Hetey Vilma

Gyermekotthon-igazgató,

Balkány

szszb_15-74_hetey_vilma.jpgHarminc éve igazgatója a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Balkányi Gyermekotthonának Hetey Vilma. Ha kell, szerető édesanya, ha kell, szigorú igazgató, ha kell, istenáldotta szervezőkészséggel megáldott vezető. Élete már évtizedek óta elválaszthatatlan a gyermekotthontól, nélküle szegényebb lenne a megyei gyermekvédelem.

Otthont és oázist teremtett a Gencsy-kastélyban, az évszázados fák árnyékában. Az itt felnövő gyermekek generációi nem cipelik hátukon az állami gondozás puttonyát, hanem stigmától mentesen, egyenrangúnak érzett állampolgárként kezdik felnőtt életüket a szabad világban.

Hetey Vilma Balkányban született 1942. november 4-én. Édesanyja, Tóth Vilma, Nyírbogátról került a faluba. A nyolc gyermek felnevelése mellett természetesen eszébe sem jutott volna állást vállalni. A dédmamáig visszamenően a Vilma nevet kapták örökségül a lányok. Édesapja, Hetey Ferenc, gépész, cséplő, a saját földjén kereste meg a nagycsalád kenyerét.

Az általános iskolát Balkányban, a gimnáziumot Nagykállóban fejezte be Hetey Vilma. A Budai Nagy Antal Gimnáziumban 1960-ban tett érettségi után élete első munkahelyén ebben az otthonban képesítés nélküli óvónőként helyezkedett el. Szarvason levelezőn végezte a felsőfokú óvónői tanfolyamot. Második oklevelét a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola pszichopedagógiai szakán vehette át. Ezerkilencszázhetvenkettőben nevezték ki a gyermekotthon igazgatójának, immár harminc éve…

Soha nem tudta íróasztalnál elképzelni az életét, imádja, amit csinál. 1951-ig szinte romhalmaz volt ez a kastély. Balkány 1/3-a a Gencsy-család birtokának számított. Nagy szeretettel gondol Barna Lajosra, aki az ötvenes évek elején összeszedte az árva, csavargó gyerekeket, és a felső tagozatos fiúknak otthont teremtett a balkányi kastélyban.

Ahogy itt elvégezte a munkát, Berkeszre ment hasonló céllal, majd Fóton folytatta a missziót, ma is ott él. 1956–58 között csak alsós lányok kerültek ide, a szakosodás következtében 1958-tól csak óvodásotthonként működött a balkányi intézmény. 1988-ig ebben a struktúrában nevelték a gyerekeket, akkor már nagy változás előjeleit tapasztalták.

Tíz évvel megelőzték a gyermekvédelmi törvényt, és megnyitották kapuikat. Attól az időtől kezdve széles korhatárú, koedukált intézménynek számított a gyermekotthon. Mint arról az igazgatónő beszél: társadalmi és pszichés érettségük lényegesen magasabb volt az új típusú intézményben a gyerekeknek. Főként testvérek jöttek, és lassan leépült az óvodás létszám. Jelenleg négyéves a legkisebb, és huszonegy éves a legidősebb.

Ezerkilencszázkilencvennyolcban hozták létre az első lakásotthont tizenkét gyermek számára, majd 2002. szeptember elsején – minisztériumi támogatással – vettek egy újabb családi házat, szintén tizenkét gyereknek. Jelenleg összesen ötvenhatan tartoznak a gyermekotthonhoz. A dolgozói létszámot nyolc pedagógus, öt adminisztrátor és gazdasági szakember, tizennégy gyermekfelügyelő, valamint kilenc kisegítő alkotja.

Általános és középfokú végzettséget szereznek a gyerekek itt, még senki nem hagyta el az intézményt szakmai képesítés nélkül. Orvosi értelemben egészségesek, ám mentálisan valamennyi kis lakó sérült. Az itt élő gyermekek egyharmada már legalább egy-két helyen megfordult.

Noha a nevelőszülői hálózat jól szervezett a megyében, az a tapasztalat, hogy a kisebb gyerekeket keresik. Amikor kamaszodnak a nebulók, és sokasodnak a problémák, jó néhány nevelőszülő visszaviszi az intézetbe a gyereket. Az igazgatónő úgy látja, hogy speciális otthont kellene létrehozni a mentálisan súlyos károkat szenvedett gyermekeknek. Megdöbbentő ugyanis, hogy mindössze 10–12 kis lakó mögött áll viszonylag rendezett családi háttér. Karácsonyra ennyien utaznak haza. A többieknek nincs hová hazamenni.

Látványos-e az itteni nevelési eredmény? Talán retorikai a kérdés, mindenesetre Hetey Vilma tények tucatját sorolja, amelyek megválaszolják ezt. Sokat változnak itt a bentlakók, elfelejtik a durva beszédet, természetes a tolerancia, nem szöknek meg, nem dohányoznak. Sokat segít egy holland alapítvány, a megyéből 58-an utaznak a karácsonyi és az újévi ünnepekre a tulipánok földjére – köztük tizenhatan Balkányból.

Az előző önkormányzati ciklusban Hetey Vilma a megyei közgyűlés tagjaként tevékenykedett, a helyi önkormányzatban képviselő, előtte tanácstag volt. Az életet jobbnak csak így tudja elképzelni. Sajnos úgy érzi, befejezetlen az alkotás, mert innen kilépve a gyerekek nem kapnak ilyen teljes szintű gondoskodást. Hiányzik a köldökzsinór, amely a sokszoros hátrányt szenvedő gyerekeket a társadalomhoz, egy szerető családhoz kötné. Van még tennivaló bőven. Hetey Vilma egész életét a méltatlanul megkülönböztetett gyermekek védelmének szentelte. Úgy látja, a rászorulók száma nem csökken.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése