Oláh János

Iskolaigazgató,

Balkány–Béketelep

szszb_11-44_olah_janos.jpgGenerációk óta nyomon követhető az az összetartozás, amely Oláh János családjának erejét jelentette a múltban. S vajon így lesz-e ez a jövőben? A Béketelepen működő iskola igazgatója ma már nem tud erre határozott igennel válaszolni. Ha vissza akarja pörgetni az idő kerekét, elmegy és megnézi a szülőházát, ahol az apja és az anyja tanították őt minden szépre, jóra. Eszébe sem jutott volna másutt keresni a boldogulás útját, mint Balkányban. De arról már nincs meggyőződve, hogy a három gyermeke is átéli ezt a fajta kohéziós erőt, ami biztonságot adna nekik az élet viharaiban. „Korjelenség” – magyarázza önmagának is az igazgató úr.

1959. február 7-én, még bába mellett született Balkányban. Édesanyja, lánykori nevén Dublinszki Zsófia, a háztartást, a gyermeknevelést választotta a munkakönyv helyett. Ma már felnőtt gyermekiben, unokáiban gyönyörködik. Édesapja, Oláh János, az építőiparban dolgozott, az ország számos városa, üzeme viseli magán a keze nyomát. Sajnos, ötvenkét évesen vitte el a gyógyíthatatlan kór. Testvére, Sándor, kulturális menedzsernek tanult, ám most vállalkozóként keresi a kenyerét. Állt a katedrán, imádott hangszeren játszani, mégsem a művészet vagy az oktatás kötötte le. Felesége, Rácz Tünde, óvodapedagógus. Három gyermekük született, Zoltán a legidősebb, tizennyolc éves, a Nyíregyházi Főiskolán idegenforgalmi menedzsernek tanul. Tünde Barbara tizennégy éves, elsős Tokajban, a kereskedelmi és idegenforgalmi szakközépiskolában. Dóra tízéves, a balkányi Szabolcs Vezér Általános Iskolába jár.

Oláh János a nagykállói Korányi-gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhetvenhétben. Előfelvételisként tizenegy hónapig angyalbőrben szolgálta a hazát, majd elkezdte tanulmányai a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Negyedéves korában már státuszt ajánlottak neki, hazahívták, és természetesen boldogan mondott igent szülőfaluja kérésének. Így 1981-től már a Béketelepen lévő iskolában neveli, oktatja a gyermekeket és 1982-ben veszi át oklevelét. 1998. augusztus 1-jétől pedig kinevezik a 2-es számú körzeti általános iskola igazgatójának.

Ha a Balkányt övező huszonhét tanya nagyságát nézzük, legalább tizenöt kilométer átmérőjű az a kör, amelyből érkeznek naponta a gyerekek az iskolába, vannak, akik még távolabb laknak. Az csak természetes, hogy az igazgató úr és a tantestület szeretne minden tanulónak olyan feltételeket teremteni, hogy bekerüljenek és megállják a helyüket a városi gimnáziumokban, szakközépiskolákban is. A pénz azonban gátat szab a legszebb elképzeléseknek is. Elég arra gondolni, hogy Béketelepen még mindig orosz nyelvet tanítanak, mert nincs nyelvtanár. Egy ideje szakköri keretek között ismerkedhetnek meg a német nyelvvel.

Oláh János szenvedélyesen beszél arról, hogy az egyre elöregedő tanyavilágban milyen nagy szerepe van az iskolának, amely az egyetlen kultúraközvetítő hely. Sorolja a bokrokat, Újhelyi-tanyát, Perkedpusztát, Abapusztát, amelyekben régebben működött iskola, de az összevonások eredményeként előbb a felső, majd az alsó tagozatot vitték be a tanyai központokba. Lassan, de biztosan sorvadásra ítélt az a lakott hely, ahol nincs a tudománynak, a kultúrának bármily csekélyke bázisa sem. Marad a kocsma, s a társadalom perifériáján egyensúlyozó családok a napi megélhetés gondjai mellett nem könyvre, színházjegyre költenek. Éppen ezért a szakmai és a pedagógiai programot úgy fogalmazták meg, hogy a pozitív értékek tiszteletben tartása és követése legyen a legfontosabb a száznegyvenegy tanuló számára. Erőn felül tesznek azért a tantestület tagjai, hogy a felzárkóztatás, a szociális hátrányok leküzdése egyenlővé tegye az esélyt a továbbtanulásra. Az itt tanító tizenhárom pedagógus igazi kollektívát, jó közösséget formált a tantestületből. Egy gazdaságvezető, iskolatitkár, karbantartó, konyhai kisegítő és két takarító gondoskodik az intézmény zavartalan működéséről.

Megdöbbentő adat, hogy a gyermekek egyharmad része tartozik a hátrányos helyzetű és a veszélyeztetett kategóriába. Szüleik elvárása természetesen az, hogy a legtöbbet hozzák ki gyerekeikből Béketelepen.

Ennek érdekében a világon mindent elkövet az igazgató. Országos gyermekszínjátszó-találkozóra vitték a hirtelenjében BBT Színpad (a Balkány-Béketelep utalva) névre keresztelt kis csoportot. Óriási sikernek könyvelték el, hogy dacára minden nehézségnek, bronz minősítéssel tértek haza.

Oláh János természetes módon kapcsolódott be a település közéletébe. 1994 és ’98 között igen magas szavazati aránnyal megválasztották a helyi önkormányzat képviselőjének. Egyúttal ő töltötte be a tizenhárom fős testület oktatási bizottságának elnöki tisztét. Hobbija az autó, Suzuki GLS kocsija csillog-villog. A Forma-1 versenyekről soha nem maradna le a képernyő előtt. Úgy érzi, számára Balkány adja meg a szülőföld biztonságát, a hazát ő itt szeretheti legjobban.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése