél, hogy gyakran előveszik a lexikonokat, az útikönyveket, hogy válaszolni tudjanak az érdeklődő kérdésekre.

Mindig is ezt a pályát tartotta érdekesnek, izgalmasnak és vonzónak. Ma, három évtized óvónői múlttal a háta mögött még mindig naponta érzi a felfedezés örömét, a gyermekek szeretetét, és ennek a sajátos mikrovilágnak az izgalmát.

Szakolyban született 1951. október 3-án. Édesanyja, Kovács Borbála, ma is él, 75 éves. Az öregek napközi otthonában gondozónőként dolgozott. Édesapja, néhai Kerecsen Miklós, hivatalsegédként kereste a kenyerüket. Két testvére van: Miklós lakatos, József ápoló a rehabilitációs intézetben, közben szociális munkásnak tanul az egészségügyi főiskolán. Férje, Káplár János gépkocsivezető. Gyermekeik közül Edit már férjhez ment, férje Barnucz Gábor, ápoló a nyíregyházi kórházban. Két kisfiuk született, Gábor hét, Bence ötéves. Babett lányuk aljegyző a szakolyi polgármesteri hivatalban. Fiuk, Dávid János, tizenhét éves, karosszérialakatosnak tanul Nyíregyházán. A kamaszodó fiú nagyon szereti a mezőgazdaságot, az állatokat, és örömmel dolgozik.

A nagykállói Korányi-gimnáziumban 1970-ben érettségizett, majd a hajdúböszörményi óvónőképzőben szerzett diplomát levelezőn. 1978 óta kötődik élete a szakolyi óvodához. Előbb beosztott óvónő, majd 1997-ben nevezték ki vezető óvónőnek.

Káplárné örömmel magyarázza, hogy a soproni óvodai programot adaptálták, amelynek az a lényege: az óvodai nevelést játékkal, mesével oldják meg. Nyírbátorban ezzel a programmal a Harcsa Ferencné által vezetett óvodában már szép sikereket értek el. A szakolyiak gyakran vendégeskedtek Nyírbátorban, amíg tanulták a program alkalmazását. Ma pedig a nyolc óvodapedagógus egyhangúan állítja: ez a program a gyerekek életkori sajátosságához igazodik. A 3–7 évesek ugyanis a cselekedtető játékkal és a fantáziát megmozgató mesével hamarabb és eredményesebben bevésik a természeti és társadalmi környezet jelenségeit és eseményeit.

Régebben Szakolyban is kísérleteztek a vegyes csoportok működtetésével, de arra a következtetésre jutottak, hogy az iskola előkészítés eredményesebb, ha azonos életkorú gyerekekből homogén csoportokat szerveznek. A helyi önkormányzat is kérte ezt a döntést, és többször megállapították, mind a hatékony iskola előkészítés terén, mind a játék, a tanulás, a biztonság terén ügyesebbek, okosabbak lesznek az óvodások.

A régi típusú épületben négy hatalmas csoportszobát rendeztek be. A falakon mesefigurák, az óvónők és a gyermekek alkotásai, a játékok dobozokba rendezve a polcokon várják kis gazdáikat. A vízkeresztig megőrzött nagy méretű karácsonyfától kezdve az óvoda szinte minden zugát az ügyes kezű óvodapedagógusok által készített díszek varázsolják hangulatossá. Sok pénzt takarítanak meg azzal, hogy helyben készítik a szemléltető tárgyak zömét. Egyelőre nem tagjai egyetlen óvodaszövetségnek sem, de már keresik a kapcsolatot a Nyírségi Óvodaszövetséghez.

Káplárné aláhúzza, hogy az óvodapedagógusok kitekintését, és szakmai képzését jelentősen segíthetné ez a kötődés. Szinte lehetetlen napra készen ismerni a rájuk vonatkozó jogszabályokat és rendeleteket, éppen ezért komoly reményeket fűznek a majdani szövetségi tagsághoz. Csatlakoztak a Comenius-programhoz, az egyik továbbképzésen Tamás Csabáné vezető helyettessel együtt részt vett Káplárné is. Az újdonságokról a kollégák is értesülnek, ha átnézik a Comenius Híradót a vezetői szoba falán.

A szülők egyre komolyabb igényeket fogalmaznak meg az óvodával szemben. Az ő kérésük alapján szervezték meg és indították el a népitánc-foglalkozást, a mini színjátszó kört, a majorettcsoportot, és a kézimunka foglalkozást. Az óvoda szolgáltató szerepet tölt be. Ennek jele, hogy a szülők nemcsak kérnek, hanem tevékenyen részt vesznek az óvodai programok megvalósításában.

Káplárné meggyőződése szerint az óvónők és a szülők igen jó kapcsolat alapján számíthatnak egymásra. Így a 126 gyerek ellátása mind a technikai, mind a tartalmi feltételeket illetően ideálisnak mondható. Szakolyból minden jelentkezőt felvesznek az óvodába, bár az utóbbi években csökken a gyereklétszám. A négy csoportban nyolc óvónő foglalkozik a kicsikkel. Az óvodai nevelési program keretében pótolják a szülők leterheltségéből fakadó, általában a családra háruló kötelezettségeket, például a mesemondást. Káplárné szabadidejében olvas, a fiával és az unokáival foglalkozik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése