Cseh Árpádné

Vezető óvónő,

Nagykálló

szszb_14-144_cseh_arpadne.jpgMint egy nagycsalád, úgy élnek a nagykállói Brunszvik Teréz – az első hazai óvodalapító – Egyesített Óvoda alkalmazottai és a gyerekek. Mint arról a vezető óvónő, Cseh Árpádné született Lőrincz Erzsébet örömmel szólt, közös kirándulást szerveztek Gödöllőre, Egerbe, megnézték Martonvásáron az óvodamúzeumot, amelyet Nyíregyházáról vittek a dunántúli kisvárosba. Ma a Nyírségi Óvodaszövetség bázisóvodájaként a kollégák, a szülők és a gyerekek részvételével valósítják meg a nevelési programban megfogalmazott célokat.

A vezető óvónő nagykállói születésű, édesanyja lánynevén Ferkó Erzsébet, háztartásbeli, de ma is fest, amatőr festő. Ma hetvenhét éves. Az édesapja néhai Lőrincz János főkertészként kereste a család kenyerét. A kislány arra emlékszik gyerekkorából, hogy kutatók jöttek az édesapjához és az almatermesztésről kérdezgették. A férje Cseh Árpád dohányátvevő. Két gyermekük született, Árpád angolnyelv tanár, a neje Cseh Gyöngyi biológia– számítástechnika tanár. A lányuk Erzsébet, franciatanár.

A híres nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumban érettségizett 1965-ben, majd rövid ideig az iparban, azt követően képesítés nélkül dolgozott az óvodában. Elvégezte az óvónőképzőt Hajdúböszörményben, és egyre nagyobb lelkesedéssel folytatta a hivatása gyakorlását. 1985-tól általános helyettes, majd ’92-től kinevezett vezető. Több ciklusban ismételten őt tette meg az önkormányzat az óvoda vezetőjének. Jelenleg a három épületben a tizenöt csoportot harmincegy óvodapedagógus foglalkoztatja, a dajkák tizenöten, a technikai dolgozók harmincan vannak.

A Szabadságharcos utcai és a Petőfi utcai létesítmény egyaránt óvodának épült, a Korányi utcait egy családi házból alakították ki. Érthető, hogy mindháromban szükséges a tornaszoba, a nevelői és a szertár.

Amit a város nem engedhet meg magának, azt igyekeznek pályázati pénzekből megoldani. Nemrégiben például nagy eseménynek számított, hogy PHARE-pályázaton nyertek egy huszonegy személyes Renault iskolabuszt, valamint 500 Eurót egy vizesblokk létesítésére.

A szakmai pedagógiai programból Csehné kiemelte a megfogalmazást: minden gyermek érték, az érzelmi biztonság, az integrált nevelés és a másság elfogadása alapvető cél. A játékra és a mozgásra, mint legfőbb tevékenységi formákra úgy tekintenek, hogy életkori sajátosság ezek maximális biztosítása. A természetet szerető, védő, az egészséges életmóddal ismerkedő gyermekekké kell válniuk a „ballagásra”. Kreativitásuk, gondolkodásuk fejlesztése, a hagyományok ápolása alapértéknek számít Nagykállóban. Sokat segít a célok megvalósításában a Közoktatási Alapítvány és a megyei pedagógiai intézet.

A Nyírségi Óvodaszövetség minden óvodapedagógus igényének igyekszik megfelelni. A kollégák gyakorta sürgették, ma már megvalósult, hogy videóra vették a bemutató foglalkozásokat, így azok is többször megnézhetik, akik nem tudtak részt venni ezeken a programokon. A speciális továbbképzéseket is az óvodaszövetség szervezi. Ugyancsak fontosnak tartják egymás munkájának a megismerését, valamint azt, hogy a kollégák igyekeznek megmutatni magukat, mit értek el azon a szakterületen. A vezető óvónők pedig a tanügyi, törvényi változásokról hallgatnak meg előadásokat. A 21 település óvodáját tömörítő szövetség egyik alközpontja a leveleki Kastélykert Óvoda a másik az újfehértói Lengyel Laura Óvoda.

Közel tízéves múlttal rendelkezik a Nagykállói Napsugár Alapítvány, mely a gyermekek nevelési feltételeinek javítását szolgálja. Csehné nagyon fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy csapatmunka részesei lehetnek, csak a nevelőtestülettel és a dolgozókkal együtt tudják véghez vinni a közös elképzeléseket.

Már pedig abból nincs kevés, mert a mini tábortól az erdei óvodáig, a harangodi kemencétől a húsz éven át működő gyakorló óvodáig számtalan területen bizonyították a kollégák, hogy kreativitásuk révén előrébb járnak a hasonló intézményeknél.

A szakmai munkaközösségekben tovább csiszolják ezeket a módszereket. Gondot fordítanak az anyanyelvi nevelésre, a természetvédelemre és a harmadik munkacsoport azt fogalmazta meg, hogy a dajka is modell. Ennek az a lényege – magyarázza a vezető óvónő –, hogy a közelükben lévő felnőtteket másolják a kicsik, éppen ezért a dajkáknak is követendő mintát kell mutatniuk a gyerekek számára.

Új jelenség a közoktatásban a minőségbiztosítás rendszerének kiépítése, amely kihívást jelent az intézmény számára. Ebben a gyermekek érdekképviseletét látják.

Beszélünk még a Nagykállói Napokon a zenei játszókör bemutatkozásáról, a hagyományok ápolásáról. A lényeg: Cseh Árpádné nemcsak elkötelezett óvónő, hanem menedzserszemléletű pedagógus és az óvodaszövetség vezetőjeként a kollégák és a társintézmények szakmai elöljárója.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése