Polyák András

Iskolaigazgató,

Kállósemjén

szszb_11-104_polyak_andras.jpgA szeretet ünnepének közeledtével megdöbbentő jelenségről szól Polyák András, a kállósemjéni általános iskola és diákotthon igazgatója: van olyan gyermek, és nem is egy, akinek az a karácsonyi vacsora az egyetlen, kézzel fogható szimbóluma az ünnepnek, amit a szülők tálalnak fel a gyermekeknek a decemberi utolsó tanítási napon. Ezerkilencszázkilencvenkettő óta, mióta Polyák úr az igazgató, betlehemes játékkal, mennyezetig éri karácsonyfával és az említett vacsorával közösen köszöntik a kereszténység legnagyobb misztériumát. Nem véletlen az igazgatónak ez a hozzáállása, ő nagyon is családcentrikus ember, és szeretné, ha a felnövekvő gyermekek megéreznének valamit az ünnep külsőségeiből és a belső tartalmából egyaránt.

Polyák András Nagykállóban született 1950. november 19-én. Édesanyja, Szilágyi Piroska, háztartásbeliként a család összetartozását, a három fiú felnevelését és útnak indítását tartotta élete céljának. Édesapja, Polyák András, cipészként dolgozott. A testvérei közül Géza technikus, Nyíregyházán él, Zoltán könyvelő a Kalluxnál, Nagykállóban. Neje, Nagy Pálma Gyöngyi, nevelőtanár, a kállósemjéni iskolában. Két gyermekük született, András Sándor német–történelem szakra jár a Debreceni Egyetemre, Pálma hatodik osztályos.

A nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumban ezerkilencszázhatvankilencben érettségizett, majd matematikát és műszaki ismereteket és gyakorlatokat tanult a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. A diplomáját ezerkilencszázhetvennégyben vette át.

Leveleken 2 évig tanított, majd örömmel fogadta a szülőföldjéhez még közelebbi település, Kállósemjén meghívását: 1975. augusztus elsejétől itt tanít. 1984 és ’92 között igazgatóhelyettesként tevékenykedett, majd ezerkilencszázkilencvenkettőtől őt bízták meg az igazgatói feladatok ellátásával. Második ciklus óta tölti be ezt a tisztséget.

– Elgondolkodtam, hogy a hagyományos iskolai feladatok, mint a tehetséggondozás vagy a felzárkóztatás tennivalói mellett milyen egyedi arculatot adjunk az intézménynek – idézi fel a nyolc évvel ezelőtti igazgatói indulását. Úgy gondoltam, nálunk is joguk van a gyermekeknek városi szintű tanulási feltételek közt kibontakoztatni képességeiket.

Első lépésként tizenhat személyes nyelvi labort hoztak létre az iskolában. A szülőknek és a gyerekeknek egyaránt tetszett, hogy az angol nyelvet a legmodernebb körülmények közt sajátíthatják el. 2000 szeptemberében újabb állomáshoz érkeztek a nyelvoktatásban, bár erről még érthetően nincsenek hasznosítható adatok. A kerettanterv lehetőséget ad arra, hogy a jó képességű tanulóknak napi 2 óra plusz angolt iktassanak be. Polyák András szerint így nem kell magántanárnál, drága pénzért bővíteni a nyelvismeretet, és a tervek szerint év végén egy alapfokú nyelvvizsgával fejezhetik be a tanévet az 5–8. osztályosok közül a legjobbak.

A számítástechnika már nem a jövő, hanem a jelen tudománya. Igen népszerű a számítástechnikai labor, ahol tizennégy komputeren gyakorolhatnak. Negyediktől nyolcadikig foglalkoznak vele rendszeresen, hetedik és nyolcadik osztályban tanórai keretek közt, csoportbontásban. Osztályozzák is a teljesítményeket. Ezerkilencszázkilencvenhéttől már, az elsők közt lehetővé tették az internet-hozzáférést.

A sport a hagyományos sikerágazatnak számít. A lány kézilabda és a fiú futball a legnépszerűbb. A lányok diákolimpiai, és megyei döntőig jutottak. A versenysportot, a minden intézményt sújtó gazdálkodási nehézségek ellenére, a jövőben is támogatni kívánják. Az önálló gazdálkodás erre jobban ad lehetőséget, mintha mindenben a helyi önkormányzattól függenének.

Polyák úr elismeréssel szól a 33 pedagógus alkotta tantestületről. Még a napköziben is kétdiplomás tanárok készítik fel a másnapi órákra a gyerekeket. A 412 tanulójuk közül 200-an veszik igénybe a napközit. A tanyai diákotthon színesíti az iskolai életet. Volt olyan esztendő, hogy 220-an kértek elhelyezést, ma csak 26-an laknak benne.

Érdekes az is, hogy az iskola lát el hagyományosan az önkormányzat hatáskörébe tartozó feladatokat. Nevezetesen arról van szó, hogy itt, a falu egyetlen konyháján főznek az idősek otthona lakóinak, az óvodásoknak, sőt innen hordják ki három tanyára is naponta a meleg ebédet. Az igazgató úr soha nem gondolkozott azon, hogy ez a szervezési forma másként is alakulhatott volna. Ezt fogadta el természetesnek, amikor megbízták az igazgatói feladatokkal.

Az iskola tagja a Dél-nyírségi Iskolaszövetségnek. Ez a szervezet gondoskodik a pedagógusok képzéséről, továbbképzéséről, valamint a tanulóknak a legkülönfélébb versenyeket állítják össze. Polyák Andrásnak a család a mindene, arra nevelte gyermekeit, hogy örüljenek az együtt tölthető időnek, mert a hátország támogatása nélkül nem indulhatnak el a „nagy betűs élet”-be. Az a tapasztalata, hogy fia és lánya is nagyra becsüli az általa fontosnak tartott értékeket.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése