Járási Edit

Óvodavezető,

Balkány

szszb_16-34_jarasi_edit.jpgA megkapóan szép nevű balkányi óvodát az intézményhez illő lendületű és felkészültségű fiatalasszony, a mindössze harmincöt éves Járási Edit vezeti 1992 óta. Az első megmérettetés után, 1997-ben kiírt pályázaton már tízéves időtartamra kapott bizalmat a helyi önkormányzattól.

Járási Edit Nagykállóban, a Budai Nagy Antal Óvónőképző Szakközépiskolában tett érettségi vizsgát 1986-ban. Pályája következő állomását a hajdúböszörményi Óvóképző Főiskola jelentette, ahol 1991-ben szerezte meg első diplomáját, miközben már dolgozott a balkányi óvodában. A mind szélesebb szakmai tudás iránti vágya, vezetői munkája hatékonyabbá tételének igénye vitte az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolára, hogy ott tanügy-igazgatási szakértő szakon második oklevelét kapja meg 1999-ben. Ezt követően közoktatási szakértőként felvették az Országos Szakértői Névjegyzékbe.

Minden mondatából, mozdulatából sugárzik a hivatás, a gyerekek önzetlen szeretete. Intézményükben a szakmai munka színvonala megfelel az „intézményhasználók” és a fenntartó által támasztott követelményeknek. A mindig megújulni tudás képessége, az új iránti nyitottság, alkotókedv, a pedagógiai igényesség, az óvónők elhivatottsága az, ami a nehezebb időszakokban is lehetővé tette, hogy e színvonal töretlen maradjon. A folyamatos továbbhaladásuk igénye a „Magad légy olyan, amilyenné gyermekedet tenni akarod!” Eötvös-gondolatból gyökerezik.

A balkányi „Barackvirág”, a hozzá tartozó négy tagóvodában közel 270 gyermek neveléséről-oktatásáról gondoskodik. A 21 fős nevelőtestület munkáját 16 technikai munkatárs segíti. Az óvoda megítélése jó, ezt igazolja, hogy többen kívánják igénybe venni, mint ahány gyermeket el tudnak helyezni, így férőhely hiányában minden évben 20–25 gyermek felvételi kérelmét kell elutasítaniuk.

Az óvodavezető az általa vezetett intézmény nevelési programjáról azt mondja, hogy azt az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja és a helyi sajátosságok együttes figyelembevételével dolgozta ki a nevelőtestület. A program alapmotívuma: „Mi a jó a gyermeknek?”. Ennek megfelelően a családi nevelést kiegészítve az eltérő szociális környezetből érkező 3–6–7 éves gyermekek sokoldalú, harmonikus fejlődésének, személyiségük kibontakoztatásának elősegítését, egyéni fejlettségüknek megfelelő és differenciált nevelését, a gyermeki önállóság fejlesztését, a gyermekek testi, lelki szükségleteinek kielégítését igyekeznek legjobb tudásuk szerint megvalósítani, olyan életmódszervezéssel, amelynek alapja a négy évszak körforgása.

Az óvoda nevelőtestülete érezhetően kiemelt figyelemmel foglalkozik a rábízott fénylő szemű gyermekekkel, hogy azok ne menjenek el a mindennapok szépségei, az élet apró örömei mellett, az óvónők próbálják megteremteni azt a „varázslatot”, amelytől az óvoda a gyermekek önfeledt, boldog gyermekkorának szerves része, ahol egyszerűen a gyermekek jól érzik magukat.

Járási Edit napjainkban az ECDL vizsgáira, az Európai Számítógép-használói Jogosítvány megszerzésére készül, emellett az angol nyelv szépségeivel és nehézségeivel ismerkedik. Balkány Nagyközség képviselő-testületében mint az oktatási, művelődési és sportbizottság elnöke dolgozik. Működési területe az egész településre kiterjed. Elmondása szerint a hozzá fordulók a legváltozatosabb ügyekben keresik meg saját szakterülete mellett. Nyílt, tiszta, őszinte kék szemeit nézve biztosra vehető, hogy segítségét senkitől sem tagadta meg.

Az óvodavezető asszony elmondása szerint a nevelőtestület és a szülők közötti kapcsolat jó, valamennyien átérzik az együttnevelés fontosságát, ami segíti a közös célok elérését, a feladatok megvalósítását. A szülők felismerték nevelésük pozitívumait, eredményességét, így nyugodt szívvel bízzák gondjaikra gyermekeiket, hiszen biztosítottnak látják a napközbeni ellátás mellett az optimális fejlődés, fejlesztés feltételeit is.

Járási Edit jól érzi magát munkahelyén, elégedett az irányítása alatt dolgozók munkájával. Minden igyekezetével azon van, hogy az óvoda mindig fejlődjön, a gyerekek mindig többet és jobbat kapjanak. Mint mondja, az elért eredményekért keményen meg kellett dolgoznia, így érthető, hogy miért nem vágyik el Balkányból, a Barackvirág Óvodából.

 Jelenlegi legnagyobb feladatuknak a minőségfejlesztési rendszer kidolgozását és annak bevezetését tartja. Járási Edit óvodavezető, mint mondja, javíthatatlanul pedagógiai optimista. Hiszi azt, hogy óvodai nevelőmunkájuk nem hiábavaló, céljaikat el tudják érni, s bízik abban, hogy munkatársai szakmai, pedagógiai, emberi tulajdonságait is ez a hit szervezi egységbe, így óvodásaik nyílt, érdeklődő, környezetében jól eligazodó gyermekként, testi, szociális és értelmi érettség terén is a következő életkori szakaszra felkészülten lépik át az iskola kapuját.

Edit szabad idejében szívesen olvas, hallgat zenét, ismerkedik a lovaglás rejtelmeivel, de a legjobban utazni, „világot látni” szeret.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése