Dr. Vonza Tibor

Igazgató főorvos,

Nagykálló

szszb_13-140_dr_vonza_tibor_1.jpgAz autóból kiszállva elnézést kért a pár perces késésért, de sürgősen beteghez kellett mennie. Dr. Vonza Tibor a Nagykállói Városi Szociális és Egészségügyi Központ 43 éves igazgató főorvosa az intézményvezetés mellett a város mintegy 1000, és a szomszédos Biri 1500 lakosának családorvosa. A rendszerváltozás óta tagja a nagykállói önkormányzatnak, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke. Mi több, a jelenlegi testületben egyedüli, aki a harmadik ciklusban is elnyerte a választók bizalmát.

A családja tősgyökeres nagykállói, így az sem meglepő, hogy presbiterséget is vállalt a református egyházközségben. Mindemellett tagja a megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának. Tizenöt éve házas, a felesége dr. Vonzáné dr. Boros Krisztina ügyvéd, két gyermekük van: Viktória és Tibor.

Gépészmérnökként, a mérnök pontosságával dolgozva kívánta majdani életét élni egykoron a nagykállói gimnazista fiú, aki sorra nyerte a tanulmányi versenyeket matematikából és fizikából. Ám a ma is jó hírű Korányi Frigyes Gimnázium volt diákja nemcsak ezekben az észtantárgyakban jeleskedett, de az érettségihez közeledve egyre inkább felerősödött benne az addig sem szunnyadó humán beállítottság. A harmadik osztály végére már tudta, mi az, ami majd kitölti életét: orvos lesz, és gyógyítani akar!

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen zökkenőmentesen teltek az évek. A szülők örültek, hogy az akkor már állatorvosként dolgozó idősebb fiuk, dr. Vonza András után a kisebbik gyermek, Tibor, is orvosnak tanul, s hogy embereket gyógyít majd. Ám a sors tragédiája: a diploma átvétele előtt pár hónappal, 1983. február 5-én az állattartással foglalkozó, örökmozgó édesapa munka közben, otthon, szívinfarktusban meghalt.

– Mondhatom, a kezeim között! Nehéz időszaka volt az az életemnek: megrendülve apánk elvesztésén ott álltam, vállamon közvetlenül négy államvizsga súlyával – emlékszik vissza a felejthetetlenre az igazgató főorvos. – Akkor fogant meg a felismerés bennem, és azóta is első számú feladatnak tartom a sürgősségi betegellátás ügyét, mert sokszor valóban csak perceken múlik az élet! – mondja.

Az édesapa már nem élhette meg a kisebbik fia diplomaosztását, hogy általános orvostanból jeles eredménnyel szakvizsgázott, és későbbi munkasikereit sem. Az édesanyát, Lőrinczy Ilonát is inkább a féltő aggódás tölti el, mintsem a büszkélkedés.

– Édesanyámnál kezdem a napot, és ott is fejezem be! A bátyám, ha csak ideje engedi, hazalátogat, teljesen normális, összetartó család a miénk – mondja dr. Vonza Tibor. – Amiatt, hogy 1983. október 17-én a szülőföldemen, Nagykállóban kezdhettem el dolgozni, és azóta is itthon lehetek otthon, az életnek hálával tartozom. Pedig nem volt ez annyira könnyű, és nem volt az különösen pályakezdőként! A fehér köpenynek kijáró természetes tiszteletért kezdettől fogva többet kellett nyújtanom, mint a máshonnan érkező kollégáknak. Nekem a rokonaimnak is bizonyítani kellett, például a nagyapám testvérének, akit kezeltem, és aki köszönetével megerősítette bennem a választásom helyességét, azt, hogy egy életen át megmaradjak e hivatás gyakorlójának. Az idők során aztán a vélt hátrányból erény kovácsolódott: és ma már óriási pluszt jelent a gyógyító munkámban, hogy generációkra visszamenőleg ismerem a pácienseim családját.

Fontosnak tartom a családlátogatásokat: azt, hogy én keressem fel a beteget otthonában, s hogy tudjam, kinél merre nyílik a konyhaajtó. A közvetlen környezet mellett így megismerhetem egy adott betegség családi halmozódását, ily módon az eredményes gyógyítás lehetőségét is. A prevencióra az orvoslásban nagyobb hangsúlyt kell, kellene fordítani, és amiről a mi életünk szól: rendszerint gyors és jó döntést kell tudni hozni! Ezt várják el tőlünk a nap minden szakában betegeink, a hozzátartozók, de mi is önmagunktól. Olykor ez utóbbi a legnehezebb! De a legszebb is a hivatásunkban!

A nagykállói egészségügyi központ hat háziorvost foglalkoztat, s részmunkaidőben a szakrendelések is megoldottak. A nap huszonnégy órájában elérhetik őket a segítségre szorulók. Mint intézményvezető, családorvos, önkormányzati képviselő is sokat tesz annak érdekében, hogy a természet adta hőforrásra egészségcentrum épülhessen Nagykállóban. A megvalósulandó fedett medence nemcsak a felnőttek gyógyulását szolgálja majd, de a kicsik úszásoktatását is.

Az állandó készenlét, az ügyeletek az orvos szervezetét is koptatják.

– Rám a feleségem vigyáz! – mondja dr. Vonza Tibor, akinek a számítógép mellett nagy szenvedélye az autózás.

Napra készen áll a legújabb modellekből, s ebben követője akadt: a kisfiát legalább úgy érdeklik a csodamasinák! De az sem ritka, hogy a családorvos családostól nyeregbe pattan, s kikerekeznek Harangodra.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése