Dr. Pollák Csaba

Osztályvezető főorvos,

Nagykálló

szszb 24 Pollák Csaba.jpgHarcolni a pszichiátriai betegek társadalmi megbélyegzése ellen – egyebek közt ez az orvosi hitvallása dr. Pollák Csaba osztályvezető főorvosnak. A Megyei Pszichiátriai Szakkórházban, a betegek és a hozzátartozóik körében ismerik, elismerik és igen magasan jegyzik az itt végzett gyógyító munkát, ám gyakorta a környezet – fogalmazhatunk úgy, hogy a beteg lelkű társadalom tagjai – elfordulnak a pszichés problémával küzdőktől. Évszázadok óta hermetikusan lezárják a falakat előttük, s ha az elmetörvény meg is szüntette a zárt osztályokat, a közvélemény gyakorta még rendületlenül ellenáll. Általában szégyenként élik meg a hozzátartozó szakkórházba kerülését, s még a munkahelyen is titkolják a gyógyítás helyszínét.

Dr. Pollák Csaba régóta látja, és küzd e szemlélet ellen. A gyógyintézmény falai közt ez természetesen nem téma, viszont az iskolákban, civil szervetekben tartott előadásain rámutat a pszichotikus, neurotikus, pszichiátriai kórképek kialakulására és annak lehetséges gyógyítására. Egész eddigi szakmai pályája jól példázza ezt a küzdelmet, és dokumentálja az eredményeket.

Pollák Csaba Nyíregyházán 1970. február hatodikán született Pitlik Mária eladó és Pollák István műszaki ellenőr családjában. Felesége, dr. Minya Hajnalka gyermekorvos. Három fiuk született, Nándor tíz-, Balázs nyolc- és Milán kétéves. Iskoláit a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta. A legmagasabb minősítéssel, „summa cum laude” diplomázott 1994-ben. Már negyedéves medikus korában foglalkoztatta a gondolat, hogy a pszichiátria szakterületén mélyedjen el. Tudományos diákköri tevékenysége során – amit dr. Szabó Erzsébet főorvosnő irányított – egyre jobban belelátott a választandó hivatás rejtelmeibe.

Friss diplomásként a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Pszichiátriai Osztályán kezdte el a szakma gyakorlását. Felkészült, és eredményes szakvizsgát tett 1998-ban, és az addigi osztályos orvosból immár pszichiáter szakorvos lett. Ahogy haladt a ranglétrán, úgy követték ezt az előrelépések is. 2003 januárjától adjunktus, ezt követően osztályvezető-helyettes. 2006. november 7-étől a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pszichiátriai Szakkórház I. Pszichiátriai Osztályán lett főorvos, majd néhány hónap múlva megbízták az osztály vezetésével. Fiatalos, lendületes, tettrekész szellemiséget, kreativitást, a tudomány és a gyakorlat összehangolását találta itt.

A tudományos diákköri munkák, az előadások alkalmával elmélyült a pszichiátria tudományos ismereteiben, Pollák főorvos meggyőződéssel vallja, ő inkább klinikus gyógyító orvos marad. Ha azt az óriási ellentmondást, amely a társadalom részéről, illetve a páciensek és hozzátartozóik már megváltozott nézete közt megmutatkozik, sikerül feloldani, majd akkor több időt fordíthat ő is a tudományos kérdésekre.

Már kezdő orvosként is tartott előadást a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlésén 1995-ben Győrött, majd Tihanyban. Orvos kollégáival együtt készült ezekre az előadásokra, amelyek sorából kiemelkedik a dr. Szabó Erzsébet főorvossal együtt készített munka: Út a pszichózistól az Érdekvédelmi Egyesületig. 1998-ban a társaság Budapesten rendezett vándorgyűlésén ezzel az I. díjat szerezték meg.

A nyíregyházi Pszichiátriai Osztály megalakulásának huszonötödik évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen a szülést követő pszichiátriai zavarokról tartott előadást. S hogy a tudomány is mennyire jelen van a hétköznapi gyakorlatban, bizonyítja a Pszichiátria az ezredfordulón elnevezésű rendezvényen megtartott előadása.

Meggyőződése, hogy a következő nemzedékek sokat profitálhatnak a leendő szakemberek tudásából, korszerű világlátásából. Éveken át oktatta a pszichiátriai szakismereteket a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskolában. 2002-től minden évben a Debreceni Egyetemhez tartozó Egészségügyi Főiskola mentőtiszt szakán a sürgősségi pszichiátria elméletét és gyakorlatát tanítja. 1998-tól több alkalommal tartott kreditpontos továbbképzést a társszakmákban és az alapellátásban dolgozó kollégák részére. 2005-től pedig a pszichiátriai rezidensképzésben tutori minősítésben vesz részt. Szaktudását folyamatosan bővíti, sikeres záróvizsgát tett a Viselkedés és Kognitív Terápiás Egyesület hároméves pszichoterápiás képzésén. 2001-től már elmeszakértő, 2005-től bejegyzett igazságügyi elmeszakértő.

A szakmai szerepek mellett igen fontosnak tarja a társadalmat megtestesítő civil szervezetekben folytatott tevékenységet. Pollák főorvos úr az egyik alapítója a Pszichotikus Betegségben Szenvedők Szabolcs-Szatmár-Beregi Érdekvédelmi Egyesületének. Ez a szervezet az országban egyedülállóan kezdte meg a működését 1996-ban, és azóta is rendszeresen tart tréningeket. Családja és betegei szeretete támogatják munkájában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló