Dr. Varga Csilla

Orvos- és minőségügyi igazgató,

Nagykálló

szszb 23 tk Varga Csilla dr..jpgA XXI. században egyre gyakrabban halljuk vissza az egészségügy valamely területén dolgozó riportalanyainktól az ókori bölcsességet: Ép testben ép lélek. Holott az életkörülmények ugrásszerűen javultak, a tudomány és a technika, az informatika villámléptekkel halad előre. Szinte nem telik el nap egy-egy újabb jelentős felfedezése között. Mindezek ellenére Magyarország lakosságának 95 százalékáról mondható el az, hogy pszichésen nem teljesen egészséges.

Az okokat közösen vizsgáljuk dr. Varga Csillával, a nagykállói Megyei Pszichiátriai Szakkórház e területen dolgozó, kiemelkedő tudású szakemberével. Az 1960-ban, Nyíregyházán született, fiatal lány 24 éves korában kapott orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetem általános orvos szakán. Ezzel gyerekkori álma valósult meg, hisz mindig is gyógyító ember akart lenni. Talán azért, mert édesanyja gyógyszertári asszisztensként megismertette vele ezt a különös és izgalmas világot.

Férjével, Kelemen Béla vállalkozóval az oldalán az egyetem elvégzését követően szülte meg kisfiait. Dolgozni a nyíregyházi Jósa András Megyei Kórház V. Belgyógyászati Osztályán kezdett. Néhány szorgos, gyakorlati tanulással egybekötött munkás év után a II. Belgyógyászati Osztály, majd a belgyógyászati szakvizsga és utána a Sürgősségi Osztály következett.

Újabb szakmai feladata az 1992-ben megnyitott nagykállói belgyógyászati szubintenzív részleg vezetése lett. Itt hamar rá kellett jönnie, ahhoz, hogy a betegeken többet tudjon segíteni, el kellett sajátítania a pszichiátriai tudományt. 1996-ban szakvizsgát tett. A kedvezőbb finanszírozási feltételek érdekében azonban néhány év múltán a részleget III-as Pszichiátriai Osztályra nevezték át. Egy évvel később az osztály megbízott osztályvezető főorvosa lett. Visszagondolva az azóta eltelt időre, úgy véli, az akkor kitűzött céljait mára teljesen megvalósította.

Néhány adattal szolgál az általa vezetett osztály működéséről: a kezdeti ágyszám 47-ről 53-ra bővült. Optimalizálódott az ott dolgozó orvosok száma. Az elvégzett munka mennyisége és annak színvonala sem csökkent. Összefoglalva: működésük gazdaságos. Időközben 1998 és 2000 között megbízott orvosigazgató is volt. Ezen időszakra esett az, hogy elvégezte a szegedi József Attila Tudományegyetem egészségügyi közgazdász szakát, posztgraduális képzés keretében. 2004-ben kinevezett osztályvezető főorvossá lépett elő. 2005-ben dr. Móré E. Csaba főigazgató összevonta az orvosi- és minőségügyi igazgatást, aminek vezetői posztját megpályázta, s amit a Megyei Önkormányzat támogatásával el is nyert. Így jelenleg két területet is vezet, és mindezek mellett aktívan részt vesz a betegellátásban is.

Mindennapi munkájáról így ír: „Sok mindent csinálok egyszerre, de nyugodtan mondhatom, kitűnő munkatársak állnak mellettem, akikre számíthatok. Gyakran érzem úgy, hogy egyszerre több helyen kéne lennem és helytállnom. Ezt csak jó szervezőkészséggel és profi segítőtársakkal lehet megoldani. A szakkórházban jelenleg rekonstrukciós munkálatok, illetve új épületszárnyak kialakítása folyik. Ez rendkívül előremutató vezetést tükröz.”

Az elmúlt évben a tíz éve ISO , KIR és KES szerint tanúsított minőségügyi rendszerük elnyerte az Észak-Alföld Minőség Díjat. A tanúsítás és a minőségi munka iránti igény áthatja az egész kórházat. Kórházi munkája mellett immár négy éve áll a katedra másik oldalán: rendszeresen tanít több évfolyamon a DEOEC Egészségügyi Főiskolai Karán. Ez irányú szakmai hitvallását így fogalmazza meg: „Igyekszem az általam tanított tantárgyakat érdekes, interaktív módon átadni. Hangsúlyozni a pszichiátriai szakma fontosságát, elérni megbecsülését.” Őszinte, élettapasztalatokon alakuló szép gondolatok, főleg annak ismeretében, hogy Magyarországon az emberek szemében a pszichiátria tudománya az ismeretlentől való, eredendő félelem stigmáját viseli magán. Pedig a napjainkban érzékelhető szocializációs zavarok, az elidegenedésből eredő betegségek másképpen nem gyógyíthatók. A bajok megelőzése, a mentális egészség megőrzése megtanulható. Az emberi akarat ma is képes a csodára, csak hinni kell benne.

Beszélgetésünk befejezéséhez közeledve ekként fogalmaz: „Kihívás számomra az egészségügyi rendszer reformja közben a változásokhoz való rugalmas alkalmazkodás, a működőképesség megőrzése. A legnagyobb öröm a számomra ma is, ha a beteg embereken segíteni tudok. Nyugodtan mondhatom, több, teljesen gyógyult betegem van. Terveim között szerepel, hogy a jelenlegi felújítási munkálatokat minél könnyedebben vészeljük át. Elnyerjük a Nemzeti Minőség Díjat. A szakkórház és orvosai hazai és nemzetközi orvostudományi konferenciákon is kiemelkedő sikereket érjenek el. Köszönjük mindazok nevében, akiket mindezek valamilyen szempontból érintenek.” Még szól a közösségek gyógyító erejéről, talán egyszer a stressz e módon is kezelhető lesz.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése