Birta Ferenc

Iskolaigazgató,

Szakoly

szszb_11-168_birta_ferenc.jpgMár régóta terveztek szakképző iskolát a település vezetői Szakolyban, s ez az álom valóra vált ezerkilencszázkilencvenhatban. Birta Ferenc iskolaigazgató ma már egy jellegében modern, eszmeiségében a XXI. századot sejtető, társadalmi, gazdasági életünkre gyakorolt hatását tekintve megkérdőjelezhetetlen létesítményt vezet.

Birta Ferenc Nyíregyházán született 1960. október elsején. Édesanyja, lánykori nevén Kiss Julianna, édesapja, idősebb Birta Ferenc, nyugdíjas. Az igazgató úr születése óta Szakolyban él. Középiskolai tanulmányait a nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban folytatta. Ezerkilencszáznyolcvanban felvették a Bessenyei György Tanárképző Főiskolára. Földrajz–testnevelés szakra jelentkezett, és előfelvételisként bevonult a sorkatonai szolgálatra. Ezerkilencszáznyolcvanháromban megnősült, felesége Madar Anna, pedagógus. Ő matematika–kémia, majd számítástechnika szakon végzett. Jelenleg a szakolyi Arany János Általános Iskola és Szakképző Iskola tagozatvezetője. Nagyon szereti a számítástechnikát. Szakterületének számít a komputerkezelők, a szoftver üzemeltetők képzése és a felnőttoktatás. Úgy érzi, még mindig van mit tanulnia, ezért a Debreceni Egyetem informatika szakát végzi. Házasságukból két gyermek született, Ferenc tizenhét éves, a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium harmadikos diákja. Aliz a helyi iskolában nyolcadikba jár.

Birta úr a diploma átvétele után Nyírmihálydiban tanított egy évig. Utána örömmel jött haza Szakolyba, és ezerkilencszáznyolcvanhat óta itt tanít. 1997. október elsején – éppen a születésnapján – nevezték ki az iskola igazgatójának. Egy év múlva a tudását gyarapítani szándékozott, ezért beiratkozott a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem jogi szakokleveles képzésére. Második diplomáját 2000 februárjában vette át. Pécs és a tanulásvágy arra ösztönözte, hogy ez év szeptemberétől pedig a pécsi egyetem testnevelés szakára jár.

Közben aktívan bekapcsolódott a Szakoly kulturális és sportéletébe. Játékos-edzőként futballozott, edzette a kézilabdázókat. Ma is szívesen kergeti a labdát barátaival.

Annak örül, hogy a tantestület tagjai is fogékonyak az újra, igyekeznek az intézményből a legtöbbet kihozni. Sikeresen pályáztak a Comenius 2000. II. modelljére, ami nagy kihívás a vezetésnek és a tantestületnek egyaránt. Ettől az évtől indították el a végzett szakmunkástanulók számára a hároméves, dolgozók esti gimnáziumát. Ez azt a célt szolgálja, hogy az elméletileg jobban, alaposabban felkészült fiatalok nagyobb eséllyel induljanak egy állás megszerzéséért a munkaerőpiacon.

Míg másutt csökken a gyermeklétszám, Szakolyban ellenkező a tendencia. A nagyarányú tanulói létszámnövekedés miatt 2000. november 3-án kezdték el egy új, nyolc tantermes iskola építését. Ezzel a tárgyi feltételeket számottevően javíthatják. Pályázaton nyertek huszonötmillió forintot az 1999/2000-es tanévben – ezt a pénzt a szakképzés feltételeinek javítására fordíthatják. A közeljövő feladatai közé tartozik az új iskola befejezése – erre várhatóan 2001. június 30-án kerül sor.

Új idők új tennivalója a minőségbiztosítás, ezt teljes körűen megszervezik. Birta Ferenc kollégáival együtt azon dolgozik, hogy a pedagógiai programot és a helyi tantervet a kerettantervhez igazítsák. Kicsit távolabbi célként határozták el a tornaterem megépítését. S ha reményeik teljesülnek, építenek majd egy tanuszodát és egy szakképzős kollégiumot.

Az iskola nemcsak a tanulók nevelésére, oktatására vállalkozik, hanem igyekeznek aktívan részt venni a térség közoktatásának fejlesztésében. Az ezerkilencszázkilencvenötben alakult Közoktatási Intézményfenntartó Társulás Szakoly gesztorságával, Bököny, Geszteréd, Nyírgelse és Nyírmihálydi együttműködését célozza. Fő területként határozták meg az általános iskolai képzést, a tankötelezettség teljesítését és a szakképzést. Ezerkilencszázkilencvenhét óta iskolai autóbusz segíti a lakóhely–iskola–tanműhely közti utazást a szakképzésbe bekapcsolódó tanulók számára. Térségi szakmai elismerésként értékelik, hogy az intézményfenntartó társulás öt településéhez a közelmúltban csatlakozott Biri község önkormányzata.

Jelenleg az általános iskolások létszáma háromszázötvenegy, a szakiskolába százharmincöt fiatal jár. Sajnos, sokféle nehézséggel kell megküzdeni tanárnak és tanulónak egyaránt, mivel az általános iskolások hatvanhét százaléka, a szakképzésben résztvevők nyolcvankilenc százaléka hátrányos, halmozottan hátrányos vagy veszélyeztetett helyzetű. Ez azzal is indokolható, hogy a beiskolázási terület földrajzilag és gazdaságilag is elmaradott térség. Ebből a környezetből azon gyermekek kerülnek be a szakképzési rendszerbe, akiknek a szülei a térség társadalmának legelesettebbjei. Éppen ezért a harminckét éves átlagéletkorú tantestület tagjai igen sokat tesznek a hozott hátrányok felszámolásáért. Itt a felzárkóztatás nem csupán kipipálásra való program, hanem élő valóság.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése