Dr. Pollák Csaba

Osztályvezető főorvos,

Nagykálló

szszb 24 Pollák Csaba.jpgHarcolni a pszichiátriai betegek társadalmi megbélyegzése ellen – egyebek közt ez az orvosi hitvallása dr. Pollák Csaba osztályvezető főorvosnak. A Megyei Pszichiátriai Szakkórházban, a betegek és a hozzátartozóik körében ismerik, elismerik és igen magasan jegyzik az itt végzett gyógyító munkát, ám gyakorta a környezet – fogalmazhatunk úgy, hogy a beteg lelkű társadalom tagjai – elfordulnak a pszichés problémával küzdőktől. Évszázadok óta hermetikusan lezárják a falakat előttük, s ha az elmetörvény meg is szüntette a zárt osztályokat, a közvélemény gyakorta még rendületlenül ellenáll. Általában szégyenként élik meg a hozzátartozó szakkórházba kerülését, s még a munkahelyen is titkolják a gyógyítás helyszínét.

Dr. Pollák Csaba régóta látja, és küzd e szemlélet ellen. A gyógyintézmény falai közt ez természetesen nem téma, viszont az iskolákban, civil szervetekben tartott előadásain rámutat a pszichotikus, neurotikus, pszichiátriai kórképek kialakulására és annak lehetséges gyógyítására. Egész eddigi szakmai pályája jól példázza ezt a küzdelmet, és dokumentálja az eredményeket.

Pollák Csaba Nyíregyházán 1970. február hatodikán született Pitlik Mária eladó és Pollák István műszaki ellenőr családjában. Felesége, dr. Minya Hajnalka gyermekorvos. Három fiuk született, Nándor tíz-, Balázs nyolc- és Milán kétéves. Iskoláit a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta. A legmagasabb minősítéssel, „summa cum laude” diplomázott 1994-ben. Már negyedéves medikus korában foglalkoztatta a gondolat, hogy a pszichiátria szakterületén mélyedjen el. Tudományos diákköri tevékenysége során – amit dr. Szabó Erzsébet főorvosnő irányított – egyre jobban belelátott a választandó hivatás rejtelmeibe.

Friss diplomásként a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Pszichiátriai Osztályán kezdte el a szakma gyakorlását. Felkészült, és eredményes szakvizsgát tett 1998-ban, és az addigi osztályos orvosból immár pszichiáter szakorvos lett. Ahogy haladt a ranglétrán, úgy követték ezt az előrelépések is. 2003 januárjától adjunktus, ezt követően osztályvezető-helyettes. 2006. november 7-étől a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pszichiátriai Szakkórház I. Pszichiátriai Osztályán lett főorvos, majd néhány hónap múlva megbízták az osztály vezetésével. Fiatalos, lendületes, tettrekész szellemiséget, kreativitást, a tudomány és a gyakorlat összehangolását találta itt.

A tudományos diákköri munkák, az előadások alkalmával elmélyült a pszichiátria tudományos ismereteiben, Pollák főorvos meggyőződéssel vallja, ő inkább klinikus gyógyító orvos marad. Ha azt az óriási ellentmondást, amely a társadalom részéről, illetve a páciensek és hozzátartozóik már megváltozott nézete közt megmutatkozik, sikerül feloldani, majd akkor több időt fordíthat ő is a tudományos kérdésekre.

Már kezdő orvosként is tartott előadást a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlésén 1995-ben Győrött, majd Tihanyban. Orvos kollégáival együtt készült ezekre az előadásokra, amelyek sorából kiemelkedik a dr. Szabó Erzsébet főorvossal együtt készített munka: Út a pszichózistól az Érdekvédelmi Egyesületig. 1998-ban a társaság Budapesten rendezett vándorgyűlésén ezzel az I. díjat szerezték meg.

A nyíregyházi Pszichiátriai Osztály megalakulásának huszonötödik évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen a szülést követő pszichiátriai zavarokról tartott előadást. S hogy a tudomány is mennyire jelen van a hétköznapi gyakorlatban, bizonyítja a Pszichiátria az ezredfordulón elnevezésű rendezvényen megtartott előadása.

Meggyőződése, hogy a következő nemzedékek sokat profitálhatnak a leendő szakemberek tudásából, korszerű világlátásából. Éveken át oktatta a pszichiátriai szakismereteket a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskolában. 2002-től minden évben a Debreceni Egyetemhez tartozó Egészségügyi Főiskola mentőtiszt szakán a sürgősségi pszichiátria elméletét és gyakorlatát tanítja. 1998-tól több alkalommal tartott kreditpontos továbbképzést a társszakmákban és az alapellátásban dolgozó kollégák részére. 2005-től pedig a pszichiátriai rezidensképzésben tutori minősítésben vesz részt. Szaktudását folyamatosan bővíti, sikeres záróvizsgát tett a Viselkedés és Kognitív Terápiás Egyesület hároméves pszichoterápiás képzésén. 2001-től már elmeszakértő, 2005-től bejegyzett igazságügyi elmeszakértő.

A szakmai szerepek mellett igen fontosnak tarja a társadalmat megtestesítő civil szervezetekben folytatott tevékenységet. Pollák főorvos úr az egyik alapítója a Pszichotikus Betegségben Szenvedők Szabolcs-Szatmár-Beregi Érdekvédelmi Egyesületének. Ez a szervezet az országban egyedülállóan kezdte meg a működését 1996-ban, és azóta is rendszeresen tart tréningeket. Családja és betegei szeretete támogatják munkájában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése