Polyák Sándor

Iskolaigazgató,

Nagykálló

szszb_10-176_polyak_sandor.jpg A XX. század végéhez, XXI. század elejéhez illő, új építészeti, tervezési formához igazodó, többszintes iskolaépületben kalauzol Polyák Sándor, a nagykállói Szilágyi István Általános Iskola igazgatója. A szemre is tetszetős külsőhöz olyan tartalmat, szakmai és pedagógiai programot rendeltek, amely a fővárosi iskolák jó részében is megállná a helyét.

Polyák Sándor tősgyökeres nagykállói, generációk óta élnek itt a családtagjai és gyarapítják a város hírnevét. Édesapja, Polyák Sándor, megbecsült csizmadiaként kereste a család kenyerét. Édesanyja, lánynevén Puskás Vilma, háztartásbeliként gondoskodott a családról. Négy testvér indult útnak, az egyik igen fiatalon elment, a másikat ötvenévesen vitte el a civilizációs kor betegsége. Júlia nevű testvére nyugdíjas, titkárnőként dolgozott. Felesége, lánykori nevén Szabó Sára, pedagógus. Magyar–orosz szakos diplomáját könyvtárosi végzettséggel egészítette ki. Két lányuk született, Mónika és Emese. Mindketten jogászok, Mónika a bírói kinevezés előtt áll, Emese a közigazgatásban, a kárrendezés területén dolgozik.

A nagykállói Budai Nagy Antal – akkor még – Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhatvanötben. Utána a tanárképző főiskola nappali tagozatán matematikát, levelező tagozatán kémiát tanult. A diplomaátvétel után Geszterédre került, ahol hét éven át álltak a katedrán, a neje is ott kapott státuszt. Ezerkilencszázhetvenötben beosztott pedagógusként ismerkedett meg a mai iskolájával. Akkor még öt épületben tanítottak, számos hátránnyal kellett megküzdeniük. Ám vérbeli pedagógusként szerette a gyerekeket, a tanítás örömét, felelősséget érzett a szűkebb lakóközösségért, a városért. Nem véletlenül választották meg, és második ciklusban tevékenykedik önkormányzati képviselőként. Ma a pénzügyi bizottságnak az elnöke, az oktatási bizottságnak a tagja.

Ezerkilencszázkilencvenöt óta már igazgatóhelyettesként intézi az iskola ügyeit, az 1997–98-as tanévtől pedig az önkormányzat 10 évre bízta meg az azóta Szilágyi István nevét viselő általános iskola igazgatói feladataival.

Az eredetileg 12 tantermesre tervezett iskola alagsora üres maradt volna. Ma itt még négy tanterem, az ebédlő, a melegítőkonyha, a könyvtár és a vizesblokk is helyet kapott. Impozáns az a négy tanterem, amelyet a tetőtérben, faburkolattal ellátva rendezhettek be. Újabb fontos dátum az intézmény életében 1999. szeptember elseje, amikor átadták a nemzetközi versenyek megtartására is alkalmas sportcsarnokot. Elvileg az iskola működteti, de a tízezer lakosú város is profitál belőle. Ugyanis nagyüzemet talál itt a látogató minden nap, az igen rangos eredményekkel büszkélkedhető kosárlabdacsapat három este is edz. A megyei diákolimpia első, második helyét szinte kibérelték a Szilágyi-iskola sportoló tanulói. Játszott itt már Törökország legjobb kézilabda csapata, az NB I-es Budapesti Honvéd és a debreceni kosárcsapat, és természetesen a szomszédos nyíregyháziak. Gyakoriak a kupamérkőzések, népszerű még a labdarúgás, az atlétika, a torna.

Elismerést kelt, hogy a nemrégen még háromszázhetven tanuló helyett ma ötszáznyolcan iratkoztak ide. Úgy tapasztalják az intézményben, hogy a szülők szívesen járatják ide gyerekeiket. Habár tagozatot nem szerveztek, nagy súlyt fektetnek a magyar, a matematika, a számítástechnika, a testnevelés és a sport, valamint a német nyelv oktatására. A tehetséggondozás eredményeként a Bendegúz Országos Levelező Tanulmányi Verseny kilencedik helyezettje az iskola tanulója, Keczán Nándor lett.

A névadóról, Szilágyi István egykori pedagógusról, egyhetes rendezvénysorozat keretében emlékeznek meg. A Tudományos Akadémia levelező tagja, a Kisfaludy Társaság különdíjasa, Arany János egykori diáktársa volt. Állítólag nagy szerepe volt abban, hogy Aranyt motiválta a Toldi megírásában. A környék iskoláiból összesen hatszázharminckét tanuló vett részt a különböző programokon a múlt évi Szilágyi Napokon.

A közéletet azért tartja fontosnak Polyák Sándor, mert Nagykálló fejlődésében lényeges döntések meghozatalában működhet közre. Kiemeli a Benetton letelepítését, amely kétszáz embernek adott munkalehetőséget és kenyeret a családjaiknak. Egyébként a munkanélküliség okozza a legtöbb gondot. Küllemében is szépült a város, hisz jó néhány utcát aszfaltoztak le az utóbbi években.

Polyák Sándor életében a munka, a család és a sport kapja a legjelentősebb szerepet. Mivel a lányai már felnőttek, és nem igénylik a naprakész gondoskodást, még több időt tölt szeretett iskolájában. Meg is látszik ez az eredményeken, mivel a gondos gazda törődése nemcsak az iskola tetszetős megjelenésén, hanem a szakmai program kimunkálásán, annak következetes megvalósításán is meglátszik. Polyák Sándor született lokálpatrióta. Azon fáradozik, hogy ősei földjén minél többet hozzon ki a rendelkezésre álló lehetőségekből. Ezt az erkölcsi, a szellemi, az anyagi gyarapodásra egyaránt érti.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése